logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać program w C++/Delphi do komunikacji z DS18B20 przez 1-Wire?

navghost 02 Maj 2006 17:37 4301 10
REKLAMA
  • #1 2584475
    navghost
    Poziom 11  
    Witam!
    Moze mi ktos wytlumaczyc jak mam napisac program w Builder C++/Delphi abym mogl nawiazac polaczenie po magistrali 1-Wire z czujnikiem temperatury DS18B20. Bardzo prosze Was o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2584582
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 605
    Żeby napisać program, trzeba wiedzieć, w jaki sposób ten czujnik jest podłączony do komputera.
  • REKLAMA
  • #3 2584801
    navghost
    Poziom 11  
    Czujnik podlaczony jest pod RS232. W zalaczniku jest dolaczony schemat.
    Załączniki:
    • schemat_dla_ds18b20.rar (2.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2585012
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Chyba najprościej wziąć działające gotowce wykorzystujące bibliotekę TMEX
  • REKLAMA
  • #5 2585325
    navghost
    Poziom 11  
    elektryk napisał:
    Chyba najprościej wziąć działające gotowce wykorzystujące bibliotekę TMEX

Widzisz, mi nie chodzi o to aby wziac gotowca i cieszyc sie ze mam na ekranie odczyt z ds'a.Chodzi mi o to aby samemu stworzyc takiego softa, ktory da mi ta mozliwosc a dzieki temu bede mogl swobodnie (oczywiscie po nabyciu odpowiedniej wiedzy) kontrolowac cala sytuacje na magistrali 1-Wire lacznie z odczytami z poszczegolnych czujnikow.
    Wiec jesli ktos potrafi mi pomoc to bardzo prosze o pomoc.
  • #6 2585483
    piterfromwawa
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Czytales dokumentacje do DS?
  • #7 2585624
    navghost
    Poziom 11  
    tak czytalem.sciagalem ja ze strony producenta ale i tak nie wiem jak to zrobic.gdybym wiedzial nie pisalbym do Was.wiec prosze o pomoc kolegow z wiekszym zakresem wiedzy i doswiadczeniem.
    pozdrawiam

Dodano po 40 [minuty]:

znajdzie sie ktos kto bedzie umial mi pomoc w napisaniu program w Builder C++/Delphi aby nawiazac polaczenie po magistrali 1-Wire z czujnikiem temperatury DS18B20 i odczytac temperature??

Dodano po 54 [minuty]:

????????????????????
  • REKLAMA
  • #9 2591590
    piterfromwawa
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jesli jestes zbyt slaby w C++, to zacznij od BASCOM.
    Taki program w bascom zajmuje okolo 15 linijek
  • #10 2592633
    navghost
    Poziom 11  
    do slabych w c++ sie nie zaliczam poprostu niegdy wczesniej nie miale do czynienia z 1-Wire a chcialbym sie tego nauczyc.cos mi sie wydaje ze nie znajde tutaj osoby ktora moglaby mi w tym temacie pomoc...
  • #11 2595289
    Krisgorn
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Na www.ibutton.com

masz gotowe przykłady do komunikacji z układami Dallasa.

Jesli chcesz samemu napisać procedury obsługi magistrali 1-wire to sięgnij do dokumentacji. Ale moim zdaniem nie ma to sensu skoro Maxim/Dallas udostępnia pliki dll, które bez problemu można wykorzystać w Delphi/Builder.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy napisania programu w C++ lub Delphi Builder do komunikacji z czujnikiem temperatury DS18B20 za pomocą magistrali 1-Wire. Czujnik jest podłączony przez interfejs RS232, a autor poszukuje sposobu na samodzielne stworzenie oprogramowania umożliwiającego kontrolę magistrali 1-Wire i odczyt temperatury. Wskazano, że kluczowe jest poznanie sposobu podłączenia czujnika oraz zapoznanie się z dokumentacją DS18B20. Zaproponowano wykorzystanie gotowych bibliotek, takich jak TMEX lub plików DLL udostępnianych przez producenta (Maxim/Dallas), które można zaimplementować w Delphi/Builder. Podkreślono, że samodzielne pisanie procedur obsługi 1-Wire jest możliwe, ale wymaga dobrej znajomości protokołu. Polecono również materiały edukacyjne, np. dokumentację dostępną pod adresem http://www.micro.put.poznan.pl/edu/1wire.pdf oraz przykłady z serwisu www.ibutton.com. Zasugerowano alternatywę w postaci prostszego języka BASCOM dla początkujących, choć autor deklaruje znajomość C++ i chęć nauki obsługi 1-Wire od podstaw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA