logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować LPC2148 na ZL10ARM i ZL9ARM przez JTAG lub RS?

Marcin I 03 Maj 2006 21:40 2719 4
REKLAMA
  • #1 2589055
    Marcin I
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Moja przygoda z mikrokontrolerami ARM rozpoczeła sie niedawno od kupienia:
    - ZL10ARM (dipARM_2148) - moduł DIP z mikrokontrolerem LPC2148;
    - ZL9ARM - płytka bazowa dla modułu dipARM
    - ZL14PRG - interfejs JTAG.
    Na poczatku wiedziony doświadczeniami z innych układów - JTAG'iem wszystko można, nawet nie chciałem patrzec na programowanie ARM'ów przez RS'a. Niestety po wielogodzinnych poszukiwaniach programu nasunął mi się wniosek - wszystkie dostępne programy które obsługują procesory ARM mają ograniczenia:
    - albo nie obsługuja programatora LPT - JTAG;
    - albo nie maja mozliwości programowania pamieci Flash;
    - albo nie widzą układu LPC2148 (ale np.LPC2138 juz tak);
    - albo . . . . .
    Ostatecznie nie udało mi sie nic zaprogramować JTAG'iem. Myslę - trudno może trzeba przeprosić RS'a. Ale tu również klapa po podłaczeniu Rs'a, mikrokontroler nic nie wysyła do komputera. Po resecie gdy na linii P0.14 jest stan niski powinien właczyc sie BootLoader - ale tylko w teorii.
    Sam mikrokontroler jest sprawny - po resecie na wyświetlaczu LCD widac napis: "ZL9 ARM Nacisnij S1..S4". naciskająć przyciski zapalaja sie diody LED. Ale jest to jedyne co udało mi sie zrobić z tym zestawem.

FINAŁ - wywaliłem kupe kasy i nic. Niebardzo wiem co z tym zrobić, ale kupienie jeszcze raz modułu mikrokontrolera w nadzieji że będzie lepiej to chyba - głupota?

Może ktoś poradzi co mam z tym zrobić

Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2595943
    polik80
    Poziom 14  
    z twojej wypowiedzi wnioskuję że nawet nie wiesz czy bootloader ci startuje
    ale wydaje mi się że conieco przez JTAGA wpaliłeś na tego procka. jeśli tak to ...
    Jak mam odpalony programik typu pomiar temp. lub zegarek... lub cokolwiek innego gdzie można obserwować pracę procka i procek ustawię w tryb programowania to procek dostaje tak jakby zawiechy, czas się zatrzymuje temperatura się nie zmienia itp. po tym wiem że procek przeszedł w tryb programowania a co za tym idzie bootloader musi być aktywny. Z tym pierwszym razem to miałem prawdziwy problem A to nie wiedziałem które piny z którymi nogami MAXa podłączyć a to kabel jak powinien być połączony, a na które nogi procka jakie sygnały podać a gdy niby już wszystko wiedziałem i zrobiłęm jak należy to ........ klapa nic nie działało .... po długim czasie poszukiwań okazało się że kondzioł jeden był walnięty i jak już raz mi się udało to teraz leci jak trzeba. tyle że ja piszę o całkiem fajnym procku AT89C51RD2.
    Ale kto wie m,oże ci conieco podpowie ta wypocina.
    3M SIE
  • REKLAMA
  • #3 2596548
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Sluchaj moze uda ci sie odpalic Jtaga tym programem co ci daje w linku.
    Jak go zainstalujesz to go odpal i zobacz czy ci procka wykrywa. Jak numer zaswieci na niebiesko i pojawi sie cos innego niz 0xffffffff to juz bedzie dobrze, jesli nie to podlub w ustawieniach. Jak masz EWARM IAR'a to w opcjach trzeba zamiast symulacji wybrac RDI i tam podac sciezke do H-Jtag.dll (na pewno znajdziesz), jak to ci sie uda to napisz co sie dzieje bo u mnie cuda (nie moge zaprogramowac flesha a poza tym wszystko dziala).
    Ja uzywam procka z Analoga.
    Powodzenia!

Nie umiem wylaczyc punktow, ale ten program jest darmowy tylko nie pamietam z jakiej strony go wzialem. W kazdym razie link znalazlem na elektrodzie.
    Moderowany przez Light-I:

Wszystko jest opisane pod "Dodaj załącznik" - taka mała instrukcja... Prowizję w tym przypadku należy ustawić na -0.01. Wyłączyłem prowizję dla użytkownika.

Załączniki:
    • H-JTAG V0.2.exe (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2597035
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    krzysiek40 napisał:

...
    Nie umiem wylaczyc punktow...

Ja umiem ;)
    http://hjtag.blogspot.com/2006/03/download.html
    UWAGA(dla niecierpliwych)
    Plik ma rozszerzenie wma , więc trzeba zapisać na dysku i zmienić rozszerzenie na rar,rozpakować i ... .

Piotrek
  • #5 2613071
    Marcin I
    Poziom 12  
    Witam

Trochę trwało zanim pozbierałem wszystkie elementy układanki do kupy w końcu są jakieś wyniki. Udało mi się w końcu uruchomić przykładowe programy, w tym te ze strony Keila. Na szczęście płyta ZL9ARM jest podobna do MCB2140 – Keila, dlatego baza przykładów się trochę urozmaiciła. Chodzi tu o:
    - LPC2148 USB HID (Human Interface Device) Example;
    - LPC2148 USB Mass Storage Device Example;
    - USBAudio.
    wszystko to tu działa. Niestety na początku mojej przygody zainwestowałem jedynie w JTAG, nie licząc się z koniecznością (jak się dopiero później okazało) programowania przez RS’a. Powód był prosty chciałem mieć możliwość:
    - programowania: FLASH’a, RAM’u;
    - pełne debugowanie (praca krokowa, pułapki itd.);
    za jednym zamachem. Niestety praktyka pokazała że mikrokontrolery ARM to układy szczególnej troski .
    Co do samej płyty ZL9ARM wraz z dipARM, to oczywiście słowa uznania – jak na razie jest to bardzo konkurencyjna propozycja – jakość za rozsądną cenę. Niestety mam tez kilka uwag:
    - skoro na liście obsługiwanych układów płyty bazowej jest LPC2148, dlaczego nikt tego nie przewidział dodając zworkę łączącą pin VBUS z +5V z USB, teraz trzeba używać kabelków, takie rozwiązanie owocuje tym że nie da się jednocześnie używa USB i zasilać płytki z USB (złącze PWR_SEL ma za mało pinów – brakuje jednego);
    - niestety nikt nie pomyślał przewidując możliwość zamontowania modułu ZL1USB możliwości wykorzystania innych sygnałów niż tylko TxD i RxD, przecież można przewidzieć programowanie Flash’a za pomocą USB, przez port wirtualny;
    - nie przemyślana konstrukcja modułu dipARM, dlaczego zamontowano złącze baterii nad procesorem – to jest bez sensu (pod spodem jest wystarczająco dużo miejsca), przecież przy pracy z wykorzystaniem pełnych możliwości, czyli z wykorzystanie USB procesor naprawdę się grzeje, można by pomyśleć o jakimś małym radiatorku, a co najmniej o zapewnieniu naturalnej konwekcji (bez przysłaniania baterią);
    - poza tym poprawił bym jakość wyświetlaczy LCD, ten który tam kupiłem wyświetlał tylko połowę ekranu;
    - w końcu płyta do modułu ZL9ARM, jest delikatnie mówiąc niewiele warta, nie ma tak praktycznie nic poza tym co można znaleźć w sieci (wpisując w Gogola pierwsze lepsze hasło),nie chciałbym kontynuować tego tematu ale dlaczego nie znalazłem tam ani słowa o możliwość zastosowania serwera H-JTAG, do debugowania pod Keilem, przecież wykorzystuje on moduł ZL14PRG, oraz udostępnianego Keila (nawet na dołączonej płycie CD), docelowo do pracy z sprzedawanym LPC2148, (jednym słowem brakowało najważniejszego – wspólnego mianownika), wszystkie te i wiele innych informacji trzeba było samemu wydłubać w necie.

Pozdrawiam
    Marcin
REKLAMA