logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć WiFi. Czasami nie działa sieć lokalna mimo, że jest udostępnianie.

d_omin 06 Maj 2006 18:56 1989 3
  • #1 2599023
    d_omin
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    WItam !!!

Mam pewien problem zakupilem niedawno router d-linka DI 524 i zrobilem sobie w domu siec tego typu :
    do DI 524 podłaczony jest modem kablowki-net, do routera podłaczony jest na kablu PC oraz bezprzewodowo korzysta z sieci laptop Jesli chodzi o neta to nie ma zadnych problemow wszystko dziala pieknie i cacy jednak problem jest z siecia lokalna... bowiem mimo udopstepnienia plików i drukarek czasami mozna sie polaczyc z 2 kompem i gmerac po dyskach czasami nie i wywala ze brak uprawnien albo ze nie ma polaczenia z grupa robocza.... szczczeze powiem ze wszystko zrobilem raczej na hurra bo w sumie za bardzo sie na sieciach nie znam wiec prosilbym o jakies rady dot. problemu jak i zabezpieczenia sieci. Inna ciekawostka jest to ze jak juz sie polacze i mam dostep do dyskow poszczegolnych kompow to PC moze dowolnie sie poruszac po dyskach lapptopa , z kolei laptop nie ma dostepu do wazniejszych katalogow pisze ze brak uprawnien tez nie wiem czym to jest spowodowane....
  • #2 2602181
    punisher999
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Więcej szczegułów prosze.
    Przypisywałeś ip ręcznie czy robi to ruter. I jak to jest że mozesz sie poruszac po całym dysku? Jak udostepniasz to cały katalog lub partycje i w obrębie udostepnienie mozesz sie poruszać bez przeszkód.
    Jeśli chodzi o grupę robocza to ona czesto szwankuje i nie ma co jej odwiedzać. Najlepiej odwiedzać inny komputer wpisując: \\nazwa_innego_kompa .
  • #3 2602579
    d_omin
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    No wiec IP przypisuje automatycznie Router i teraz jest sytuacja taka ze :
    Gdy uruchamiam oba kompy to Laptop widzi to co jest na PC i moze odwiedzac jego Udostepnione partycje ale nie moze do niektorych katalogow wejsc pod pretekstem braku uprawnien co ciekawe gdy nie odznacze w wyjatkach zapory windows udostep plikow i drukarek nie moge wejsc na zaden dysk na PC i wywala brak polaczenia ( a co restart wyjatek sie na nowo zaznaczai powtorka z rozrywki) z kolei na PC mimo iz sa blizniaczo zrobione ustwaienia to w ogole laptopa nie widzi ....tj widzi grupe robacza i komputer ale nie moze na niego wejsc i nie widzi zanych udostepnionych katalogóe :| i nie mam juz idei co jest nie tak bo jak nie urok to sraczka ... wczoraj kombinowalem z 2 h ale sadze ze problem lezy po styronie windy i jej zasranej zapory :! nie wiem jak to gowno ustawic zeby nie bylo problemow ... co ciekawe na laptopie w protokolach w ogole nie ma protokolu netbios itd ale jego wgranie nic nie zmienilo za to jest jakis inny protokol zabezpieczajacy zamkniete porty... nie wiem kompletnie co jest grane ...
  • #4 2602915
    punisher999
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Zatem wyłacz oba firewalle i zobacz czy dalej bedzie taki problem, jak problem zniknie to zainstaluj sobie jakiś inny firewall na obu kompach i zrób regułe zeby wpuszczał po macu.
REKLAMA