logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson DPL-550HT – dźwięk tylko stereo przez COAXIAL/OPTICAL, brak 5.1 po zaniku zasilania

jedrus25 09 Maj 2006 11:42 6025 6
REKLAMA
  • #1 2607701
    jedrus25
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Witam Szanownych kolegów. Na codzień zajmuję się naprawą TV, ale dostałem od znajomego klienta ten sprzęt i mam z nim problem. Amplituner trafił do mnie po zaniku napięcia w sieci. Po włączeniu niby wszysko jest ok, ale... To ale to fakt, że przez wejście COAXIAL i OPICAL grają tylko dwa głośniki. Podłączałem pod te wejścia DVD które ustawiłem na 5.1 z płytą która posiada ten dźwięk i cisza. Identyfikuje tylko odbiór STEREO ( na wyświetlaczu wyświetlają się tylko dwa głośniki a nie 6). Przełączenie na 6 kanałów nie daje rezultatu. Zastanawiam się, czy w ogóle sprzęt jest uszkodzony,czy przypadkiem coś mu się nie wykasowało lub przestawiło w ustawieniach. Dodam, że końcówki powinny być ok, bo przeniosi Mi niską z wejść 6CH. DIRECT INPUT. Proszę o pomoc, bo nie wiem od czego ruszyć. Według klienta wcześniej przy takim podłączeniu było ok. Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2609960
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    O ile samo DVD jest prawidłowo skonfigurowane, to amplituner powinien sam wykryć 5.1 Wykonaj TEST TONE
  • REKLAMA
  • #3 2651617
    jedrus25
    Poziom 23  
    Witam. Odświerzę troszkę ten temat. Przede wszystkim dzięki za szybki odzew kol. D1C1. Sprzęt troszkę poleżał, bo była inna praca, ale trzeba do niego wrócić. W poprzednim poście trochę namieszałem, bo faktycznie przy prawidłowo skonfigórowanym DVD identyfikuje dźwięk 5.1 ale działają tylko głośniki przednie (MAIN SPEAKER). Na wyświetlaczu wyświetla wszystkie sześć głośników, lecz tylko te które działają są w ramkach. Włączyłem test (o ile jest to przycisk TEST/SET UP), ale również słychać tylko te dwa głośniki. Natomiast niska z wejść o których pisałem w pierwszym poście jest na wszystkich 6 głośnikach. Gorąco proszę o pomoc i dalsze sugestie. Pozdrawiam.
  • #4 2653731
    D1C1
    Poziom 23  
    Czy działa PRO LOGIC ?
  • REKLAMA
  • #5 2656114
    jedrus25
    Poziom 23  
    Witam. Wygląda na to, że PRO LOGIC również nie działa.
  • REKLAMA
  • #6 2663081
    D1C1
    Poziom 23  
    Proponuję sprawdzić IC401 (KIC9162) płyta MAIN.
  • #7 3218975
    jedrus25
    Poziom 23  
    Witam kolegów. Trochę przydługo to trwało, ale sprzęt wreszcie chodzi. W "ostatnim akcie desperacji" przelutowałem wszystkie scalaczki SMD na płycie AC-3/DTS i amplituner zaczął normalnie funkcjonować. Chodzi poprawnie już miesiąc (aczkolwiek nie umiem sobie tej usterki wytłumaczyć, ale liczy się efekt :D ), więc można temat zamknąć. Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Thomson DPL-550HT po zaniku zasilania odtwarza dźwięk tylko w trybie stereo przez wejścia COAXIAL i OPTICAL, mimo że na wyświetlaczu pojawia się sygnalizacja 5.1. Test tonów wskazuje, że działają jedynie przednie głośniki, a funkcja PRO LOGIC nie działa. Niskie tony z wejść 6CH są poprawnie przenoszone na wszystkie głośniki, co sugeruje sprawność końcówek mocy. Po sugestii sprawdzenia układu scalonego IC401 (KIC9162) na płycie głównej, ostateczne rozwiązanie polegało na przelutowaniu wszystkich układów SMD na płycie AC-3/DTS, co przywróciło pełną funkcjonalność amplitunera i poprawne odtwarzanie dźwięku 5.1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA