logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyc alarm autoblock z centralnym tesor?

raaffy 05 Maj 2006 13:17 3943 19
REKLAMA
  • #1 2594268
    raaffy
    Poziom 11  
    Witam! Mam fiata puntoI!Jest w nim zalozony auto alarm autoblock i nie wiem jak go podłączyc z centralnym firmy Tesor(z skrzynki sterujacej centralnym wychodza dwa przewody bialy i brazowy) lecz nie wiem jak je podlaczyc z alarmem!
  • REKLAMA
  • #2 2594599
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Nie wiem co inni na to, ale ani instrukcja ani schemat nic nie mowia o tym, ze moze ten alarm sterowac centralnym.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2594687
    raaffy
    Poziom 11  
    Wlasnie! Patrzac na schemat wychodzi z niego kilka przewodow, ale zadnego otwierania czy zamykania nie ma! To znaczy co teraz musze zrobic zeby miec centralny na pilota?
  • #4 2594705
    kordel
    Poziom 25  
    Kupic inny alarm.
  • #5 2594728
    raaffy
    Poziom 11  
    a innego rozwiazania nie ma??? Ps.Jesli brązowy przewód centralki sterujacej podlaczam pod brazowy przewod od autoblock-a tj. przewód do podłączenia innych modułó-tak jest opisany on w schemacie to zamykanie z pilota mi dziala:)
  • #6 2594817
    kordel
    Poziom 25  
    To nie jest do sterowania centralnego. Nie wiesz czy na tym przewodzie pojawia sie masa tylko na chwile czy na stale? Bo jak na stale to mozna tylko silowniki tym spalic. W instrukcji jest napisane, ze wtyczka ma 12 pinow a jest opisane 10. Zobacz czy pozostale 2 nie sluza przypadkiem do sterowania centralnego. Jak nie to jedyne rozwiazanie to kupic inny alarm.
  • REKLAMA
  • #7 2596071
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1050
    Zastosuj uniwersalny sterownik np. ST-1000, który może być sterowany 1 przewodem (na czas załączenia alarmu stała masa).
  • #8 2596591
    Robert H
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Sprawć czu masz przewody błekitny i rózówy to są przewody sterujące zamkiem (minus) to są przewody skrajne jak by ich niebyło. Ale starsze Autobloki nie miały sterowania wtedy tzreba zastosować albo moduł M2 (FOX) i podpiąć pod moduły dodatkowe
  • REKLAMA
  • #9 2598220
    raaffy
    Poziom 11  
    nie mam takich przewodow ani blekitnego ani rozowego! Wychodza tylko 2 zielone 2 zolte czarny czerwony czarno/czerwony siwy i brazowy! Gdzie moge dostac taki modul?

Dodano po 16 [minuty]:

Czy gdybym kupil sterownik centralnego zamka na pilota moglbym go podłączyc pod te 2 przewody brazowy i bialy(zmknij, otwórz)ktore wychodza do podłączenia alarmu i otwierac drzwi pilotem? Czy moglbym tez tym samym pilotem sterowac alarmem?
  • #10 2599404
    Robert H
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    A zmierz miernikiem w te miejsca gdzie są wolne piny. Mierz w czasie zał i wył bo możliwe że ktoś je nie montował. Mierz miernikiem lub diodą LED 12V . Niestety pilotem od zamka nie zasterujesz alarmem. Musisz mieć sterownik zamka ale sprawdź te wolne piny w kostce połączeniowej
  • #11 2603642
    raaffy
    Poziom 11  
    To wychodzi na to, że musze miec dwa piloty - jeden do sterowania cenntralnym a drugi do sterowania alarmem?
  • #12 2604101
    kordel
    Poziom 25  
    Ale po co Ci dwa piloty? Sam alarm mozna kupic niewiele drozej niz sterowanie. Przewody wszystkie masz doprowadzone (oprocz centralnego). Zmieniasz tylko centralke, dolaczasz sterowanie centralnym zamkiem i po klopocie, masz jednego pilota. Ewentualnie kupic ten uniwersalny sterownik, ale alarm jest pewniejszy.
  • #13 2629377
    raaffy
    Poziom 11  
    Jaka centralke wybrac?
  • #15 2630454
    kordel
    Poziom 25  
    Ale jaka centralke? Chcesz nowy alarm? Sterowanie pilotem? Czy sam modul?
  • #16 2632580
    raaffy
    Poziom 11  
    ja juz chyba sie zakrcilem:) Ja rozumiem ze Musze wymienic centralke sterujaca alarmem, poniewaz moja centralka ktora teraz mam nie ma wyjscia pod centralny! Zmienie centralke na taka ktora ma wyjscie i podlacze do niej centralny(czyli te dwa kable brazowy i bialy) a takze alarm! Tak?
  • #17 2633812
    kordel
    Poziom 25  
    Dokladnie. Zobacz co masz podpiete pod ten stary alarm. Standardowo to sa krancowki, cz. uderzeniowy i syrenka i jak to Cie zadowala to kup sobie sama centralke alarmu z pilotami i przepnij przewody zgodnie ze schematami. No i oczywiscie podepnij centralny.
  • #20 2636969
    kordel
    Poziom 25  
    Albo calkowicie zmienisz alarm (na inny albo na samo sterowanie na pilota) albo dolaczysz ten sterownik co proponuje Robert H, wybor nalezy do Ciebie. Sterownik taniej wychodzi...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia alarmu Autoblock w Fiacie Punto I do centralnego zamka firmy Tesor, gdzie z centralki wychodzą dwa przewody: biały i brązowy. Alarm Autoblock nie posiada fabrycznie wyjścia do sterowania centralnym zamkiem, co potwierdzają schematy i instrukcje. Propozycje rozwiązań obejmują zakup innego alarmu z funkcją sterowania centralnym zamkiem lub zastosowanie uniwersalnego sterownika centralnego, np. ST-1000 lub modułu M2 (FOX), który umożliwia sterowanie zamkiem jednym przewodem z masą na czas załączenia alarmu. W przypadku braku przewodów sterujących zamkiem (np. niebieskiego i różowego), sugerowano pomiar wolnych pinów w kostce alarmu, które mogą służyć do sterowania centralnym. W praktyce konieczna jest wymiana centralki alarmu na taką z wyjściem do centralnego zamka, co pozwoli na integrację alarmu i centralnego zamka pod jednym pilotem. Alternatywnie można dokupić sterownik centralnego zamka kompatybilny z Autoblockiem, np. sterownik Top 33, który steruje centralnym zamkiem z przewodu masowego. Wskazano również, że pilot od centralnego zamka nie steruje alarmem, więc integracja wymaga odpowiedniej centralki lub modułu. Ostatecznie rekomendowano wymianę centralki alarmu na nową z funkcją sterowania centralnym zamkiem lub zastosowanie dedykowanego sterownika centralnego zamka, co umożliwi obsługę obu funkcji jednym pilotem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA