logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD 2,5 Toshiba MK1926FCV - dysk nie rozkręca talerzy po komendzie w terminalu

roodzeek 07 Maj 2006 11:13 3050 3
  • #1 2600643
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Witam,

Dane dysku z nalepki:
    Toshiba MK1926FCV
    HDD2517 D ZD01
    S/N 66[...]3P GP0 EC.A
    814MB (CYL1579, H16, S63)
    Na PCB: 416 B0/S0.16N 814MB

Dysk zachowywał się normalnie, tylko że miał tyle badów, że nie dało się go używać. Zacząłem grzebać w terminalu dysku (9600 8N1, dwa zewnętrzne piny w bloku konfiguracji Master/Slave). Jako, że żadnej dokumentacji nie mam to sprawdzałem po kolei wszystkie możliwe kombinacje. No i trafiło mi się, że jedna z komend (najpewniej PF lub PI) zawiesiła dysk - terminal nie odpowiadał. No to wyłączyłem i włączyłem zasilanie. Dysk nie rozkręca talerzy po włączeniu zasilania. W Victorii wykrywa się jako:

MK192XFCV, LBA size: 512MB
    SN i FW podaje poprawnie
    oraz w rejestrze błędu dodatkowo: ABRT

Jeśli chcę zacząć scan to dysk rozkręca talerze i zaczyna solidnie klupć.

--EDIT--
    Odpaliłem samą PCB - wykrywa się tak samo tj: SN, FW jest, a model 512MB uniwersanly dla rodziny: MK192XFCV
    ----

Wynika z tego, że wyczyściłem mu informacje o modelu (nie wiem czy we flashu czy w SA), a raczej o liczbie podłączonych głowic - stąd klupanie.

Moje pytanie: da się go jeszcze jakoś wskrzesić? Nie znam terminala dysków Toshiba (na tym hdd zacząłem go poznawać).
    Wszelkie wskazówki/dokumentacje/pliki mile widziane (zaraz zacznę poszukiwania FW/SA do tego dysku).
    Mam (ale nie pod ręką niestety) jeszcze jeden taki dysk ale ma niekompatybilną PCB - zgłasza się tylko jako slave (nie reaguje na ustawienia zworki) ale ze złym SN.
  • #2 2602203
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    ten dysk to dośc stary model, w pełni terminalowo obsługiwane są dopiero modele od GAS, GAX, GAP i nowsze.
    niestety nie znam składni terminalowej do twego modelu.
  • #3 2602577
    roodzeek
    Poziom 23  
    A może znaczenie komend jest takie samo. Oto co dysk podaje jako "help":
    >hp
    BCxxxx BHxx BKxx BPxxxx BSxx BTxxxx BI STxxxx	
    SI CMxx CC DB DE DM DS EC
    EDx GC HP LM PC PF PI PR
    PS PW RS SC SD SF SG SH
    SM SO SP SS SW SZ TS VR
    WBxx WExx WMxx 

Jedynie ED jest lepiej udokumetowane:
    ED1 Init. manufact area
    ED2 Init. ID area
    ED3 Init. user area
    ED5 Init. servo area
    ED6 Init. zone/head area
    ED7 Init. zone area
    EDF Init. all area

Ale oczywiście elektronika już nie widzi głowic :? więc z ED mały pożytek.
    Nie ma terminalowej komendy by podać ile jest głowic?
    Fizycznie, z tego co się doczytałem, powinno być ich 6. Trochę dziwne że "domyślny" FW nie potrafi się dogadać.
    Na PCB jest kość flasha (jakiś AMD w takiej podłużnej obudowie, zaklejony nalepką) oraz 24C08N - może informacje o głowicach są zapisane tak jak w IBMach w małym, łatwym do przelutowania 8mio nóżkowym NVRAM/EPROMie? (niestety to sprawdzić będę mógł dopiero za jakiś czas - nie mam pod ręką tego drugiego dysku)
    Znalazłem zrzuty modułów i ścieżek na sluzhebce - tylko jak i czym je wgrać skoro głowic już nie ma? Jakby ktoś natknął się na zrzut flasha i danych adaptacyjnych - będę wdzięczny za pomoc.

Przeglądnąłem datasheeta do 24C08N - 1024x8bitów EEPROM. Zaryzykuję i podmienię te kostki jak będę miał okazję. Do tego czasu pozostawiam temat otwarty.
  • #4 2898051
    roodzeek
    Poziom 23  
    Drugi dysk też załatwiłem :oops: - oba poszły do pudła "złom".
    Temat zamykam.
    Ew. informacje jak je dałoby się wskrzesić proszę na PW.
REKLAMA