logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w radiu Polonez Caro 1.6GLE 1994 przy włączonym silniku - co robić?

Yetti 11 Maj 2006 19:43 2826 13
REKLAMA
  • #1 2615974
    Yetti
    Poziom 11  
    Witam.
    Kupiłem sobie nowe radio do samochodu na CD i zauważyłem że jak jest włączony silnik to sa trzaski podczas słuchania radia a jak wyłączę silnik samochodu to ich niema. W tedy gra pięknie.
    Jak silnik jest włączony i czym więcej dodaje gazu to te trzaski rosną.

Niema tych trzasków jak słucham muzyki z CD. Czy to przy włączonym silniku czy wyłączonym.

Od czego to jest?
    Zauważyłem już to jak miałem stare radio ale myślałem ze to wina radia. A tu nowe i problem ten sam.

Radio sprawdzałem u kolegi i u niego tego efektu niema.

Mam poloneza caro 1,6GLE z 1994r.
  • REKLAMA
  • #2 2615993
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Sprawdź połączenie anteny (zwłaszcza masę). Sytuację może poprawić założenie filtru na zasilaniu radia.
  • REKLAMA
  • #3 2616063
    Yetti
    Poziom 11  
    A to niej est wina może alternatora? Albo jakiegoś układu prostowniczego?

Antena jest podłączona prawidlowo i jej kabel nie jest nigdzie uszkodzony bo już to sprawdzałem.

Taki problem pojawił się kiedys nagle. I od tamtej pory jest.
  • REKLAMA
  • #4 2616092
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    witam
    dołącze się do tematu mam podobny problem tylko w moim przypadku trzaski występują przy wysokich obrotach i podczas słuchania kasety radio gra ok. zaczyna się to przy obotach od około 5tys a przy 6 już jest nie do wytrzymania
    czy może to być wina alternatora?
    i czy przy tym problemie przy kasecie założenie filtra coś da?
  • #5 2616114
    Yetti
    Poziom 11  
    U mnie jest to od najniższych obrotów. A czym bardziej obroty rosną to i trzaski. Tak się radia nie da słuchać.

Radio kolegi u mnie miało ten sam problem.
  • #6 2616394
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 101
    Jednym z wyjsc jest załozenie układu dławiącego wytłumi z reguły wszystko. Przyczyną najczęsciej jest alternator (szczotki i regulator).
  • #7 2616409
    Yetti
    Poziom 11  
    Jutro będę sprawdzał. Odłączę alternator na chwilę. Jak trzaski będą dalej to bedę szukał.
    Możliwe że na cewce zapłonowej iskra przeskakuje nie tak jak trzeba.

Jutro dam znać czy coś znalazłem.
  • #8 2616423
    Buzka23
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Te trzaski pochodza prawdopodobnie z przewodów wysokiego napiecia dostaja przebicia trzeba byłoby je wymienic i problem z głowy. Zaden dławik ci nie pomoze bo to nie od zasilania. A dla tego trzeszczy bo zakłuca fale radiowe

pozdrawiam
  • #9 2616459
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Buzka23 napisał:
    Te trzaski pochodza prawdopodobnie z przewodów wysokiego napiecia dostaja przebicia trzeba byłoby je wymienic i problem z głowy. Zaden dławik ci nie pomoze bo to nie od zasilania. A dla tego trzeszczy bo zakłuca fale radiowe

pozdrawiam

u mnie nie zakłuca fal radiowych bo to się dzieje tylko przy włączonej kasecie więc co to może być?
  • REKLAMA
  • #10 2616533
    Buzka23
    Poziom 18  
    U ciebie jesli sa to zaklócenia przy sluchaniu kasety nalezałoby uzyc filtr lub taniej zainstaluj na alternatorze kondensator przeciwzakloceniowy 0,5µF

pozdrawiam
  • #11 2616573
    Yetti
    Poziom 11  
    @Buzka23 to mówisz żeby wymienić przewody. Ale które? Te od cewki do świec czy jakieś inne.

Ja jutro z ojcem będę sprawdzał co jest grane.
    tylko wskazówki by się jakieś zdały gdzie wszczególności zajrzeć.
  • #12 2616594
    Buzka23
    Poziom 18  
    Komplet przewodów wysokiego napiecia sa takie w sprzedazy

pozdrawiam
  • #13 2619084
    Yetti
    Poziom 11  
    No i spradzałem.
    A więc.
    Umnie trochę alternator szwankuje ale to jeszcze nie to.
    Sprawdzailem aparat zaplonowy no i to w nim jest cos nie tak. Jest wyrobiony troche. Jak przeczyściłem to trzaski poczesci ustały. Teraz musze wymienic przewody i cała kopułkę zaplonować w raz z tym latającym palcem. Jak potym nie ustapi to wezme sie za ten alternator.

Pozdrooo
  • #14 2619298
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    szczotki na alternatorze iskrzą. Zadne dławiki nie pomagały. Rozebrałem alternator wyczyściłem slizgacze oraz szczotki. Jest OK juz kilka lat.

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro 1.6 GLE z 1994 roku pojawia się problem trzasków w radiu podczas pracy silnika, nasilających się wraz ze wzrostem obrotów. Trzaski nie występują podczas odtwarzania muzyki z CD, a problem był obecny także przy starym radiu. Przyczyną zakłóceń mogą być przewody wysokiego napięcia zapłonu, które powodują przebicia i zakłócają fale radiowe. Zaleca się wymianę kompletu przewodów wysokiego napięcia, kopułki zapłonowej oraz latającego palca. Alternator również może być źródłem zakłóceń, zwłaszcza zużyte szczotki i regulator, dlatego warto go sprawdzić, wyczyścić szczotki i ślizgacze lub zastosować kondensator przeciwzakłóceniowy na alternatorze. Filtry na zasilaniu radia mogą pomóc, ale nie rozwiążą problemu, jeśli źródłem jest układ zapłonowy. Po oczyszczeniu aparatu zapłonowego i wymianie elementów zapłonowych trzaski ustały częściowo, co potwierdza diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA