logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WiFi - słaby zasięg. Czy dodanie mocniejszej anteny coś da?

De7oxik 08 Maj 2006 10:51 2080 6
REKLAMA
  • #1 2604028
    De7oxik
    Poziom 11  
    mam miejwięcej 400-500m
    u mnie na dachu jest antena kierunkowa z zyskiem 18dpi i kablem h155 10m, dugi to AP edimaxa z taką samą anteną, nie ma żadnych przeszkód.
    mam problem z ap ponieważ jak podlącze AP z kablem co wystaje z antany te 50cm to zasięg jest 2-3kreski/5, a jak doczepie 5m kabla 155 to nic nie ma a jak doczepie 1m 155 to jst slabe 1-2 kreski. Czy daje mocniejszej anteny coś da? Czy AP jest zasaby w tym przypadku.
  • REKLAMA
  • #2 2604127
    West5
    Poziom 15  
    Zastosuj sobie kabel H 1000 on ma owiele mniejsze tłumienie
  • REKLAMA
  • #3 2604130
    Winciu
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Według mnie ap ma wystarczajaca moc (pewnie 100mW) wina może leżeć po stronie karty klienta, z reguła rzadko która ma 100 mW. Sciagnij sobie netstumblera. Więcej poszukam na www.wififorum.pl Pozdrawiam
  • #4 2604251
    scaner
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    H1000 na 400m ? u mnie na dachu jest DWL900AP+ antena "nadawcza" to jakaś samoróba, kumpel ma w kompie karte DWL520+ oddalony o jakieś 350m ze standartową anteną ( tą 5cm) i net dziala ! nie wspomne, że budynek ma ściane i nie z kartonu ale cegła i beton . ( a mowią ze Dlinki sa bee...) Proponuje Netstumblerem sprawdzić sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 2604300
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Masz moze jakies przeszkody miedzy Twoja antena a bazowa ?
  • REKLAMA
  • #6 2610335
    KanGu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Problemy na takiej odległości mogą być następujące:
    - brak widoczności pomiędzy antenami
    - źle ustawione anteny
    - uszkodzenie konektora
    - jeśli antena jest samoróbka może źle stroić spróbuj zmienić kanał

Na pewno nie jest to wina sprzętu.
  • #7 2637414
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    ja obstawiam anteny ....

pozdr,
    geniusm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z niskim zasięgiem WiFi na odległości około 400-500 m, korzystając z anteny kierunkowej o zysku 18 dBi i kabla H155 o długości 10 m, oraz punktu dostępowego Edimax z taką samą anteną. Zasięg znacząco spada przy wydłużaniu kabla antenowego, co sugeruje duże tłumienie sygnału w kablu. Wskazano, że zastosowanie kabla H1000, charakteryzującego się mniejszym tłumieniem, może poprawić sytuację. Dyskusja sugeruje, że moc nadajnika AP (około 100 mW) jest wystarczająca, a problem może leżeć po stronie karty klienta lub ustawienia anten. Zalecane jest użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak Netstumbler, do analizy siły sygnału. Inne możliwe przyczyny problemów to brak bezpośredniej widoczności między antenami, nieprawidłowe ustawienie anten, uszkodzenie konektorów lub zakłócenia kanału. Przykłady z praktyki pokazują, że urządzenia D-Link (DWL900AP, DWL520+) mogą działać na podobnych dystansach nawet przez ściany z betonu i cegły. Ostatecznie, problem może wynikać z jakości anten lub instalacji, a niekoniecznie z mocy AP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA