logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Evo n1020v - nie uruchamia się, pisk i dźwięk przekaźnika

Sniegu 05 Maj 2006 15:40 2694 6
REKLAMA
  • #1 2594833
    Sniegu
    Poziom 12  
    Laptop ten po włożeniu baterii zasilającej jak i bez niej a po podłączeniu zasilacza nie startuje. Na początku słychać lekki pisk na płycie głównej, zapala się dioda led od zasilania i po chwili słychać "trrrrrrrrrrrrrrrr" (tak jakby jakiś przekaźnik próbował się włączyć) i po sekundzie do dwóch wszystko cichnie i gaśnie.
    Proszę o pomoc !!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2594851
    grzeniua
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Hi!
    Moze masz jakis problem z przyciskami i po prostu po odpaleniu kompa pozostaje caly czas wcisniety i go wylacza.. Moze to wlacznik glowny a moze taki przesuwany (u mnie taki jest w Evo n610c) od hibernacji..

a przekaznikow to za bardzo tu nie ma.. no moze od modemu (jesli jest w tym modelu) albo cosik w zasilaczu z hardware'u walniete.

pzdr
  • REKLAMA
  • #3 2596421
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Czy ten "trajkot" nie dotyczy stacji dysków elastycznych?
  • REKLAMA
  • #4 2598560
    Sniegu
    Poziom 12  
    Dziki za odpowiedzi ale to żaden z tych przypadków.
    Dzieje się tak przy zupełnie rozebranym sprzęcie - sama płyta główna.
    Ten "trajkot" słychać w okolicy zasilacza na płycie głównej, jednak nie potrafiłem ustalić od jakiego jest to elementu.

Ma ktoś może schemat tej płyty i zasilania na niej ??
    Znalazłem na elektrodzie manuala ale schematu tam nie ma.
  • #5 2598567
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Sniegu napisał:
    Znalazłem na elektrodzie manuala ale schematu tam nie ma.

O schematach płyt głównych niech kolega lepiej zapomni.
  • REKLAMA
  • #6 3418125
    Rafi_st
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Właśnie próbuję naprawiłem ten sam typ laptopa, podobny problem, -> zimne luty na płycie głównej.

Nie polecam tego sprzętu.
  • #7 4965084
    sisu
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak udało Ci się go naprawić? może coś mi opiszesz, jak zlokalizować te zimne luty? są w konkretnym typowym dla tego modelu płyty miejscu? czy to loteria i wielka niewiadoma?
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq Evo n1020v nie uruchamia się po podłączeniu zasilacza, niezależnie od obecności baterii. Objawy to początkowy lekki pisk na płycie głównej, zapalenie diody zasilania oraz dźwięk przypominający pracę przekaźnika, który po 1-2 sekundach ustaje i urządzenie gaśnie. Problem występuje nawet przy samej płycie głównej bez innych podzespołów. Podejrzenia dotyczą uszkodzeń sprzętowych, w tym możliwych zimnych lutów na płycie głównej, co potwierdzono w podobnych modelach. Brak dostępnych schematów płyty głównej utrudnia diagnozę. Wskazano również, że dźwięk przekaźnika może pochodzić z elementów zasilacza lub modemu, jednak nie jest to potwierdzone. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przycisków włącznika, które mogą powodować natychmiastowe wyłączanie, choć w tym przypadku problem występuje niezależnie od ich stanu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA