logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika STX do subwoofera z wzmacniaczem 201-K 200W i transformator 300W

ravmar 02 Maj 2006 11:13 1319 7
REKLAMA
  • #1 2583254
    ravmar
    Poziom 22  
    Ocena: 74
    Witam chce zrobic ładnego suba nie wiem jaki mi mozecie polecić głośnik z stx'ów . Wzmmacniacz planuje 201-K (zestaw) pisze ze ma ok.200W. i nie wiem jaki mam wybrać głośnik czy jakiś GDN-27-300-8 czy moze o jakieś mniejszej mocy może 150(watt) tylko czy wytrzyma:?: Jeżeli już polecicie mi głośnik to bardzo prosiłbym o jakieś wymiary obudowy bo jakoś z tych programów do obliczania objetości mi to nie wychodzi nie wumiem. Oczywiście obudowa BR i te wyszstkie wymiary br. Nie wiem co z trafe planuje kupic troidalne 300watt ale daje ono 24V po wyprostowaniu (*(pierwiastek z2 )) wyjdzie 36V to o wiele za dużo bo w zestawie 201-k pisze ze napiecie 36V jest dla głosników 16Ω, a stx ich nie ma czyli musze dązyć do 8Ω .A napiecie 24V jest do 8Ω to jk zmiejszyc to napiecie(rozmyslałem nad odwinięciem zwojów,ale nie wiem czy to dobry pomysł) Dajcie jakiś plan działania.
    Jeszcze jedna sprawa w załaczniku jest schemat płytki i rozmieszczenia elementów i tak to jest wzmacniacz i jeszcze jest tam wkomponowany filtr czy mógłby ktoś mi pomóc ten filtr odciąć z tej płytki zeby został sam schcemat wzmacniacza:?:
    Załączniki:
    • Wybór głośnika STX do subwoofera z wzmacniaczem 201-K 200W i transformator 300W w.JPG (30.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2585081
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Po 1. Skąd my mamy wiedzieć co to za elementy są na tej PCB :?: np. U3
    Po 2. Nie potrafisz znaleźć filtra na tym schemecie, a żucasz sie od razu na głboką wode tj. 200W :!:
    Co do głośników to może 2x 8omowe w szereg co da 16 om i będziesz miał dobre napięcie zasilania układu i dobre obciążenie. Lub jeżeli nie to będziesz musiał odwijać zwoje z trafa. Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2585198
    sob
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam to przecież jest typowy mostek na tda-7294 więc moc nie przekroczy 140 max 150w oczywiście tylko przy obciążeniu 8R trafo do tego wystarczy max 200w napięcia to 2x24v max 2x26v.Pozdrawiam
  • #4 2585232
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    200W wzięło się z tąd że tyle będzie miał przy 4Omach. KOlega wyżej przypomniał, że trafo musi być symetryczne :!:
  • REKLAMA
  • #5 2589287
    ravmar
    Poziom 22  
    no prosze schemat a teraz pomóznie mi sie pozbyc tego filtr (poprostu odkroi go od schematu płytki drukowanej)
    Załączniki:
    • Wybór głośnika STX do subwoofera z wzmacniaczem 201-K 200W i transformator 300W bb.JPG (59.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2589373
    sob
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam pozbywasz sie wszystkiego aż do rezystora R8
  • REKLAMA
  • #7 2593696
    ravmar
    Poziom 22  
    czy moge zamiast r8 wstawic potencjometr , którym bede mógł regulowa siłę głosu(volume). Wracając do filtra jakie elementy odpowiadają za częstotliwoś i jak moze jest to podbicie basów:?:
  • #8 2602946
    ravmar
    Poziom 22  
    Mam nadzieje ze nie popełniłem błedu przy sqadaniu wzacniacza. Jak sądzicie czy dobrze zamocowłałem TDA do radiatora :?: Sprawdzałem za pomocą miernika czy obwód sie zamyka miedzy (metalową częścią) TDA,a radiatorem i jest ok. Nie wiem tylko czy może by ta mika (jest ze starego żelazka (ponieważ była gruba to ja troche rozwarstwiłem))Jeszcze nie dawałem pasty. Ale jutro postaram sie ją wkomponowac w krajobraz wzmacniacza.
    www.ssm.thc.net.pl/Awarty/wojtys/1.jpg
    www.ssm.thc.net.pl/Awarty/wojtys/2.jpg
    www.ssm.thc.net.pl/Awarty/wojtys/3.jpg
    www.ssm.thc.net.pl/Awarty/wojtys/4.jpg
    www.ssm.thc.net.pl/Awarty/wojtys/5.jpg
    I jeszcze jedna sprawa czy możecie zwrócic uwagę na małe kondensatory te *nF czy on wytrzymają napiecie ok.32V:?:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika STX do subwoofera z wzmacniaczem 201-K o mocy około 200W oraz transformatora toroidalnego 300W. Wzmacniacz oparty jest na układzie TDA7294, który przy obciążeniu 8 omów osiąga moc maksymalną około 140-150W, a transformator 2x24V (maksymalnie 2x26V) jest wystarczający do zasilania. Zalecane jest stosowanie głośników 8-omowych, ewentualnie dwóch 8-omowych w szeregu, co da 16 omów i pozwoli na odpowiednie napięcie zasilania oraz obciążenie wzmacniacza. Odwijanie zwojów transformatora jest możliwe, ale nie jest zalecane bez odpowiedniej wiedzy. W kwestii obudowy subwoofera BR (bass reflex) autor prosił o wymiary, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi. Wzmacniacz zawiera filtr, który można usunąć do rezystora R8, a zamiast R8 można zastosować potencjometr do regulacji głośności. Poruszono także kwestie montażu układu TDA do radiatora z użyciem izolacji (mika) oraz wytrzymałości kondensatorów na napięcie około 32V. Ogólnie zalecane jest stosowanie obciążenia 8 omów, odpowiedniego zasilania symetrycznego oraz ostrożność przy modyfikacjach transformatora i filtrów w układzie wzmacniacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA