logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Panasonic NV-SJ422 - kaseta nie opasuje głowicy, natychmiast wyrzucana

conrax 03 Maj 2006 11:27 2545 6
REKLAMA
  • #1 2586857
    conrax
    Poziom 11  
    Mam problem tego typu, że po załadowaniu kasety magnetowid momentalnie wyrzuca ja z powrotem. Taśma nie zdąży opasac głowicy a jest zwijana z powrotem i winda wyrzuca ja na zewnątrz. Może ktoś miał już taki przypadek, lub chociaż ma dane na temat tego magnetowidu, rodzaj zastosowanego mechanizmu, schemat, serwisówka.
    Za wszystkie pomocne informacje z góry dziekuję.
  • REKLAMA
  • #2 2587028
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Mechanizm Z - sprawdź czy nie jest uszkodzona zębatka Take Up Loading Arm (VXL2670), oznaczona na schemacie złożeniowym jako poz.43.
  • REKLAMA
  • #3 3507606
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Mam ten sam problem z mechanizmem tylko, że po oględzinach zobaczyłem spręzynkę dł.ok.3cm - patrząc z góry z lewej strony sprzęgła. Nie wiem gdzie ma być załozona, owszem znalazłem jeden punkt w tamtym miejscu ale nie wiem gdzie ma być drugi.
    Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #4 3508042
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy chodzi o tę sprężynę?

VCR Panasonic NV-SJ422 - kaseta nie opasuje głowicy, natychmiast wyrzucana
  • #5 3508197
    gregor22
    Poziom 23  
    Tak to ta sprężyna ale to jednak nie koniec uszkodzeń.Otóż po uruchomieniu widać,że rolki które mają zabierać taśmę na głowicę są u samej góry przy głowicy i dlatego też kaseta włozona do kieszeni wraca z powrotem.Co może być powodem,że rolki nie wracają?Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3508305
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie pomyślałeś o ustawieniu mechanizmu ewentualnie o wymianie uszkodzonych elementów mechanicznych?
  • #7 3508431
    gregor22
    Poziom 23  
    Przepraszam,ale przejrzałem całą mechanikę i nie zauważyłem żadnych uszkodzonych części.Została tylko regulacja mechanizmu.Jutro pomyślę i dam znać o efektach.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Panasonic NV-SJ422, który po załadowaniu kasety natychmiast ją wyrzuca, ponieważ taśma nie opasuje głowicy. Przyczyną może być uszkodzenie mechanizmu Z, a konkretnie zębatki Take Up Loading Arm (VXL2670, poz.43 na schemacie). Wskazano również na sprężynę o długości około 3 cm, znajdującą się przy sprzęgle, której prawidłowe zamocowanie jest niejasne. Dodatkowo zauważono, że rolki odpowiedzialne za prowadzenie taśmy do głowicy pozostają w pozycji górnej i nie wracają, co uniemożliwia prawidłowe nawinięcie taśmy. Sugerowano regulację mechanizmu oraz wymianę ewentualnie uszkodzonych elementów mechanicznych. Po wstępnej inspekcji nie stwierdzono uszkodzeń, pozostaje więc regulacja mechanizmu jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA