logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z

Brivido 19 Mar 2020 18:30 4728 47
REKLAMA
  • #1 18543063
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    Zabrałem się za serwis tego magnetowidu. Generalnie działał, ale teraz wygląda to jak na filmie. Kaseta zjeżdża do samego dołu, drumm startuję, jednak wydaje mi się, że rozpędza się bardziej niż normalnie. Kaseta wyjeżdża z powrotem. Generalnie zębatki ramienia całe, podmieniony przełącznik funkcji. Mechanizm raczej złożony dobrze. Czy to mechanika czy może coś w elektronice nie tak? Ma ktoś może instrukcję serwisową?

Co się psuje w rolkach prowadzących, jeśli jedna nie poddaje się regulacji wysokości?

• REKLAMA
  • #2 18543123
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Mechanizm źle złożony. Pokręć ręcznie silniczkiem i zobacz gdzie się blokuje.
  • #3 18543300
    Brivido
    Poziom 34  
    Nie blokuje się. Kręcąc ręcznie kółkiem, wciąga, nawija na bęben. Nawet w trybie serwisowym prawidłowo działa załadowanie kasety, nawinięcie na bęben i oddanie jej. Nie do końca też rozumiem jak działają te testy wszystkiego w trybie serwisowym i co tam pokazuje.
  • REKLAMA
  • #4 18547088
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Ten mtv nie cierpi światła.Zasłoń mechanikę obudową.
  • #5 18547409
    Brivido
    Poziom 34  
    Zaklejałem już oba czujniki po bokach. On działał ok bez obudowy wcześniej. Czy to możliwe, że może mieć związek z głowicą wizyjną? Jej sterownikiem, nieprawidłowymi obrotami itp? Jak to sprawdzić?
  • #6 18548415
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Gdyby były problemy jakieś z drumem mtv mógłby reagować wycofaniem holderów.Osobiście nie spotkałem takiego efektu w panasonicu.Załóż dla pewności obudowę.On jest bardzo czuły.
  • #7 18549109
    Brivido
    Poziom 34  
    Nic z tego. Wyłączyłem wszelkie światła, przykryłem obudową i tak samo dalej. Poczekam na jakiś dawców i sprawdzę dokładniej mechanizm z przełącznikiem funkcji w innym miejscu i inne w nim. A następnie podstawowe sprawy jak zasilacz, napięcia.
  • #8 18549188
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Może być niesprawna krańcówka załadowania kasety.
  • #9 18549210
    Brivido
    Poziom 34  
    W którym miejscu taka jest? Plastikowe blokady po bokach windy są ok.
  • REKLAMA
  • #10 18550595
    diantus
    Poziom 32  
    Będzie podobny d0 mod. 960:
    Krańcówka będzie na płycie głównej, mniej-więcej w środku mechanizmu.
    Załączniki:
    • panasonic_nv-hs950_sm.pdf (12.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18550777
    Brivido
    Poziom 34  
    Nie wiem na ile podobny, jak to jest zupełnie inny model, mechanizm, rocznik.

Mechanizm K ma na środku diodę dwukierunkową. To masz na myśli? Tu też jest. Ona ma "świecić" cały czas? Patrząc przez aparat telefonu to nie widać .
  • #12 18550908
    diantus
    Poziom 32  
    Ta środkowa dioda służy do śledzenia końca, ew. zerwania taśmy - przeźroczystych końcówek i zatrzymywania napędu. Czy świeci ciągle nie sprawdzałem. Przy odtwarzaniu, zapisie, przewijaniu i po załadowaniu taśmy świeci na pewno w stanie włączonym (ON).
    Jeśli część płyty głównej jest zakryta mechanizmem, krańcówka będzie na tej płycie.
    W modelach otwartych pod mechanizmem, krańcówka będzie na bocznej ściance prowadnicy sanek załadunku kasety z jednej strony. Tam będzie też druga krańcówka do startu załadunku taśmy.
  • #13 18551050
    Brivido
    Poziom 34  
    Czy tu coś widać?
    Znalazłem tylko coś jednego z lewej strony na dole oznaczone jako "SAFETY TAB SW" ale to chyba tylko od blokady zapisu.

• #14 18551233
    diantus
    Poziom 32  
    Za mała rozdzielczość. Zrób jeszcze fotografię tej części która była zasłonięta mechanizmem, może będzie co widać.
    Dołącz jeszcze fotografię mechanizmu od spodu.
  • #15 18551350
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    Jak się nie mylę w takim samym mechaniźmie (występował w magnetowidach w okolicy roku 2000) to właśnie fotodiody które wykrywają koniec taśmy wykrywały również czy kaseta znajduje się w windzie po jej opuszczeniu.
    Sam zasłaniałem czujnik (chyba z prawej strony) by oszukać magnetowid by (po oczywiście odblokowaniu windy trzymając blokady z obu stron) VCR dokończył cykl ładowania bez kasety.
    Faktycznie się zachowuje jak by kasety nie widział...
    Modeswitch widoczny na PCB rozbierz i wyczyść.

Jak się uda uruchomić przesmaruj prowadnice rolek owijających taśmę, bo po tylu latach potrafią stawiać większy opór i lubi się zębatka od ładowania taśmy (VXL2670) uszkodzić. Choć równie dobrze ze starości mogą pękać ;)

Safety tab to of blokady zapisu jest na 100%.
  • REKLAMA
  • #16 18551580
    Brivido
    Poziom 34  
    Mechanika była później cała rozebrana, wyczyszczona i przesmarowana, ale to po tamtej usterce, przełącznik trybów również. Czy wszystkie przełączniki w tej mechanice były dokładnie takie same czy zależały od modelu? Miałem w dawcy niby taki sam, ale troszkę same styki w środku się różniły między sobą.

Wrzucam lepsze zdjęcia płyty głównej, wizualizacji jakie części są zakryte przez mechanizm i drugą stronę samej mechaniki.

(edit. gulson namieszał z obrazkami i teraz się wszystko kompresuje, także wrzucam jako załącznik)

Mam również jakieś części serwisówki do tego modelu, ale w formacie SGML (coś jak układ stron html) więc dziwnie się przegląda i nie wszystko w tym działa.

Tutaj test załadowania i wyładowania kasety z poziomu trybu serwisowego. Słychać również ponadnormatywnie rozpędzający się drumm.

Załączniki:
    • VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z IMG_6451.jpg (4.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z IMG_6452.jpg (3.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z IMG_6457.jpg (2.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 18551777
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Nadawcza dioda led (przeźroczysta) ma podpis sensor i symbol diody w kółku.Fototranzystory odbiorcze w czarnych "słupkach".Drum rozpędza się nadmiernie raczej.Mode switche były wg.mnie zamienne.W kontroli obrotów bębna powinien być hallotron.Warto go obejrzeć.
  • #18 18551832
    sylweksylwina
    Bęben wizyjny faktycznie przekracza prędkość dźwięku... ;)
    W tym modelu uzwojenie silnika pewnie jest gdzieś w środku, hallotron pewnie gdzieś na spodnim PCB bębna. Choć ja się spotykałem też z wersjami mechanizmu "Z" gdzie napęd bębna był nad nim.
  • #19 18552042
    Brivido
    Poziom 34  
    sylweksylwina napisał:
    Choć ja się spotykałem też z wersjami mechanizmu "Z" gdzie napęd bębna był nad nim.

Oczywiście, w tych powszechniejszych modelach. Na zdjęciu głowica z dawcy.

Więc szybkie pytanie, jak wygląda hallotron i jak to sprawdzić? Czy są jakieś materiały, jak to wygląda w magnetowidach? Tu na powyższym zdjęciu jest czujnik halla jako ten czarny elemencik na płytce. Czy w tamtym znajdę taki sam/podobny? Jest pod tą blaszką osłaniającą? Jak ją zdjąć?
  • #20 18552100
    sylweksylwina
    Powinien być podobny lub taki sam. Raczej od spodu pod osłonami bo nigdzie indziej sobie go nie wyobrażam. Najlepiej przed rozbieraniem jak posiadasz oscyloskop to można sprawdzić sygnał z niego...

Jak byś był zainteresowany to mam całego Panasonica z mechanizmem "z" właśnie z wadliwą głowicą taką jak na powyższym zdjęciu.
  • #21 18552191
    Brivido
    Poziom 34  
    Pytałem wcześniej, ale odzew był słaby o takie. Kupiłem coś na allegro i powinno jutro być.

Niestety, na tych płytkach nic nie ma, musiałby być gdzieś w środku, ale dalej nie rozbieram. Już ostatnio rozebrałem taką głowicę, odkręciłem 3 śrubki torx, takie jak tutaj z dekielkiem i teraz nie sposób tego wyregulować (chyba, że ma ktoś sposób i metody tak na marginesie).

Oscyloskop posiadam. Wrzucam schemat i to chyba potwierdza, że czujnik jest gdzieś w środku. Wygląda też na to, że ta dioda powinna cały czas świecić, jest zasilana z REG 5V.
    Załączniki:
    • VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z panasonic nv-hs860 hs960 schemat.png (290.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z panasonic nv-hs869 hs960 chassis.gif (95.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z panasonic nv-hs860 hs960 casing.gif (92.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VCR Panasonic NV-HS960 - Wypluwa kasetę od razu po wsadzeniu. Mechanizm Z IMG_20200322_221226.jpg (3.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 18553281
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    Brivido napisał:
    Nie wiem na ile podobny, jak to jest zupełnie inny model, mechanizm, rocznik.

Mechanizm K ma na środku diodę dwukierunkową. To masz na myśli? Tu też jest. Ona ma "świecić" cały czas? Patrząc przez aparat telefonu to nie widać .

To mechanizm "Z". Mam taki sam magnetowid - jak potrzebujesz, jak coś potrzebujesz to pisz. Zachowaj ostrożność - to bardzo wartościowy MTV.
  • #23 18553990
    Brivido
    Poziom 34  
    Jesteś w stanie zdjąć obudowę i sprawdzić na włączonym czy ten słupek led w środku świeci, np przez aparat telefonu?
    Wiem, że to Z.
  • #25 18554214
    sylweksylwina
    Czy paski powodują że bęben się tak rozpędza?
  • #26 18554219
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    Brivido napisał:
    Jesteś w stanie zdjąć obudowę i sprawdzić na włączonym czy ten słupek led w środku świeci, np przez aparat telefonu?
    Wiem, że to Z.

Witaj - nagrałem. Słupek świeci, gaśnie oczywiście po wyłączeniu z prądu. To z NV-HS820 - to jest to samo co 960 pod względem mechaniki (głowica inna, ale to nie ma znaczenia). Na pierwszym filmiku ewidentnie masz źle złożony mechanizm. Jakby Ci nie działał drum to mechanizm by wciągnął kasetę, holdery owlekły by taśmę i po chwili wciągnęły z powrotem jednocześnie wyrzucając kasetę.

Napraw tego Panasonica - to Król z końcowej ery magnetowidów.

• #27 18556732
    Brivido
    Poziom 34  
    Podmieniłem mechanikę na sprawną i jest to samo, więc kwestia elektroniki. Podmienię zaraz przełącznik. U Ciebie dioda świeci, więc teoretycznie u mnie też powinna, upewnię się jeszcze jak to u mnie jest.

edit.

Dioda/słupek się u mnie świeci, przełącznik podmieniony. Czy A1 na wyświetlaczu to jest jakiś kod?
  • #28 18556943
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Błędy są na F fail.A1 to wejście pierwsze.Kojarzy mi się trochę podobny przypadek.Przelutowanie układu sterowania drumem pomogło.Spróbuj odnaleźć halotron kontrolny drumu.
  • #29 18557063
    Brivido
    Poziom 34  
    Takie są różnice w przełączniku. Po lewej oryginał z uszkodzoną białą częścią (w której niestety pęknięta jest wypustka, którą kręci kółko mechanizmu, którą to próbowałem kleić), a z pozostałych przełączników nie pasuje fizycznie.

Ewidentnie musi być w nim wina bo to mniej więcej w tym samym czasie przestał działać. Spróbuję jakoś go odratować. Różnią się ścieżkami i styki na białym kółku są troszkę inne i w drugą stronę. Jest też różnica w pomiarach/stanach...

• #30 18557270
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Wejdź na stronę North Service.Zobacz w spisie części do mtv Panasonic z mech,Z,czy są różne part number mode switch.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik serwisuje magnetowid Panasonic NV-HS960, który po włożeniu kasety natychmiast ją wypluwa. Mechanizm działa, ale bęben (drum) wydaje się rozpędzać bardziej niż normalnie. Wymieniono przełącznik funkcji, a mechanizm został złożony poprawnie. Użytkownik podejrzewa problemy z elektroniką, w tym z krańcówką załadowania kasety oraz z głowicą wizyjną. W dyskusji poruszono kwestie związane z czujnikami, stanem mechanicznym, a także z kontrolą obrotów bębna, w tym z hallotronem i sterownikiem silnika. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń, czujników oraz ewentualne przelutowanie układów. Wskazano również na możliwość podmiany części z innych modeli Panasonic.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA