logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST3120022A 120GB - Zawiesza się na ekranie startowym Windows XP

..MosFeT.. 15 Mar 2006 18:39 1719 9
REKLAMA
  • #1 2418180
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam Dysk Seagate Barracuda ST3120022A 120 GB Od pewnego czasu mam z nim klopot

A mianowicie problem objawia sie nastepujaco :

Po podlaczeniu dysku do tasmy jako slave wraz z dyskiem glownym i uruchomieniu komputeraa dysk zostaje wykryty w BIOS'ie nastepnie normalnie botuje system lecz wszystko zatrzymuje sie na ekranie startowym Windowsa XP (ten z ta niebieska kreska :P) i dalej nic

Po odlaczniu owego dysku system startuje normalnie ...........

Prosze o jakies porady w tej sprawie

Wszelkie sugestie mile widziane

Pozdrawiam
    MoSFeT
  • REKLAMA
  • #2 2418313
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Na stronie producenta są narzędzia do sprawdzania dysku . W biosie wyłącz rozpoznawanie tego dysku , windows może uruchamiać się nawet kilka minut potem poczekaj , aż winda rozpozna nowe urządzenie i sprawdź go programem od seagate .
  • REKLAMA
  • #3 2428110
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Ok ... pozluzylem sie tymi narzedziami ze strony Seagate ... najpierw Seagate Diagnostics (sea tools): po dokladnych testach wykrył mi mnustwo BadSectors (kod 40h i 10h ) potem chcial je naprawic (wypełnic zerami) lecz mu sie to nie udalo :/ dysk nadal wieszal uruchamianie systemu

Wtedy uzylem DiscWizard Starter Edition : i nastepnie opcji Zero Fill , proces dobrnal do konca (zajelo mu to okolo 11 h ) po tym system zaczal juz sie uruchamiac normalnie i wykrywa podlaczony dysk

Po tym jeszcze raz uruchomilem "Sea Tools'a" i wlaczylem test dokladny Program ponownie wykryl bed sectory lecz tym razem udalo wszystkie bad sectry uzyskaly status "Passed "

Teraz po wlaczeniu kompa i uruchmieniu ststemu i odczytu danych zapisamych na danym dysku system sie zawiesza :|:

Co z tym dalej mozna zroic :/ sam juz nie wiem
    Czekam na wasze sugestie

Pozdrawiam
  • #4 2428247
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam.
    Jeżeli dysk ma jeszcze gwarancję, to wiesz...
    Jeżeli już niee ma, to zostaje Ci zakup nowego dysku oraz
    sprzedaż elektroniki ze starego.
  • REKLAMA
  • #5 2428263
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    podczas startu systemu, system na magistrali ATA prosi dyski o kod identyfikacyjne ( kod=Ed). z jakiegos powodu twój dysk slave nie może podać tych 256 bajtów i system zamiera.
    jesli odłaczysz kabel interfejsu i po zabootowaniu podłaczysz kabel interfejsu, to dysk zostanie dołaczony do puli i wszystko będzie działało.
    zobacz jak dysk zachowuje sie pod programem Mhdd, ale pod DOS-em nie pod XP.
    druga mozliwość to terminal dyskowy, zwłaszcza że to dysk Seagate.
  • #6 2428606
    ..MosFeT..
    Poziom 12  
    Bubu dzieki za cenna informacje ... nie wiedzialem( to mozna podlaczac dyski podczas pracy kompa ??mnie zawsze uczono ze to moze grozic uszkodzeniem dysku ) ... ale to udalo sie juz obejsc ... system startuje normalnie tylko wysypuje sie podczas odczytu z niego zapisanych danych

Co do gwarki to juz dawno jej nie ma :)a na nowy moj budzet nie pzrewiduje :D dlatego probouje go uruchomic
  • REKLAMA
  • #7 2428675
    bubu321
    Poziom 24  
    czytaj dokładnie co napisałem.
    dysk systemowy nie podłaczasz na żywca, tylko dysk w drugim kanale i tylko interfejs, nie zasilanie.
    a widziałes moze dyski tzw hot swap.
  • #8 2428794
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    bubu321 napisał:
    a widziałes moze dyski tzw hot swap.

A kolega widział? Mogę poprosic o producentów i oznaczenia tych dysków?
  • #9 2429686
    bubu321
    Poziom 24  

Hot Swap

Ogólne określenie mechanizmu pozwalającego na wymianę komponentów bez wyłączania sytemu. Najczęściej odnosi się tp do twardego dysku.

podać modelu i typu nie mogę , tajemnica handlowa.

bubu
  • #10 2429729
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    bubu321 napisał:
    podać modelu i typu nie mogę , tajemnica handlowa.

To znaczy, że kolega nie ma o tym bladego pojęcia.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz dysku Seagate Barracuda ST3120022A 120 GB zgłasza problem z zawieszaniem się systemu Windows XP na ekranie startowym po podłączeniu dysku jako slave. Dysk jest wykrywany w BIOS, lecz podczas uruchamiania systemu pojawia się zatrzymanie na niebieskiej kresce. Po odłączeniu dysku system startuje normalnie. Testy diagnostyczne Seagate Diagnostics wykazały liczne bad sectory, które częściowo udało się naprawić za pomocą funkcji Zero Fill w programie DiscWizard Starter Edition. Po tej operacji system zaczął się uruchamiać, jednak podczas odczytu danych z dysku system nadal się zawiesza. Wskazano, że problem może wynikać z błędów na dysku lub problemów z komunikacją na magistrali ATA, gdzie dysk slave nie dostarcza poprawnego kodu identyfikacyjnego (kod=Ed), co powoduje zawieszenie systemu. Zaproponowano testowanie dysku pod DOS-em za pomocą narzędzia MHDD oraz rozważenie terminala dyskowego Seagate. Sugerowano także możliwość podłączania dysku slave „na gorąco” (hot swap) interfejsem ATA bez zasilania, co pozwala ominąć problem podczas startu systemu, jednak dysk systemowy nie powinien być podłączany w ten sposób. W przypadku braku gwarancji i trwałych uszkodzeń bad sectorów rekomendowano wymianę dysku na nowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA