logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate Barracuda 7200.7 ST380011A - spowalnia system, problem z kopiowaniem

akolita 10 Maj 2006 02:47 2196 4
  • #1 2610525
    akolita
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    CZESC!
    witam wszystkich uzytkownikow elektrody.pl Pisze bo mam problem z moim dyskiem.....
    Podpialem go pod slave i odpalilem XP
    •Samo uruchamianie trwalo dosc dlugo
    •komputer po raz pierwszy wykrywa go poprawnie tzn litery partycji (2 po 40GB) :|
    •strasznie spowalnia system pozatym kopiowanie powiedzmy 4GB zajmuje mu duzo czasu (przy ATA100)
    •Po Restart WIN -> zawieszka z tendencja do -> kolejnych resetow i tak w kolko :| :|
    •Proba podpiecia go pod inny komp to samo (laduje niby normalnie po komendzie uruchom ponownie juz nie) :|
    •format w trybie MS-DOS nie skuteczny
    •FDISK + format c: co jest zrozumiale nie skutkuje
    •zmiana systemu pilkow NTFS lub FAT32 porazka
    •podpinanie pod PRIMARY i SECONDARY i nic
    jedyne co mnie zastanawia to to ze jak wgra sie na niego WINXP to z tego dysku wszystko chodzi jak sie nalezy :D :D ale kupilem go nie pod MASTERA tylko jako przenosny.Dziwnie troche nie sadzicie......prosze o jakies sugestie i pomoc moze kogos kto mial kiedys podobny problem z HDD-kiem
    KONFIGRACJA:D:D:D
    Płyta główna
    Typ procesora: AMD Athlon XP Palomino 0,18 um:D:D 1666 MHz (6.25 x 267) 2000+
    Nazwa płyty głównej: ECS K7VTA3 v3
    Mikroukład płyty głównej: VIA VT8367 Apollo KT333
    Pamięć fizyczna: 512 MB (DDR SDRAM) (256 samsung+128 elixir+128 SpecTek
    Typ BIOS'u: Award (04/19/02)
    Ekran: NVIDIA GeForce4 MX 440 (128 MB)
    Monitor: LG 775FT
    Karta dźwiękowa: Creative SB Live! Sound Card
    Napęd dyskietek: Stacja dyskietek
    Dysk fizyczny: seagate Barracuda 80 + Western Digital 80
    CD-ROM: (40x/12x/40x CD-RW)
  • #2 2610701
    Marx666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jakby miał bad sectory na którejś partycji ... Albo uszkodzoną głowicę... Nie słychać żadnych stuków ??
  • #3 2610768
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Na pewno dobrze zamontowales zworki, i dysk w dobym miejscu na tasmie?
  • #4 2610844
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Ja miałem kiedyś Barracudę z tej serii ale 40GB z tymi samymi objawami. Objawy coraz bardziej sie pogłębiały, aż w końcu padł na amen. Jak się nim poruszało było słychać ciche stukanie - jeżeli kolega też tak ma to dysk IMHO nadaje sie tylko do utylizacji :/

Tak BTW to kolega ma dokałdnie taki sam komputer jak ja za czasów ów Barracudy :)
  • #5 2618232
    akolita
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    nie wiem czy ma jakies "bad-y" bo nie scanowalem go....scandisk.exe (jeszcze) kompletnie nie wiem co mu jest raz chodzi raz nie czasem windows odpali a jak juz odpali to muli kopma w pieruny.Zainstaluje na niego winxp i win98se i zobacze co sie bedzie dzialo.Najdziwniejsze jest to ze jak polozylem raz na niego windowsa to chodzil normalnie.Jak podpialem go pod SLAVE to lipa....dysk dziala niby normalnie tzn.kreci sie i obraca zadnych podejrzanych dzwiekow nie wydaje...ale przyslucham sie jeszcze.Aha partycji nie ma bo w Fdisku.exe zrobilem jedna podstawowa na caly obszar dysku pozniej Format C: z dos-u.System plikow jest chyba FAT32.....dzieki za sugestie*****pozdrawiam
REKLAMA