Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VCR SHARP VC-A30BP. Na wyświetlaczu DEV i żaden przycisk nie działa.

rtv48 02 May 2006 20:42 2013 5
    rtv48
    Level 18  
    Witam !!! Mój problem polega na tym że po naprawie przetwornicy [ wymiana elektrolitów ] video przyjmuje kasetę ,głowica się kręci a na wyświetlaczu pisze DEV i żaden przycisk nie działa oprócz ON OF i EJECT po wyjęciu kasety głowica dalej się kręci , staje dopiero po wyłączeniu OF , czasami jak załapie to chodzi dobrze,zauwarzyłem że wysięgnik nie wyciąga taśmy do pozycji stop ,bardzo proszę o pomoc ,DZIĘKUJE.
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Sprawdź czujnik rosy. Jest to taka mała płytka ceramiczna przy silniku napędu windy.
    Pzdr.

p.s. Przemyj to benzyną ekstrakcyjną lub denaturatem.
    rtv48
    Level 18  
    Witam po długiej nieobecności.
    Chciałem podziękować panu Mariuszowi za trafną podpowiedz, a więc przemycie spirytusem nic nie dało, lecz gdy podgrzałem luty głowica staneła i było wszystko dobrze lecz po paru min. napis [DEW] powrocił. Zauważyłem, że napięcie na czujniku rośnie od 0,120 [jest ok] do 0,560 [napis powraca ]. A może go spiąć na krotko? Wtedy wszystko ok, czy tak można?
    Dziękuje za naprowadzenie
    POZDRAWIAM
  • Helpful post
    maryann
    Level 37  
    Albo tak, albo go wymienić. To zależy, czy robisz dla siebie lub czy ktoś potrafi zachować się odpowiedzialnie i nie włączać zimnego sprzętu w ciepłym pomieszczeniu(np. po przyniesieniu go zimą z zewnątrz do mieszkania). Poza naturalnymi skutkami wynikłymi z włączenia zimnego sprzętu, nie niesie zwarcie tego czujnika żadnych konsekwencji.
  • Helpful post
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.
    Jeśli czujnik uległ awrii to zwarcie jego zablokuje tylko wzmacniacz czujnika i nie jest to grożne. Przed tym sprawdziłbym napięcia z przetwornicy. Jeśli są dobre to zwieraj. Pamiętaj,że to działanie doraźne.Zabezpieczeń nigdy dość.
    Pzdr.

Przepraszam,ale nie mogę zjechać niżej z tą prowizją. Ja swoje a automat swoje:cry:.W załączniku jest fragment przetwornicy-> strona wtórna.
    rtv48
    Level 18  
    Dziękuje za jednoznaczne podjęcie decyzji . Zwarłem rezystorem 1k i chodzi jak burza,kolegę uprzedziłem o konsekwencji .Apropo przetwornicy wcześniej wymieniłem wszystkie elektrolity. Jeszcze raz dzięki za pomoc .POZDRAWIAM. problem rozwiązany i zakonczony dzięki wam .