logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FUNAI VPS - Jak wyciągnąć kasetę, gdy video się wyłącza?

Fajurka 09 Maj 2006 17:29 1120 5
REKLAMA
  • #1 2604708
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Niewiem czy to dobry dział, jak nie pasuje to mnie poprawcie.
    Mam Video firmy FUNAI, model VPS, po włożeniu kasety do videa, jest trzymana przez chwile, nawet się nic nie dzieje z nią w środku, a po naciśnięciu play, zamiast zakręcić kasetą. Video się poprostu wraz z włożoną kasetą wyłańcza, tak jakby wyjęto wtyczke z gniazdka. Przestaje na wszystko reagować. Nawet wyjęcie wtyczki i włożenie z powrotem nie pomaga. Czy ktoś może poradzić jak wyciągnąć kasete oraz rozwikłać problem. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2604848
    Andrzej-65
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Prawdopodobnie problem tkwi w mechaniźmie. Należało by rozebrać wszystko i prześledzić całą faze pracy mechanizmu, napędzając ręcznie którąś zębatke. Ale jeżeli nie robiłeś nigdy nic podobnego to duże ryzyko. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2604861
    qczi
    Poziom 11  
    Ja mialem podobna sytuacje z tym ze to byl odtwarzacz video marki Mitsubishi. A przyczyna usterki byla wsadzona kaseta. Za cholere nie dalo sie jej uruchomic nawet w innym odtwarzaczu !! Rozebralem ja i przelazylem szpulki do drugiej kasety.
    Oczywiscie nie wyklucza to faktu ze mozesz rowniez miec cos z mechanizmem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2604923
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kasete wyciągnąłem, tym sposobem, tylko teraz już się niechce włączyć wogóle. Po włączeniu gniazdka do prądu robi przez chwile mały syk i wyłączony.
  • REKLAMA
  • #5 2607935
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Najprawdopodobnie układ zasilacza. Nie wiem czy w tym modelu jest zasilacz "prosty" czy może impulsowy (zapewne - z tąd ten syk)

Proponuje dać temat na forum VHS albo raczej początkujący elektronicy gdyz jak wnioskuje nie masz chyba zbyt dużej wiedzy o elektronice.
  • #6 2610426
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA