logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator prądów selektywnych, jak zbudować, co generuje?

noe19 01 Maj 2006 23:09 14991 15
REKLAMA
  • #1 2582412
    noe19
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Cytat:
    Cytat:
    [color=green]chce się dowiedzieć jak najwięcej o prądach selektywnych, generatorach tych prądów, ich właściwościach fizycznych. Również mile widziane są opisy schematów, same schematy generatorów oraz inne potrzebne informacje o prądach selektywnych [/color]
  • REKLAMA
  • #2 2584121
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Swego czasu zajmowal się nimi dr Kwasniewski ten, od diety Kwasniewskiego czyli Arkadia (fundacja)

Tutaj jest cos o tym: http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?...ghlight=&sid=c89b57da068e4e5b419f5faae40a5d6e

http://opty.org/plus/eterapia.html

[1] Jan Kwaśniewski - "Opis medyczny aparatu do leczenia prądami selektywnymi Biopuls I-93", Ciechocinek 1995
    [2] Robert O. Becker, Gary Selden - "Elektropolis - Elektromagnetyzm i podstawy życia" - PAX, Warszawa 1994
    [3] Włodzimierz Sedlak - "Wprowadzenie w bioelektronikę" - Ossolineum, Wrocław 1988
    [4] Tadeusz Mika, Wojciech Kasprzak - "Fizykoterapia" - Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2001
    [5] Joseph Kahn - "Elektroterapia - Zasady i zastosowanie" - Warszawa 2002
    [6] Jose Silva, Robert Stone - "Pomóż sobie metodą Silvy" - Wydawnictwo "Ravi", Łódź 1999
    [7] Adam Proń - "Awantura z tranzystorem w tle" - Elektronik 8/2002

Tu masz różne rodzaje elektroterapii:

http://www.fizjo.pl/html/modules.php?name=News&file=article&sid=21

*

Galwanizacja - wykorzystywany jest wpływ na organizm prądu stałego; elektrody podłączone do źródła prądu stałego umieszcza się w odpowiednich miejscach na skórze; nazwa wywodzi się od nazwiska lekarza Galvaniego.
    *

Kąpiele elektryczno-wodne - odmiana galwanizacji polegająca na zanurzeniu w wannach podłączonych do źródła prądu stałego dwóch lub czterech kończyn - kąpiel dwu- lub czterokomorowa.
    *

Jonoforeza - prąd stały wykorzystuje się do wprowadzenia przez skórę leków, które ulegają dysocjacji. Leki używane do jonoforezy to m.in.: lidokaina, hydrokortyzon, wapń, jod. Efekt serii zabiegów zależy od użytego leku - działanie p.bólowe, p.zapalne, zmniejszające napięcie mięśni...
    *

Elektrostymulacja mięśni - wykorzystywany jest prąd stały impulsowy (płynący z przerwami). Elektrody umieszcza się na skórze, w odpowiednich miejscach, zwanych punktami elektromotorycznymi. Celem zabiegu jest pobudzenie mięśni do skurczu (mięśnie kurczą się i odpoczywają w rytm płynącego z przerwami prądu). Wykonuje się elektrostymulację mięśni porażonych (z uszkodzonymi nerwami doprowadzającymi impulsy) jako substytut naturalnych pobudzeń oraz zdrowych w celu wzmocnienia ich lub poprawy krążenia obwodowego.
    *

FES - elektrostymulacja czynnościowa. Wykorzystywany jest prąd impulsowy małej częstotliwości. Mięśnie pobudzane są do skurczu serią impulsów wyzwalanych w określonej fazie ruchu. Najczęstszym zastosowaniem jest FES nerwu strzałkowego wykorzystywana do reedukacji chodu u osób z niedowładem lub porażeniem połowiczym. Od wielu lat trwają prace nad wykorzystaniem FES u osób z uszkodzeniem rdzenia kręgowego w wyniku którego doszło do porażenia kończyn dolnych (FES wielokanałowa - odpowiednio zsynchronizowana w czasie stymulacja grup mięśni imitująca ich pracę jak w czasie prawidłowego chodu).
    *

TENS - Przezskórna stymulacja nerwów - metoda elektrostymulacji stosowana w zwalczaniu bólu. Wykorzystywany jest prąd impulsowy małej częstotliwości, o przebiegu prostokątnym, trójkątnym lub sinusoidalnym i częstotliwościach od 0,5 do 150 Hz.
    *

Stymulacja mikroamperowa MES - Stosowany w tej metodzie prąd impulsowy osiąga natężenie zaledwie kilku mikroamperów. Uważa się iż przepływ prądu mikroamperowego wspomaga działanie naturalnych sił elektromotorycznych powodujących ruch jonów wewnątrz organizmu. Ma to szczególne znaczenie w przypadku stanów chorobowych kiedy naturalny ruch jonów jest zaburzony. MES wywołuje także typowe zjawiska elektrochemiczne. Najczęściej wykorzystywane jest działanie p.bólowe oraz wspomagające gojenie.
    *

Prądy diadynamiczne DD - wykorzystywany jest prąd stały, na który nałożony jest jednopołówkowo wyprostowany prąd sinusoidalnie zmienny; uzyskuje się sześć postaci tych prądów (DF, MF, CP, LP, RS, MM), mających zróżnicowane działanie na tkanki. Do zabiegu wykorzystuje się elektrody cyrklowe, punktowe, lub płytkowe. Najczęściej wykorzystywane jest działanie p.bólowe prądów DD
    *

Prądy wysokonapięciowe HV - wykorzystywany jest prąd stały impulsowy o napięciu dochodzącym do 500 V i częstotliwości z zakresu 1-125 Hz (podwójny impuls szpilkowy). Zastosowanie tak dużej amplitudy możliwe jest dzięki krótkiemu czasowi trwania impulsu 20-100 µs. Najczęściej stosowany w leczeniu ran i obrzęków.
    *

Prądy interferencyjne - wykorzystywany jest prąd zmienny, średniej częstotliwości, dostarczany z aparatu w dwóch obwodach różniących się częstotliwością prądu. Po odpowiednim ułożeniu dwóch par elektrod na skórze, dochodzi do interferencji prądu wewnątrz tkanek. Różnica w częstotliwości między obwodami wynosi od 0 do 100 herców. Efekt zależny jest od częstotliwości prądu - działanie p.bólowe, elektrogimnastyka mięśni, usprawnienie krążenia obwodowego, zmniejszenie napięcia współczulnego układu nerwowego.

Po za tym elektrowstrząsy i inne :) Które wracają do lask.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 3702191
    DXM
    Poziom 11  
    Witam,

Tutaj można znaleźć właściwie wszystko, co trzeba wiedzieć o prądach selektywnych, aby zbudować odpowiedni aparat:

link

Ponieważ przymierzam się do budowy takiego urządzenia zastanawian się nad kwestią ewentualnych zabezpieczeń. Maksymalne napięcie wyjściowe powinno wynosić nie więcej niż 50V. Do sterowania prądem wyjściowym, jak sądzę byłoby najłatwiej użyć klasycznego układu źródła prądowego z tranzystora sterowanego przez wzmacniacz operacyjny z ujemnym sprzężeniem zwrotnym. Natomiast pozostaje kwestia potencjalnych zabezpieczeń: tj. przed przepływem prądu stałego, przed przepływem nadmiernego prądu przy niskiej "rezystancji pacjenta" powstałym wskutek np. uszkodzenia układu wyjściowego.
  • #4 3702875
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Dla bezpieczeństwa

Wyłącznie zasilanie bateryjne
  • REKLAMA
  • #5 4388780
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Ja jako generatora do mięśni uzywam korby od starego telefonu górniczego, jest niezłym urządzeniem ale przy wyższych obrotach jest za mocny. To naprawdę pomaga i nawet potrafi znieczulać.
  • #6 14127955
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    Pozwoliłem sobie odświeżyć temat prądów selektywnych stosowanych do równoważenia układu nerwowego, gdyż znalazłem odpowiednie dane a wiem, że są osoby, które tych informacji poszukiwały.
    Parametry prądów są następujące:
    Impulsy prądowe mają kształt trapezoidalny - nie jest to krytyczne.
    Częstotliwość (wartość krytyczna i należy zadbać o precyzję, gdyż od tego zależy prawidłowe działanie na układ nerwowy czy mięśnie) zależy od wybranego podzakresu i wynosi:
    O=0.6 Hz,
    SVU=0.8 Hz,
    S=3 Hz, (3,3 Hz - inne źródło)
    PS=10 Hz, (11 Hz - inne źródło)
    NF=50 Hz.
    Najczęściej w terapii używamy prądów S i PS.
    PS – działają pobudzająco na układ wegetatywny-parasympatyczny
    S - działają pobudzająco na układ wegetatywny sympatyczny
    SVU – skuteczne są w leczeniu nietrzymania moczu
    O - leczą zaparcia atoniczne działając bezpośrednio na mięśnie gładkie jelit
    W każdym razie, mogę potwierdzić, że prądy selektywne są bardzo skuteczne. Przetestowałem na sobie.
    Wiele materiałów na temat zastosowania danego prądu i metod stosowania na dany fragment ciała można znaleźć w necie przeszukując pod frazą "prądy selektywne".
    Pozdrawiam!
  • #7 17221235
    kirti
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Czy udało ci się zrobić generator prądów selektywnych?

kirti88(_at_)mail.ru
  • #8 17567055
    kirti
    Poziom 2  
    Kochani! W związku z przeniesieniem do nowego adresu stracił korespondencję z ToM o selektywnym generatorze prądu Kwaśniewskiego. Proszę podać jego adres, aby kontynuować dialog.
  • REKLAMA
  • #9 17569608
    ^ToM^
    Poziom 42  
    kirti napisał:
    Kochani! W związku z przeniesieniem do nowego adresu stracił korespondencję z ToM o selektywnym generatorze prądu Kwaśniewskiego. Proszę podać jego adres, aby kontynuować dialog.

No ale ja jestem dalej - nic nie zginęło :) Pisz na prywatne wiadomości na elektrodę jak masz jakieś pytania albo pytaj na forum.
    Pozdrawiam!
  • #10 17569748
    kirti
    Poziom 2  
    Drogi Tom! Zrobiłem generator i nie ma o nim żadnych pytań. Zanim przeprowadziłem się pod nowy adres w maju, miałem silną osteochondroza klatki piersiowej. Wziąłem 6 zmysłów z prądem PS i symptomy, które nie zniknęły. Ale sen całkowicie zniknął na trzy dni. Wziąłem 2 sesje z bieżącym S i sen wrócił do normy!
    Czy to normalne?
    Od dawna cierpi na uzależnienie od pogody. Każdego roku stan się pogarsza.
    Od dawna cierpi na uzależnienie od pogody. Każdego roku stan się pogarsza. Zużyty medyczny post przez 17 dni. Z głodu na optymalne odżywianie. Więc jem teraz. Znacznie lepiej ze zdrowiem stała się. Uzależnienie od pogody nie uległo poprawie. Czy możesz polecić program naprawczy przy użyciu prądów selektywnych?
  • #11 17570183
    ^ToM^
    Poziom 42  
    kirti napisał:
    Drogi Tom! Zrobiłem generator i nie ma o nim żadnych pytań. Zanim przeprowadziłem się pod nowy adres w maju, miałem silną osteochondroza klatki piersiowej. Wziąłem 6 zmysłów z prądem PS i symptomy, które nie zniknęły. Ale sen całkowicie zniknął na trzy dni. Wziąłem 2 sesje z bieżącym S i sen wrócił do normy! Czy to normalne?

To normalne. Słusznie zrobiłeś.
    Abyś mógł się pozbyć resztę problemów zastosuj prądy PS na centralny układ nerwowy (oczy - szyja). Prądy PS stosuje się przy przewadze układu sympatycznego w ośrodkowym układzie nerwowym, zatem przy schorzeniach nerwicowych. Jak przedobrzysz to zawsze możesz odwrócić skutek stosując prądy S.

kirti napisał:

Od dawna cierpi na uzależnienie od pogody. Każdego roku stan się pogarsza.
    Od dawna cierpi na uzależnienie od pogody. Każdego roku stan się pogarsza. Zużyty medyczny post przez 17 dni. Z głodu na optymalne odżywianie. Więc jem teraz. Znacznie lepiej ze zdrowiem stała się. Uzależnienie od pogody nie uległo poprawie. Czy możesz polecić program naprawczy przy użyciu prądów selektywnych?

Nie jestem lekarzem, ale podejrzewam że nadal masz problemy na tle nerwicowym (neurastenia) - zaburzenia snu są jednym z objawów. Dobrze byłoby iść to diagnozować do odpowiedniego lekarza!
    Jednak nerwicę usuwa się, stosując prądy PS na centralny układ nerwowy. Jak coś więcej to pisz na PRV, bo nie wiem, czy na elektrodę temat, który poruszasz nie jest zbyt kontrowersyjny. Mam oryginalną instrukcję do aparatu Pentapuls ale jest w j. polskim. Nie wiem czy dasz radę zrozumieć.
    Książka o diecie optymalnej, zdaje się została wydana w j. rosyjskim więc czytaj i stosuj to wnet zdrowie odzyskasz.

Link

Aparaty nadal u nas produkują - już któraś wersja.

Selektronik
    Pentapuls
    Instrukcja do Pentapulsa - sporo ciekawych informacji:
    Instrukcja... 2.pdf.pdf (2.09 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    SelektoPlus-FL i SanoPlus
    Sporo praktycznych informacji o prądach selektywnych:
    Link

Można też kupić książkę:
    Agata Waszak i dr n. m. Aleksander Zieliński."Prądy selektywne - działanie i zastosowanie".
    Ale ona jest tylko w j. polskim.

Zdrowia życzę!
  • #12 17572548
    kirti
    Poziom 2  
    Drogi Tom! Dziękujemy za udział! Będę nadal ostrożnie brać sesje PS. Mam instrukcje w języku czeskim. Czytam język polski z tłumaczem. Niestety nie można kupić książki po polsku. Po zmianie mieszkania i przeniesienia nastąpiła naprawa mieszkania. Moje finanse to tylko emerytura. Wystarczająco dużo, aby zapłacić za mieszkanie i żywność optymalną.
  • #13 20220532
    Utopiec 1
    Poziom 2  
    Dziękuję za wszystkie przydatne mi informacje.
    Utopiec 1
  • #14 20222266
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Utopiec 1 napisał:
    Dziękuję za wszystkie przydatne mi informacje.
    Utopiec 1

Mam po polsku. Jak chcesz, zrobię skany i ci udostępnię. Nie wiem czy coś ci to pomoże jak będzie w j. polskim?
  • REKLAMA
  • #15 20222345
    Utopiec 1
    Poziom 2  
    Ja potrzebowałem tylko parametry poszczególnych prądów, bo chcę zrobić impulsy magnetyczne na tym impulsatorze, lecz do tych niskich częstotliwości muszę to sterować z zewnątrz innym generatorem częstotliwości. To na filmie ma skoki częstotliwości po 5 Hz w górę.
    https://www.youtube.com/watch?v=NVSVHCOjScc&ab_channel=Utopiec1
    Wielkie dzięki za ofertę pomocy
    Z poważaniem Andrzej
  • #16 20236758
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Ja polecam aktywność fizyczną, jako dodatek do prądów, terapii i żywienia. Puki tak to wygląda to jest OK. Do czasu.

Mogę dodać od siebie to samo co tutaj odnośnie diety optymalnej https://www.medme.pl/artykuly/diete-optymalna-kwasniewskiego-porzucilem,34384.html

Przez chwilę myślałem, że to mój wpis.

Efekty dokładnie jak u mnie tylko wyszły na dłoniach. Jest zawsze coś za coś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Prądy selektywne to impulsy prądowe o trapezoidalnym kształcie, stosowane w terapii fizykalnej do stymulacji układu nerwowego i mięśni. Ich częstotliwości są precyzyjnie dobrane i wynoszą m.in. 0,6 Hz (O), 0,8 Hz (SVU), 3 Hz (S), 10 Hz (PS) oraz 50 Hz (NF), z czego prądy S i PS są najczęściej używane – S pobudza układ sympatyczny, a PS układ parasympatyczny. Prądy SVU stosuje się w leczeniu nietrzymania moczu, a O w terapii zaparć atonicznych. Generatory prądów selektywnych powinny mieć maksymalne napięcie wyjściowe do 50 V, najlepiej zasilane bateryjnie dla bezpieczeństwa. Sterowanie prądem realizuje się zwykle za pomocą układu źródła prądowego opartego na tranzystorze i wzmacniaczu operacyjnym z ujemnym sprzężeniem zwrotnym. Konieczne są zabezpieczenia chroniące przed przepływem prądu stałego oraz nadmiernym prądem przy niskiej rezystancji pacjenta. W literaturze i praktyce medycznej istotne są prace Jana Kwaśniewskiego oraz urządzenia takie jak aparat Biopuls I-93 i Pentapuls. Terapia prądami selektywnymi wymaga precyzyjnego doboru parametrów i może być wspomagana przez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Dostępne są instrukcje i materiały w języku polskim, rosyjskim i czeskim, a urządzenia są nadal produkowane w kolejnych wersjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA