logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VIDEO FUNAI VIP-150 - zatrzymuje się po 3 sek. odtwarzania kasety, co robić?

Krystian Bartuś 24 Maj 2007 19:08 1519 11
REKLAMA
  • #1 3917561
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z ww sprzetem. Po wlozeniu kasety działa ok 3sek (rozniez podczas przewijania na podglądzie) i po tym czasie jakby automatycznie daje STOP. Napiecia z zasilacza sa prawidłowe, paski wymienione, czujniki przeczyszczone i dalej nic.
    Dodam, ze przewijanie lewo-prawo dziala OK, mozna go w kazdej chwili zatrzymac i wznowic.
    Prosze o jakies rady. Dodam, ze jesli chodzi o tego rodzaju sprzet to jestem naprawde początkujący:|
  • REKLAMA
  • #2 3918108
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Krystian Bartuś napisał:
    czujniki przeczyszczone

Jeden z nich może być niesprawny.
  • #4 3918837
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    co do słonca to juz sie jakiś czas temu przekonałem... masz racje... ten typ przy tym szaleje...OK przeczyszcze przełącznik funkcji i dam znać... a co do czujnika to w jaki sposób moge go sprawdzic??
  • REKLAMA
  • #5 3919000
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 293
    Masz aparat w telefonie??? Jeśli tak to da się to sprawdzić za pomocą właśnie aparatu. Już pisze jak: przy włączonym video i bez kasety przyłuz aparat do diody nadawczej znajduje się to pod mechanizmem, ale wystarczy ze przyłożysz Kolo dwóch tych kółek co prowadza taśmę a dokładnie po środku nich i powinno ci się na aparacie cos pokazać (jakieś światło) tylko nie pamiętam czy szuflada ma być włożona. Nie wiem czy mnie zrozumiałeś ale nie wiem jak mam ci to wytłumaczyć. Sprawdź i napisz postaram ci to narysować. Poz
  • #6 3919824
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    ......juz sobie poradzilem... powodem takiego zachowania bylo brak masy.. na plytce ze switch`ami... calkiem przypadkiem na to trafilem bo dotknołem metalową obudowa diody IR do jednej z metalowych częsci widea... Teraz wszystko dziala pozatym ze nie ma obrazu:cry:
    Dzwięk jest prawidłowy... jasli przełączne na test signal to mam białe pasy i nic pozatym...
  • REKLAMA
  • #7 3920638
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 293
    Wyczyść głowice i podłącz przez euro (chyba ze niema). Jeśli podłączasz przez głowice w video to musisz znaleźć program na tv i potem w głowicy masz modulator którym dostrajasz go.( Powinna być tam dziurka i wkładasz śrubokręt i kręcisz).
  • #8 3920960
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    głowica wyczyszczona, modulatorkiem tez kręciłem.. wskoczy tylko czarny obraz i prawidłowy dzwięk.... euro nie ma.... jest chinch VIDEO i z nigo tez jest nieprawidłowy obraz...tzn "snieg" ale u gory widac ok 1cm obrazu czarnobiałego
  • REKLAMA
  • #10 3929429
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    Próbowałem juz kilka kaset dalej nie ma obrazu a fonia jest OK... jest mozliwość prostego sprawdzenia głowicy...???
  • #12 3937949
    Krystian Bartuś
    Poziom 12  
    OK....dzieki za wszystkie poprzednie rady!!! pozdrawiam... jeslii go uruchomie to dam znac....

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaczem VIDEO FUNAI VIP-150 polega na tym, że po włożeniu kasety urządzenie działa około 3 sekund, po czym automatycznie zatrzymuje odtwarzanie. Zasilacz i paski zostały sprawdzone i wymienione, czujniki oczyszczone, a przewijanie taśmy działa poprawnie. Przyczyną usterki okazał się brak masy na płytce ze switchami, co zostało wykryte przez przypadkowy kontakt metalowej obudowy diody IR z metalową częścią urządzenia. Po naprawie problem zatrzymania ustąpił, jednak pojawił się brak obrazu przy prawidłowym dźwięku. Test sygnału pokazuje białe pasy, a podłączenie przez złącze chinch VIDEO skutkuje zakłóconym obrazem z czarno-białym fragmentem u góry. Czyszczenie głowicy i regulacja modulatora nie przyniosły poprawy. Sugerowano możliwość uszkodzenia głowicy, co potwierdzają testy na różnych kasetach. Nie znaleziono prostego sposobu na dalszą diagnostykę głowicy. Ostatecznie podejrzewa się uszkodzenie głowicy jako przyczynę braku obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA