logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tevion MD7115VTS-S TV17XL.6 - nieregularne zaniki dźwięku, jak naprawić?

swoy 09 Maj 2006 13:42 1769 6
REKLAMA
  • #1 2608051
    swoy
    Poziom 11  
    W tym telewizorze mam zaniki fonni( chassis 17XL.6).Trzeba go wyłączyć i ponownie włączyć -powraca fonnia na jakiś czas -Czy ktoś zna na to lekarstwo? Dodam że zaniki występują nieregularnie.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2609263
    bertosz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    miałem taki sam przypadek ostatnio, po ponownym przelutowaniu procesora wszystko było o.k. Częstym uszkodzeniem z jakim sie jeszcze spotkałem w tym schassis to mikro pęknięcia w pobliżu gniazd euro.
  • REKLAMA
  • #3 2627452
    pliska
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Przelutuj zwory(nity), które się znajdują obok gniazd euro i MSP. Powinno pomóc.
  • #4 2654336
    swoy
    Poziom 11  
    Przyznam że żadna z porad nie jest trafiona.Pomierzyłem procek i wyjście mute samoczynnie się załącza .Muszę sprawdzić jego cenę i podjąć decyzję o dalszym losie tego OTV. Temat zamykam.
  • REKLAMA
  • #5 2654410
    Melex
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam. Czy w momencie kiedy ona zanika nie słychać w głosnikach charakterystycznego cyknięcia? Jesli nie pomoże usunięcie zimnych lutów, tak to sprawdź podstawkę kineskopu., czy nie ma przebicia, i nie blokuje fonii - ewentualnie podmień. Miałem podobny problem w triluxie, i trochę mnie czasu, i pracy kosztowało rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2716295
    swoy
    Poziom 11  
    Wszystkie porady niestety nietrafione.Zdobylem do niego serwisówkę i i zrobiłem pomiary .Z wyjścia mute w procku generuje się stan niski i blokuje fonię w dalszej części otv. Niestety nie wiem dlaczego tak się dzieje ( prawdopodobnie procek jest uszk.)Niestety klient odebral mi ten TV i oddał go sprzedawcy z Giełdy.Dziękując wszystkim / kończę temat .

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Tevion MD7115VTS-S (chassis 17XL.6) występują nieregularne zaniki dźwięku, które ustępują po wyłączeniu i ponownym włączeniu urządzenia. Proponowano przelutowanie procesora oraz zwor (nitów) przy gniazdach euro i MSP, co często usuwało podobne usterki. Sugerowano także sprawdzenie podstawki kineskopu pod kątem przebicia, które mogłoby blokować foniię. Próby te jednak nie przyniosły trwałego efektu. Pomiar wyjścia mute w procesorze wykazał samoczynne załączanie się stanu niskiego, co blokuje dźwięk. Prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony procesor, co skutkuje nieregularnymi zanikami fonii. Ostatecznie telewizor został zwrócony sprzedawcy bez naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA