logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja wzmacniaczy BIS z serii 100 (i więcej)

yrhmar 01 Maj 2006 22:06 4410 6
REKLAMA
  • #1 2584868
    yrhmar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam was wszyscy elektonikerzy Lampiaków tym tematem chciałbym zakleić lukę dotyczącą wzmacniaczy BIS z serii 100 i więcej.Co i do czego jak się z tym je? Smile? czy warto czy nie warto?? Smile I takie tam filozofie dotyczące owych lampiaków Smile

Wiec tak na początek chcialbym zaśięgnąc rady jak usprawnić trafo w BIS 104 tak aby przenosiło wmiare dobrze pasmo nawet przy 20 khz

2 posty scalono
    j.

:arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2591368
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/schematy/inne/wzmacniacz-zdz-bis101.htm
    http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/schematy/inne/wzm_bis105.htm
    Te schematy są dostępne i widać jak ewoluowały coraz bardziej w kierunku półprzewodnikowym.Bis105 miał tylko końcówkę lampową ,nawet inwerter był tranzystorowy.Co do pasma trafa Bisa to nic nie trzeba poprawiać a i nie bardzo się da bo niby jak?Przezwajać trafo?To lepiej nawinąć nowe od początku.Kiedyś robiłem końcówkę na trafach od Bisa101 i mierzyłem pasmo.Nie pamiętam dokładnie bo to było całe lata temu ale wychodziło ponad 100W i pasmo było szersze niż 20KHz.W Bisie 101 pasmo ograniczały kondensatory C12 i C13 podbijając wskutek rezonansu z uzwojeniem pasmo w okolicach 12-15KHz.Jak się je usunie to pasmo ładnie będzie przenosił do ponad 20KHz bez większych nierównomierności.Mam jedno pytanie ,mianowicie dlaczego napięcie anodowe w Bisie jest aż 620-660V jeśli normalnie końcówki 100W na 4xEL34 zasila się napięciem ok.450V?A co do Bisa104 masz jakiś schemat?
  • #4 2593934
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    BISA105 naprawialem- ma jedna ceche pozytywna- a moze wiecej-
    mianowicie obwod siatki drugiej dostaje napiecie wtedy jak sie nagrzeja lampy.dziekuje za schemat -zaraz go skopiuje -poprzednio musialem naprawiac to na piechote.

Dodano po 6 [minuty]:

podobny jest do W101/1 Spoldzielni Pracy "Elektronika"-
    schemat w ELEKTROAKUSTYKA NA SCENIE I ESTRADZIE -inz.Jerzy Sereda
    WKiL 1977 wyd 2 str124-129
  • REKLAMA
  • #5 2596764
    yrhmar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam przepraszam za brak odezwu w tym wątku. A więc tak chodzi mi mianowicie w jak sposób osiągnąć najleprze osiągi dla tego typu wzmacniaczy (bis-104) w sensie brzmienia. Jednym słowem co dodać co wywalic a co zostawić tak samo bez zmian. Dziękuje za odpowiedź. :)
  • REKLAMA
  • #6 2597245
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Pozwoliłem sobie zmienić tytuł tematu zachowując intencję autora. Przypominam, że dział Retro i Lampy znajduje się w grupie serwisowej (usterkowej) a wszelkie dyskusje czy wymiana informacji bez względu na ich tematykę powinny odbywać się w dziale Ogólnie.
    Pierwotny temat ("Wszystko co wiem/wiesz na temat polskich wzmacniaczy BIS") zachęcał do ominięcia w/w zasady stąd moja interwencja.
  • #7 2597837
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    nie mam schematu wersji 104

Dodano po 11 [minuty]:

Pi-Vo

Zasilanie takim duzym napieciem pozwala podwyzszyc moc wyjsciowa.

Praktycznie -polepsza to takze dolna czestotliwosc -bo wiecej zwojow wejdzie w transformator-co daje wieksza indukcyjnosc glowna -
    Patrzac na te duze transformatory i te napiecia -spoldzielnie spokojnie
    nawijaly takie transformatory bo liczba zwoji na VOLT byla mala ,przy
    duzych przekrojach rdzeni-ponadto -jesli byly dobre materialy izolacyjne-to mozna bylo siegnac po zasilanie duzym napieciem i wyciagnac z tego max mocy.
    Wjakiejs ksiazce te wzmacniacze opisane byly jako jednostki 100W -
    KTORE ZASILALY KONKRETNE instalacje rozglaszania teatralnego-
    cale obwody. Obwody byly liczone na OHMY i nie dawano jakis specjalnych posrednich transformatorow.
    Ja realizowalem jedynie proste linie radiowezlowe-taka byla kiedys moda.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji i usprawnienia wzmacniaczy lampowych BIS z serii 100 i wyższych, ze szczególnym uwzględnieniem modelu BIS 104. Poruszono kwestie poprawy pasma przenoszenia transformatora wyjściowego, które w oryginale jest ograniczone przez kondensatory sprzęgające (C12, C13) oraz rezonans z uzwojeniem, co można poprawić przez ich usunięcie, uzyskując pasmo powyżej 20 kHz. Wzmacniacze BIS, zwłaszcza BIS 101 i BIS 105, ewoluowały w kierunku półprzewodnikowym, gdzie BIS 105 posiadał lampową końcówkę mocy, ale tranzystorowy inwerter. Zasilanie anodowe na poziomie 620-660 V, wyższe niż standardowe 450 V dla lamp EL34, pozwala na zwiększenie mocy wyjściowej oraz poprawę dolnej częstotliwości dzięki większej indukcyjności transformatora. Próby przezwajania transformatora są mało efektywne, lepszym rozwiązaniem jest wykonanie nowego transformatora z odpowiednią liczbą zwojów i przekrojem rdzenia. Wzmacniacze te były projektowane jako jednostki 100W do instalacji rozgłoszeniowych, z dużymi transformatorami o niskiej liczbie zwojów na wolt i dobrymi materiałami izolacyjnymi. Wzmiankowano także o podobieństwie do wzmacniaczy W101/1 z serii Elektronika oraz o schematach dostępnych na stronach trioda.nazwa.pl. Autor pytał również o optymalizację brzmienia BIS 104, czyli co dodać, usunąć lub pozostawić bez zmian, jednak konkretne wskazówki w tym zakresie nie zostały podane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA