logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netbook MAXDATA ECO 4000. Wskazania procesora. Czy tak ma być?

adamwilczek 10 Maj 2006 23:38 4167 7
REKLAMA
  • #1 2613657
    adamwilczek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dzis kupiłem netboka MAXDATA ECO 4000,jest w nim wsadzony procek Sempron Mobile 3000+,z tego co mi wiadomo to powinien on pokazywac 1,80Ghz.ale u mnie we on pokazuje raz 351Mhz,raz 798 Mhz, raz 1600 a raz 1.80Ghz. czy to powinno tak byc??czy mam spieprzonego laptopa??bo w sklepie mi powiedzieli ze te procesory niby tak maja i tak pokazują. Pomozcie bo niechce wtopic przeszło 2 tys.odpiszcie jaknajszybciej.
  • REKLAMA
  • #2 2613696
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    lol - tak, wtopiles 2k, bo to kompy sie psuja jak syrenki, a poziom techniki jest jak z XIXw.

Proceosr mobilny zwalnia predkosc w celu oszczedzania energii
  • REKLAMA
  • #3 2613722
    adamwilczek
    Poziom 11  
    tzn ze procek moze tak spadac?????????dlaczego wtopiłem????co sie w nich sypie????
  • REKLAMA
  • #4 2614291
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Procesor ma jakis odpowiednik intelowskiej technologi speed step. Tzn gdy nie jest obciazony zmniejsza swoja predkosc zeby sie nie grzac i niepotrzebnie nie zuzywac energi abys dluzej mogl pracowac na bateriach i zeby wiatrakiem nie szumial. Np gdy komp lezy nieuzywany to zwalnia a gdy np odpalasz jakas gierke przyspiesza. Sa programiki do regulaji tego z palca jesli chcialbys sie pobawic np: rmclock. Mozesz wtedy sam ustawic jaki procek ma miec mnoznik i napiecie w przypadku amd a w przypadku intela dochodzi jeszcze throtling.
  • #5 2615096
    adamwilczek
    Poziom 11  
    ok.dziekuje ci bardzo.i zgodze sie z toba jesli chodzi o prace na baterii.ale czy jesli laptop leci non stop na zasilaczu tez to tak ma sie dziac???????i czy Maxdata to naprawde GÓWNO?????
  • #6 9974129
    Rafał_Radomski
    Poziom 2  
    chciałbym wypowiedzieć się na temat tego notebooka. tak się składa, że sam go posiadam od kilku lat (od nowości) i jedyne co się w nim zepsuło to obudowa matrycy. po prostu zawiasy nawaliły ale żyje! odpowiedziałem na ten post właśnie z tego notebooka. nie jest szał ale do codziennej pracy wystarczy. jeśli chodzi o procesor to jest tak jak napisali powyżej...
  • REKLAMA
  • #7 10178462
    Tommym
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    No właśnie, a propos tegoż laptopa. Jak przedmówcy wspomnieli, nadaje się jako przeglądarka do netu, obrabiaczka do MS Office i chyba na tym koniec. Za to zawiasy psuje rewelacyjnie, dziwię się, że podpisują się pod ta marką niemieccy producenci. Na gwarancji wymieniłem obudowę 4 razy, miesiąc po jej zakończeniu strzeliła kolejny raz, no i niestety nie tak dawno urwała się matryca już kompletnie.
    Nie wiecie, gdzie można kupić za godziwą kasę obudowę? Konkretnie spód, bo matryca jest OK. Szkoda wywalać grata na złom tylko z powodu kawałka plastiku za parę groszy. Nie zajmuje miejsca w domu za wiele, a ja nie wymagam znowu cudów, grać i tak nie gram a do multimediów mam co innego.
  • #8 10181380
    sebo1_30
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam forumowiczów. Z opinią o Maxdacie się nie zgodzę. Do codziennej pracy laptop ok a za takie pieniądze nie liczcie że pogracie w jakieś rewelacyjne giercownie. Z własnego doświadczenia wiem że zależy na jaki model się trafiło. Apropos obudowy to za 99 zł jest na znanym serwisie aukcyjnym kompletny kadłubek.

Podsumowanie tematu

✨ Netbook MAXDATA ECO 4000 wyposażony jest w procesor Sempron Mobile 3000+, który dynamicznie zmienia swoją częstotliwość taktowania od około 351 MHz do 1,80 GHz. Jest to normalne zachowanie wynikające z technologii oszczędzania energii podobnej do Intel SpeedStep, gdzie procesor obniża taktowanie podczas niskiego obciążenia, aby zmniejszyć zużycie energii i emisję ciepła, co wydłuża czas pracy na baterii i redukuje hałas wentylatora. Nawet podczas pracy na zasilaczu procesor może zmieniać częstotliwość w zależności od obciążenia. Użytkownicy potwierdzają, że MAXDATA ECO 4000 jest wystarczający do codziennych zadań biurowych i przeglądania internetu, jednak ma problemy z trwałością obudowy, zwłaszcza zawiasów matrycy, które często ulegają uszkodzeniu. Część użytkowników poleca zakup używanych lub zamiennych elementów obudowy dostępnych na aukcjach internetowych, aby przedłużyć żywotność urządzenia. Ogólnie marka MAXDATA jest oceniana jako przeciętna, odpowiednia do podstawowych zastosowań, ale nie do gier czy zaawansowanych multimediów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA