logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam prostego programu do zliczania czasu pracy przy komputerze

czmiel 11 Maj 2006 14:58 12204 12
  • #1 2615055
    czmiel
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    witam!!!

zna ktos moze jakis prosty programik,(ktory opieralby sie np na zliczaniu czasu kiedy nie dziala wygaszacz ekranu) komputer chodzi u mnie od rana do wieczora, sam tez duzo przy nim siedze, chciałbym sobie zmierzyc czas, ile :)

pozdro
  • #2 2615103
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Zainstaluj programik AIDA32, kliknij na ikonkę System Operacyjny będzięsz miał tam różne informacje m.innymi czas pracy: dni, godziny, minuty, sekundy.
    Pozdrawiam
  • #3 2615127
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Koledze chodzi o licznik czasu SPEDZONEGO przed komputerem, a nie licznik uptime, bo to podaje nawet Windows Commander.
  • #4 2617130
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Spóbuj tego "WatchDog" ale spróbuj czegos takiego jak "szukaj" albo google
  • #5 2617149
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    ja używam prostego programu o nazwie 'Windows UpTime'
  • #6 2617354
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Ale szanownemu Czmielowi nie chodzi o uptime(czas pracy systemu) tylko o cos co mierzy czas aktywnosci uzytkownika.

Czyli jak wlaczysz komputer i pojdziesz na 3 godziny gdzie indziej to uptime zwieksza sie o 3 godziny, a user time o np. 10 min (bo potem np. wlaczyl sie wygaszacz - czyli nikt nic nie robi).

Moze prosciutki sofcik w delphi do autostartu - timer ustawiony np. na 10sek, i sprawdza czy jes uruchomiony jakis program z rozszerzeniem .scr(wygaszacz) i kazde uruchomienie/ zamkniecie loguje do pliku.

I masz potem
    10:15 - Uruchomiono Logger
    10:35 - wygaszacz wystartowal, czas pracy:20min
    10:42 - wygaszac zakonczony, powrot usera po 7min

itd... itp

Jeszcze przydaloby sie moc wpisac mu w konfig czas na jaki masz ustawione opoznienie wygaszacza, bo skoro wystartowal, to znaczy ze nic nie robisz juz od np. 10 min :)

Moglbym sprobowac to zrobic, ale nie mam neta w domu, wiec i tak moglbym wyslac dopiero w poniedzialek... Chcesz?
  • Pomocny post
    #7 2617435
    yurus1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Moja propozycja jest następująca:

http://www.idg.pl/ftp/pc_667/UserGuard.1.01.html

Cytat:
    UserGuard to małe, lecz bardzo pożyteczne narzędzie. Umożliwia on sprawdzenie, kto, kiedy i jak długo zajmował miejsce przy komputerze.

Program będzie zapisywał Ci w logu czas zalogowania i wylogowania. Musisz ustawić przy wygaszaczu ekranu, żeby windows pokazywał okienko logowania. Może wtedy pokarze czasy. Sposobu nie sprawdzałem ale może...
  • #8 2618829
    czmiel
    Poziom 16  
    dzięki!

wrkq z delphi miałem nieco styczności, ale nie mam pojecia w jaki sposob (jakim komponentem) miałby on sprawdzać czy działa wygaszacz, jesli mozesz, to napisz jak to zrobić, z resztą sobie poradzę

yurus1 dzięki wielkie, poki co sprobuje tego, chociaz wolalbym znaleźć coś co działa na wygaszacz,ewentulanie napisac samemu :)
  • Pomocny post
    #9 2627116
    wrkq
    Poziom 21  
    Zatem, jeżeli jest ktoś zainteresowany...

http://wrkq.kdw.bajtnet.pl/widlaq-0.3.6.zip (253kb)

Na początku chciałem zrobić tak jak pisałem wyżej - "rezydenta", który reaguje na odpalenie wygaszacza, ale...
    czy ktoś wie, w jaki sposób można wydusić z systemu listę aktualnie uruchomionych procesów?
    W każdym razie, program działa. Zainteresowanych odsyłam do README w zipku.

Kod źródłowy dołączony.

pzdr WRKQ
  • #10 2629226
    czmiel
    Poziom 16  
    chylę czoła !!!!!!! DZIĘKI!!!!
  • #11 2629469
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    wrkq napisał:
    ...
    czy ktoś wie, w jaki sposób można wydusić z systemu listę aktualnie uruchomionych procesów?
    ...

Oczywiście :)
    http://www.sysinternals.com/Utilities/ProcessExplorer.html
  • #12 2630104
    wrkq
    Poziom 21  
    czmiel napisał:
    chylę czoła !!!!!!! DZIĘKI!!!!

Cała przyjemność po mojej stronie.
    A przetestowałeś przed podziękowaniem :) ?
    Bo jeszcze możesz odwołać... ;)

Robert B napisał:
    http://www.sysinternals.com/Utilities/ProcessExplorer.html

No toteż właśnie. Process Explorer(prawdę mówiąc od paru lat używam) potrafi, pslist z tej samej strony potrafi, TaskMgr.exe potrafi, a dokumentacja WinAPI milczy... próbowałem pętlą OpenProcess()ować wszystkie możliwe PID po kolei, ale rezultaty są "od czapy".
    Zatem uprecyzyjnię pytanie:

Wie ktoś, jaką funkcją WinAPI, lub jaką kombinacją czegoś innego uzyskać listę PIDów procesów działających w systemie?

pzdr Wojtek
  • #13 2630189
    czmiel
    Poziom 16  
    próbowałem, działa :) takze dzięki jeszcze raz !!!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano prostego programu do zliczania czasu aktywności użytkownika przy komputerze, mierzonego na podstawie działania wygaszacza ekranu (czas, gdy użytkownik faktycznie korzysta z komputera, a nie tylko uptime systemu). Propozycje obejmowały programy takie jak AIDA32 (mierzący uptime systemu, nie aktywność użytkownika), Windows UpTime oraz UserGuard, który loguje czas logowania i wylogowania użytkownika, wymagając ustawienia okienka logowania przy wygaszaczu. Zaproponowano także autorski program w Delphi monitorujący uruchomienie i zakończenie wygaszacza ekranu, rejestrujący czas aktywności i bezczynności. Udostępniono link do programu widlaq-0.3.6.zip wraz z kodem źródłowym, który działa jako rezydent monitorujący wygaszacz. Dyskutowano również o metodach uzyskania listy uruchomionych procesów w systemie Windows, wskazując narzędzia Sysinternals, takie jak Process Explorer i pslist, oraz problemy z użyciem WinAPI do pobierania PID procesów. Ostatecznie rozwiązania pozwalają na dokładne monitorowanie czasu pracy użytkownika przy komputerze, bazując na aktywności i stanie wygaszacza ekranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA