logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 1550 - krzywienie obrazu po kilku kopiach, co może być przyczyną?

Lilith_100 30 Sty 2007 22:48 1530 11
REKLAMA
  • #1 3509044
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Witam.
    Niby to taka przyjazna i dość prosta kserokopiarka a znowu mam problem :D
    Maszyna pierwsze 3-4 koie robi proste, następnie coraz bardziej krzywi obraz.
    Najlepiej to widać jak są jakieś tabelki - wychodzą skośnie zamiast prosto.
    Papier idzie prosto. Ma ktoś jakiś pomysł co do przyczyny tegoż zjawiska?
  • REKLAMA
  • #2 3509414
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam

Miałem kiedyś podobny efekt jak strzeliła wewnętrzna sprężynka dociągająca wałek registracji. Można to sprawdzć. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3509678
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    mógł pęknąć również haczyk przytrzymujący tę sprężynę
  • #4 3510430
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Nie sądze żeby to była rejestracja - kartka przecież wychodzi prosto. Sprawdz optyke - myśle że tam tkwi problem

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3511145
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Sprawdź prowadnice te gdzie wsuwa się moduł bębna Często pęka ta od strony pieca i moduł wchodzi krzywo, na rejestracji możesz zamienić sprężyny stronami jak nie ma oberwanych zaczepów a i jeszcze zobacz jak wychodzi z tacy ręcznej to możesz to wykluczyć . Często też przesuwają kartkę te mylary za wyjściem z kasety
  • #6 3512437
    siemo
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    na 99% pęknięty zaczem na rejestracji(LEVER-FEED-U2).
    Kartka wychodzi prosto a obraz jest krzywy
  • #7 3550370
    biurart
    Poziom 11  
    w tej maszynie tego typu objaw występuje kiedy nie czyści się z pyłu papierowego listwy pod rolkami rejestrującymi.
    oczywiście pęknięte mocowania też powodują taki objaw ale nie postępująco tylko stale
  • #8 3552718
    logo2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zdejmij prawą dolną część obudowy zobaczysz ślizg papieru. Po dużym 'przebiegu' kopiarki ślizg należy przeszlifować drobnym papierem ściernym.

A.T.
  • REKLAMA
  • #9 3557727
    Lilith_100
    Poziom 25  
    kartki wychodzą prosto, tylko obraz jest krzywo, pobawię się ustawieniami i optyką

----------edit

problem był w sekcji rejestracji kartki

teraz mam pytanie:
    co to jest to czarne u góry i jak to wyeliminować? bo siedziałąm nad tym pół dnia i albo zniknie to i wszsytkie jasne rzeczy albo mam to i to

hmmm... nie wiem czy to dobrze zrobiłam, jak siętu wsadza załączniki bez pobierania punktów?
    Załączniki:
    • skan.jpg (897.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3598290
    Lilith_100
    Poziom 25  
    ta maszyna mnie kiedyś dobije
    jeśli nie kręci tonerem, nieważne jakim - oryginalnym bądź nie, to jaka może być przyczyna?
    dodam tylko, że jak nim potrzepię to kręci jakieś 10 sekund z tym, ze coraz wolniej a potem staje i nie ruszy
  • #11 3598828
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Musisz zobaczyć czy przy zakładaniu toneru zazębia sie napęd butli z tonerem. Możesz też rozebrać ten mechanizm i sprawdzić czy wszystko jest ok. Zobacz też czy nie połamała się prowadnica od toneru bo może nie odchyla sie klapka z tonerem i nie zsypuje do wywoływaczki.

Pozdrawiam
  • #12 3598981
    Lilith_100
    Poziom 25  
    klapka chodzi poprawnie, napęd sięzazębia, a nawet jeśli nie to jak tylko zamknę czujnik to zazębia się ruszając i natychmiast staje, całość mechanizmu w środku działa dobrze - te spirale - i są całe
    nadmienię tu jeszcze, że zakłądając pusty toner wszystko chodzi ładnie, nie ma żadnych przestojów ani nic takiego, nie blokuje się

---------------------------edit
    toner przy wyjściu z pojemnnika jest zbity, tak jakby faktycznie podawał podawał ale nie miał gdzie

---------------------------edit2
    w zasadzie też fajny sposób, napisać sobie co nie działa i dlaczego to może być, toner już ciągnie, jakiś ktoś nie umocował dobrze listwy, dobrze że bemben już do niczego bo nowego szkoda, i przez to przekładnia nie wydalała

krzywienie: urwane były zaczepy w sekcji rejestracji no to wytpoiłąm otwór, żeby tam sprężynkę zahaczyć - przyczyna

to takie "fajne" dymienie to przez zużyte tulejki pomiędzy bembnem a wałkiem magnetycznym, w miejscu jednej z nich zmatowiał mi bemben (znowu dobrze że stary)
    Dziękuję wszystkim za pomoc

----------------------------edit3
    :D
    teraz za to sypie :D

Podsumowanie tematu

✨ W kserokopiarce Toshiba 1550 pojawia się problem z krzywieniem obrazu po kilku kopiach, mimo że papier wychodzi prosto. Przyczyną może być uszkodzenie mechanizmu rejestracji, w szczególności pęknięte sprężyny lub zaczepy utrzymujące wałek rejestrujący (np. LEVER-FEED-U2). Należy również sprawdzić prowadnice modułu bębna, które mogą być pęknięte i powodować krzywe wchodzenie modułu. Inną przyczyną może być zabrudzenie listwy pod rolkami rejestrującymi pyłem papierowym, co wymaga czyszczenia. Zalecane jest także sprawdzenie ślizgu papieru pod prawą dolną obudową i ewentualne przeszlifowanie go drobnym papierem ściernym. Dodatkowo, problemy z podawaniem tonera mogą wynikać z uszkodzonej prowadnicy lub niewłaściwego zazębiania napędu butli tonera, co wpływa na pracę całego mechanizmu. Zużyte tulejki między bębnem a wałkiem magnetycznym mogą powodować zmatowienie bębna i problemy z jakością wydruku. Ostatecznie, naprawa polegała na przytwierdzeniu sprężyny w sekcji rejestracji po usunięciu uszkodzonych zaczepów, co wyeliminowało krzywienie obrazu.
REKLAMA