logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon XP 3000+ Barton - jak naprawić przegrzewający się procesor?

Marx666 05 Maj 2006 18:00 1362 11
REKLAMA
  • #1 2595316
    Marx666
    Poziom 14  
    Ocena: 2

Podczas testu w prime95...
    Chodzi stabilnie, ale po jakimś czasie się poprostu wyłącza. Jest przypalony od dołu, przegrzał się bo pewno miał kiepskie chłodzenie, albo wiatraczek się zatarł... (procesor dostałem).
    Da radę coś z tym zrobić??
    Dajcie znać co o tym myślicie :)
  • REKLAMA
  • #2 2595365
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    marnie to widzę, spróbuj puścić go na niższym FSB może pochodzi.
  • #3 2595369
    Marx666
    Poziom 14  
    A dlaczego taka różnica w temperaturach "diode" i "socket" ??
    Na FSB 100 powinien chodzic z w miare normalną temperaturą, ale to się troszke z celem mija ;)
    Poza tym, to chyba nie jest możliwe, że procesor ma 100 stopni i jeszcze chodzi. To nie ta seria co ma wytrzymałość temperaturową powyżej 100, w sumie nie wiem czy w ogóle była taka seria ;)
    Tak czy inaczej, ten ma 85 max...
  • REKLAMA
  • #4 2595528
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Coolera na tym procku masz dostatecznie wydajnego ? prawidłowo założony ?
  • REKLAMA
  • #5 2595956
    Marx666
    Poziom 14  
    Cooler jest wystarczająco wydajny i prawidłowo założony. Pasta Arctic Silver 5.
  • #6 2602439
    robin_s
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Marx666 napisał:

Podczas testu w prime95...
    Chodzi stabilnie, ale po jakimś czasie się po prostu wyłącza. Jest przypalony od dołu, przegrzał się bo pewno miał kiepskie chłodzenie, albo wiatraczek się zatarł... (procesor dostałem).
    Da radę coś z tym zrobić??
    Dajcie znać co o tym myślicie :)

Zmień zasilacz na mocniejszy bo ten nie wyrabia przy 5V i masz spadek ok.4,4V a jak wiadomo płyta gł. zasilana jest z lini 5V i ona się zawiesza. Miałem taki sam przypadek zmodernizowałem swój sprzęt a był to Athlon 2000XP, Asus A7N8X i zasiłka nie śmiać się Codegen 300W. Po zmianie CPU na Bartona 2800 komputer po kwadransie wyłanczał się. Teraz mam zasilacz Fortron 400W i wsio bangla :D
  • REKLAMA
  • #7 2603030
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam.

Cytat:
    Zmień zasilacz na mocniejszy bo ten nie wyrabia przy 5V i masz spadek ok.4,4V a jak wiadomo płyta gł. zasilana jest z lini 5V i ona się zawiesza

Po pierwsze - z czego wnioskujesz że zasilacz jest za słaby, kolega nie podał napięć mierzonych miernikiem ( sądząc po twoim starzu na forum powinieneś wiedzieć, że wskazania programów nie są miarodajne i są obarczone dużymi błędami)
    po drugie - płyta główna potrzebuje wszystkich napięć (odłącz sobie np. 12V, ciekawe czy będzie działać).

Kolego Marx666 na początek, można pomóc komuś rozwiazać problem jedynie przy jego współpracy. Podaj pełny konfig komputera (łącznie z zasilaczem i napięciami zmierzonymi miernikiem), postaramy się rozwiazać co go trapi.
  • #8 2604768
    Marx666
    Poziom 14  
    Ok, racja.
    Asus A7N8X-X
    Barton 3000XP+
    Zasilacz Mode.com FEEL 300
    2xbarracuda 40GB
    nagrywarka
    DVD
    Radeon 9550 podkręcony
    TV-tuner
    Kontroler RAID

Zasilacz faktycznie nie wyrabia, ale to nie jest powód, przez który procesor miałby się grzać do 100C Pomiary napięć 5 i 12 są podobne do wskazań, 12 ma ponad 13V, 5V jest stabilne i ma 4.90 V.
    A teraz ciekawostka, wycziściłem procesor z pasty bo był usyfiony, założyłem nową pastę i radiator, teraz u mnie działa i przy włączonym prime ma 61C.

Na początku jak go dostałem też miałem z nim problemy, blue screeny itp. wyjąłem go, i potem jak później włożyłem działał.
    Potem dałem kumplowi, on natomiast mi powiedział, że sie procek zjarał, sprawdziłem u siebie, ma przypalony spód i działał jak w pierwszym poscie. teraz działa dobrze ...
    Ktoś jest mi w stanie mi to wyjaśnic??
    dodam, że na początku nie był tak usyfiony w pascie. A poza tym wyjąłem go z kompa na którym się przegrzewał...
  • #9 2604789
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Marx666 napisał:
    12 ma ponad 13V

Jeżeli te 13V pokazał miernik, to kolega jest na najlepszej drodze do pożegnania się z kilkoma podzespołami swojego komputera.
  • #10 2604813
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    To 100 stopni to jakiś błąd programowy, więc jeśli przy prime95 jest 61 to OK (możesz pokombinować z wydajniejszym chłodzeniem). Jeżeli chodzi o zasilacz te ponad 13V to za dużo norma ATX +12 V| 5% | +11.40V | +12.00V | +12.60V

ps. Czy procesor był upaćkany pastą silver, bo jeśli tak to powinieneś wyczyścić go dokładnie acetonem lub czymś podobnym. Masz wielkie szczęście, że jeszcze działa.
  • #11 2605030
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Wymieniaj zasiłke czym prędzej! Tanie badziewia... te wszystkie modecomy i codegeny nadają sie tylko śmietnik... Co z tego ze jest napisane 300W? Te zasialcze osiagają tą moc na 10 sekund przed samospaleniem. Radziłbym nie ryzykować... bo stracisz nie tylko procka, ale też inne podzespoły.
  • #12 2606491
    Marx666
    Poziom 14  
    To 100 stopni to nie był błąd programowy, w biosie od razu po włączeniu komputera miałem 75 stopni wtedy ...
    Zasilacz muszę wymienić, ale narazie niemam kasy ...
    Tak czy inaczej, czy ktoś potrafi wyjaśnic zachowanie tego procka opisane w moim poście wyżej ??

Jankolo - to jest odczyt z miernika, taniego, ale jednak to już nie programowy odczyt... wiem, że ryzykuje pare podzespołów, ale narazie niemam wyboru ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Procesor Athlon XP 3000+ Barton przegrzewał się i wyłączał podczas testu Prime95, z widocznymi przypaleniami na spodzie. Przyczyną mogło być niewystarczające chłodzenie lub zatarcie wentylatora, jednak cooler był prawidłowo zamontowany i użyto pasty termoprzewodzącej Arctic Silver 5. Wskazano, że odczyty temperatury powyżej 85°C są niebezpieczne dla tego modelu, a wartości około 100°C prawdopodobnie są błędne. Problem zasilacza Mode.com FEEL 300W, który nie dostarczał stabilnego napięcia 5V i miał podwyższone napięcie 12V (ponad 13V), mógł powodować niestabilność systemu i wyłączanie się komputera. Zalecano wymianę zasilacza na mocniejszy i bardziej stabilny, np. Fortron 400W. Po wyczyszczeniu procesora i ponownym nałożeniu pasty termoprzewodzącej temperatura spadła do około 61°C podczas testu Prime95, a procesor zaczął działać stabilnie. Podkreślono ryzyko uszkodzenia innych podzespołów przez niestabilne napięcia zasilacza oraz konieczność dokładnego czyszczenia pasty, np. acetonem. Wskazano, że współpraca użytkownika i podanie pełnej konfiguracji sprzętowej oraz pomiarów napięć miernikiem jest kluczowa do diagnozy problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA