logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 2050 - kserokopiarka nie gotowa, uszkodzenia po transporcie, zacięcia papieru

mnementh 11 Maj 2006 20:49 1960 17
REKLAMA
  • #1 2616236
    mnementh
    Poziom 14  
    Mam problem z kserokopiarką toshiba 2050, którą kupiłem na allegro. Wiem, że przed wysłaniem na pewno była sprawna. Podczas transportu dorobiła się kilku pęknięć, odleciał kawałek plastiku.
    Rozsypał się toner wewnątrz, uprzątnąłem wszystko oczywiście.
    Odleciały ze dwie śrubki, ale nie wiem z którego miejsca niestety.
    Wydaje mi się że została uszkodzona rolka przez ryzę papieru, która nie zosała wyjęta z podajnika dolnego (kasety) - ale nie wiem bo nie znam schematu tej drukarki.Rolka (ruchoma)ma tendencję do przekrzywaiania się na jedną stroną, a wydaje mi się, że powinna być połozona równolegle do ryzy papieru.

Z początku kopiarka sygnalizowała, że zaciął się papier "clean paper" (czerwona diodka) gdzieś w okolicach grzałki.
    Poruszałem różnymi częściami w tej okolicy, licząc , ze coś zaskoczy i rzeczywiście "coś" zaskoczyło i problem zniknął. Pojawia się czasami i nie wiem co go powoduje tak naprawdę.

Jest taka blaszka, która dotyka jednego z bębnów w okolicy grzałki - czy to tak powinno być? Nie znam schematu tego ksera, a oczywiście nie mogę go ściągnąć.

Główny problem: xero się włącza, wszystko przebiega "normalnie" - tak mi się wydaję - na wyświetlaczu jest cyferka "0", po 1 minucie - jak się xero nagrzeje zamienia się w cyferkę "1". Można zmieniać powiększenie - moduł skanujący reaguje. Moduł reaguje też na podniesienie klapy - zmienia pozycję.

Problem polega na tym, że przycisk skanowania (copy) cały czas świeci się na czerwono - a powinien się świecić na zielono. I to niezależnie od czasu na jaki zostawie xero włączone, ani co robie.

Wyjąłem bęben zgodnie z instrujcją, toner też - włożyłem z powrotem na miejsce - ale to nic nie dało - ciągle czerwone.

Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł co mogę zrobić, żeby zaczęło to xero działać? Gdzie skierować swoją uwagę? Co posprawdzać?
    Help...
  • REKLAMA
  • #2 2616282
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Sprawdź czy wszystkie pokrywy boczne są dobrze zamkniete
  • #4 2616393
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    sprawdź z podajnika ręcznego czy wystartuje
  • REKLAMA
  • #5 2616445
    mnementh
    Poziom 14  
    Reaguje jak włorze kartki do podajnika ręcznego - moduł skanujący się przesuwa, zmienia się lampka na wyświetlaczu, że będzie pobierał z ręcznego - ale nadal mam czerwone światło. Ma wyświetlaczu cyferkowym jest "1", mogę zmieniać powiększenia, pomniejszenia, różne opcje, ale ciągle mam czerwony przycisk kserowania.
  • #6 2616731
    BoBa
    a klapka pod podajnikiem bocznym ?
  • #7 2616830
    mnementh
    Poziom 14  
    Oderwana niestety - bolec ułamany. Spróbuję.

Dodano po 11 [minuty]:

Trop dobry - mam zielone światło.

Ale nie może pobrać kartki - rolki się kręcą, karta wchodzi do polowy, głowica skanera zaczyna pracować, po czym wszystko staje - i rolki albo dalej się kręcą, alco nic się nie dzieje.
  • #8 2616886
    BoBa
    a z bocznego podajnika ?
  • REKLAMA
  • #9 2616966
    mnementh
    Poziom 14  
    Coś z tymi rolkami jest nie tak.
    Teraz po włączeniu mam jakieś zgrzyty okropne, napis UA się pojawia a potem 6, albo 5.
    Jak to cholerstwo rozebrać...
  • #10 2617064
    martinkrys
    Ocena: 44
    miałęś doczynienia z kopiarkami od strony serwisowej? Odpowiedź na to pytanie ułatwi udzielanie Ci wskazówek
  • REKLAMA
  • #11 2617736
    mnementh
    Poziom 14  
    Nie miałem jeszcze do czynienia. Nie mogę wyprzedzić niestety doświadczenia.
  • #12 2618881
    mnementh
    Poziom 14  
    Nie wiem za bardzo co dokładnie się zepsuło, a domyślam się, że pewnie któraś zębatka się obsuneła, albo ułamała - jednak nie wiem jak tam się dostać od strony podajnika bocznego.
    Mam doświadczenia z drukarką laserową hp, ale xero jest trudniejsze i jestem skonfundowany.
    Bardzo proszę o wskazówki, każda rada się liczy.
  • #13 2654231
    mnementh
    Poziom 14  
    Czy naprawdę nikt mi nie może pomuc? Chociaż naprowadzić. Coś, cokolwiek.
  • #14 2654511
    sani777
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    a panel sterowania i licznik kopii jest wpięty.
  • #15 2656374
    machina73
    Witam miłosnika Toshiby. :D
    Czy przed wyciąganiem bębna było słychać warczenie, trzaski i zgrzyty ??? Jeśli nie to źle poskładałeś maszynkę.

Ale do rzeczy. Zaczynamy od włożenia wszystkich elementów tak jak powinny byc włożone zwłaszcza wywoływaczka. Następnie sprawdzamy czy wszyskie pokrywy sa dobrze zatrzaśnięte. Co do trzasków w kopiarce i zacinania kartek zachodzi istotne podejżenie że poleciał tryb napędu głównego ( sam nie poradzisz ) tym bardziej że wyświetlany jest komunikat błędu. Żeby sprawdzić czy trybiszcze jest całe odkręć tylną obudowę. Ostrożnie z elektroniką. Pod obudową jest zespół napędowy z czarnym paskiem zębatym, należy go zdemontować i dokładnie obejżeć.
    Kolejną przyczyną zacięć mogą być sprzęgła pobierania i rejestracji ( kolejna mina ).

Ostatnia rada jeśli nie dasz sobie z tym rady odpóść sobie i wezwij serwis.

machina
  • #16 2661121
    sani777
    Poziom 17  
    trzaski :
    zapchany zesp. bębna
    koło zębate gear 35-idle , napędza zesp.utrwalania lub koło teflonu
    to sa najczęstsze przyczyny trzasków
    Gdzie się zatrzymują kartki?
  • #17 2684636
    itscopy
    Poziom 12  
    sprawdź z podajnika ręcznego czy wystartuje
  • #18 3402789
    mnementh
    Poziom 14  
    Nie dałem rady. Urządzenie było zmasakrowane w środku (zabrałem się do tego z ojcem). Pewnie wina kuriera...
    Tak czy siak dzięki za pomoc.
    Ksero rozebrałem i mam trochę gratów ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z kserokopiarką Toshiba 2050 po transporcie obejmowały uszkodzenia mechaniczne, takie jak pęknięcia obudowy, odpadnięcie elementów plastikowych i śrubek oraz rozsypany toner wewnątrz urządzenia. Użytkownik zauważył przekrzywianie się rolki podającej papier, co mogło być spowodowane pozostawieniem ryzy papieru w dolnym podajniku. Kserokopiarka sygnalizowała zacięcia papieru w okolicy grzałki, a także wyświetlała błędy UA oraz cyfry 5 lub 6. Próby uruchomienia z podajnika ręcznego dawały częściową reakcję, lecz nadal pojawiało się czerwone światło i brak pełnej gotowości do kopiowania. Uszkodzona była również klapka pod podajnikiem bocznym, co po naprawie dało zielone światło, ale problem z pobieraniem papieru pozostał. Wskazano konieczność sprawdzenia poprawnego osadzenia wszystkich elementów, zwłaszcza wywoływaczki, oraz dokładnego zamknięcia pokryw. Podejrzewano uszkodzenie trybu napędu głównego, zębatek lub sprzęgieł pobierania i rejestracji, co wymagało demontażu tylnej obudowy i inspekcji zespołu napędowego z paskiem zębatym. Zgłaszano również typowe przyczyny trzasków, takie jak zapchany zespół bębna i uszkodzone koła zębate (gear 35-idle). Ostatecznie, po rozebraniu urządzenia, stwierdzono poważne uszkodzenia wewnętrzne, prawdopodobnie spowodowane transportem, co uniemożliwiło samodzielną naprawę i sugerowano wezwanie serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA