logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica pomiędzy krótkofalówką a cb radio.

p5656 09 Maj 2006 13:52 40869 11
REKLAMA
  • #1 2608082
    p5656
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    siema !! mam pytanie czy mając krótkofalówke też moge nawiązać łączność z kimś kto posiada cb radio , czy krótkofalowki działają tylko między sobą ????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2608145
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    krotkofalowka to potoczna nazwa czegos co trzyma sie w rece i gada przez to.nic bardziej mylnego np przenosne radio na 2m to nie krotkotkofalowka a ukf,a cb pracuje na falach krotkich.jeszcze ci powiem ze zakres fal krotkich jest dosc szeroki i podzielony na pasma.wiec zastanow sie w jakim pasmie pracuje twoja tzw.krotkofalowka.cb pracuje w pasmie 11m.mam nadzieje ze kumasz o co chodzi.pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2608354
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    tak .
    utarło się w wielu środowiskach ,że radio handi(ręczne) to zawsze krótkofalówka ,a mobilne czy też stacionarne to CB.i nie ważne na jakich pasmach pracują .
    a więc kolego p5656 ,jeśli radia mają ze sobą współpracować ,to muszą pracować na tej samej częstotliwości. podawanej w MHz. więc sprawdź i odpowiedź na twoje pytanie znajdziesz sam.
    pozdrawiam.
  • #4 2611967
    p5656
    Poziom 11  
    czyli jak znajde krótkofalowke działającą na tych częstotliwościach co cb radia to da rade nawiązać kontakt , będe mógł słuchać kanału "drogowego", "ratunkowego" itd. ????
  • Pomocny post
    #5 2612007
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Z tego co piszesz to potrzebujesz najzwyklejsze CB-radio . Do tych kanałów co wymieniłeś wystarczy najprostsze z podstawową czterdziestką . Tylko zainwestuj w porządną antenę , bo chyba będzie zainstalowane w samochodzie . I nie zawracaj sobie głowy nazewnictwem .
  • #6 2612049
    p5656
    Poziom 11  
    może stwierdzicie że jestem jebni.... ale ja chece używać cb radia podczas jazdy rowerem . tak więc szukam jakiegoś urządzenia które będzie małe i lekkie oraz umożliwi mi łączność z ludzmi którzy używają cb radia ( ojciec ma cb w samochodzie ) . Dlatego myślałem o krótkofalówkach .
  • Pomocny post
    #7 2612061
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    p5656 napisał:
    czyli jak znajde krótkofalowke działającą na tych częstotliwościach co cb radia to da rade nawiązać kontakt , będe mógł słuchać kanału "drogowego", "ratunkowego" itd. ????

Bardzo wątpię żebyś takową znalazł. Faktycznie u mnie na giełdzie raz był sprzedawca, który oferował radia przenośne z kilkoma kanałam i w tym 19-tką jednak urządzenia były bardzo stare i kolosalne, a sama antena miała ok 1 metra. Jeśli chcesz urządzenie o jakim piszesz to kup najzwyklejsze CB przenośne w stylu ALAN 37. http://www.alanfrance.fr/images/248.jpg
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 2612091
    p5656
    Poziom 11  
    nno dobra a ile może mnie kosztowć taki sprzęt ??? a może znacie kogoś kto chciałby sie pozbyć jakiegoś radyjka tego typu ??

Dodano po 27 [minuty]:

a może miałby ktoś z was wykaz tych podstawowych 40 kanałów i ich częstotliwości ?????
  • #11 2612521
    p5656
    Poziom 11  
    dzięki !!!!
  • Pomocny post
    #12 2612777
    przybor71
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam Zobacz na allegro są tam ręczniaki typu alan 38
    pozdrawiam Przybor71

Podsumowanie tematu

✨ Krótkofalówka to potoczne określenie przenośnego radia, które może działać na różnych pasmach, natomiast CB radio pracuje w paśmie 11 metrów (około 27 MHz). Aby nawiązać łączność między urządzeniami, muszą one pracować na tej samej częstotliwości i w tym samym paśmie. Standardowe CB radio posiada 40 kanałów, w tym popularne kanały drogowe i ratunkowe. Krótkofalówki zwykle nie działają na częstotliwościach CB, więc nie można nimi bezpośrednio komunikować się z użytkownikami CB radia. Dla osób potrzebujących mobilnego, lekkiego urządzenia do łączności z CB, polecane są przenośne CB radia typu handheld, np. modele Alan 37 lub Alan 38, które mają podstawową liczbę kanałów i umożliwiają komunikację z samochodowymi CB. Ważnym elementem jest również odpowiednia antena, szczególnie przy montażu w pojeździe. Lista kanałów i ich częstotliwości jest dostępna online, co ułatwia konfigurację i użytkowanie sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA