logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SX1 - zasięg jest, ale brak możliwości połączeń, co robić?

Radek225 13 Maj 2006 09:46 1488 11
REKLAMA
  • #1 2620350
    Radek225
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam

Mam Siemensa SX1, który tak jak w temacie ma zasięg, ale nie można dzwonić nigdzie oprócz 112 chociaż i tam nie zawsze da radę się dodzwonić ale 8 na 10 prób są udane. Gdy próbuję zadzwonić na jakikolwiek inny numer, to telefon odrazu po naciśnięciu zielonego przycisku pokazuje "rozłączanie". Nawet nie próbuje wybrać nr-u. Co dziwne po włączeniu komórki nie słychać 3 piknięć oznaczających zalogowanie się (może SX1 tak ma?). Natomiast gdy wybiorę ręczne szukanie to ładnie znajdzie Erę, Ideę i Plusa. Chciałbym jeszcze dodać, że zasięg jest bardzo słaby Oscyluje w granicach 2 kresek (czasem zdarzają się 3, w porywach 4 kreski, ale i tak nie da się nigdzie dzwonić oprócz policji). Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2620850
    Cobra
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    rozbierz i sprawdz dokładnie połączenia anteny
  • REKLAMA
  • #3 2620979
    Radek225
    Poziom 17  
    Już to robiłem i niestety dalej to samo. Podejrzewam soft albo switch. Dobrze się dmoymślam? Co najpierw wymienić: diplex, czy soft? A może co innego jest uszkodzone?
  • #4 2621010
    Cobra
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    podmień diplex
  • REKLAMA
  • #5 2621114
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    na sam poczatek zrób reset symbiana, później dopiero HW.
    Co do zasięgu to chyba wszystkie sx'y tak maja. Przez moje ręce przewinęło się kilka tych słuchawek i każda miała słaby zasięg (max kresek, to był cud) :P
  • #6 2621411
    Radek225
    Poziom 17  
    Witam. Reset Symbiana robiłem już na samym początku, jednak nic to nie dało. Wymieniłem diplex i na samym początku pokazało się "Era", jednak już po chwili wszystko wróciło do poprzedniego stanu :(. Co jeszcze mogę zrobić lub podmienić, by telefon zaczął łapać sieć i normalnie dzwonić?[/url]
  • #7 2621798
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    koncowka mocy.
  • #8 2622114
    Radek225
    Poziom 17  
    Nie wydaje mi się, by to była końcówka mocy, ponieważ jak już wyżej napisałem można dzwonić na 112. Co dziwne telefon pokazuje również nazwę stacji bazowej. Ma ktoś jakieś sugestie co do tego telefonu?
  • #9 2622122
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    Radek225 napisał:
    Nie wydaje mi się, by to była końcówka mocy, ponieważ jak już wyżej napisałem można dzwonić na 112.

jednak mimo wszystko wymień PA, bez zasięgu na 112 też dryndniesz

pozdro
  • #10 2633113
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    charliecharlie napisał:
    Radek225 napisał:
    Nie wydaje mi się, by to była końcówka mocy, ponieważ jak już wyżej napisałem można dzwonić na 112.

jednak mimo wszystko wymień PA, bez zasięgu na 112 też dryndniesz

pozdrawiam

Sory stary ale co ty za głupoty opowiadasz... jak bez zasięgu *tutaj uszkodzony sprzetowo) zadzwonisz na 112?? Jak ma sie niby połaczyć z nadjnikiem? Mi sie wydaje że to może byc zablokowany imei bo skoro pojawia się eraz na chwile... i na 112 dzwoni....
  • REKLAMA
  • #11 2633988
    zbyl
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    przygrzej najpierw procka i dialoga, jak to nic nie da to podmień PA, jeśli jest pęknięte to czasami moze pozwolić na połączenie, gdy raz łączy raz nie łączy
  • #12 2634113
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    SX1 nie ma trzech piknięć po zalogowaniu do sieci, więc to akurat masz w porządku. Proponuję sprawdzić czy nie masz przypadkiem ukrywania własnego numeru a jak masz to wyłącz. Na niego da się normalnie dzwonić?? SMS-y wysyła i odbiera ?? Co do zasięgu habrozaurus ma rację, tak te typy mają.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Siemens SX1 zgłasza problem z możliwością wykonywania połączeń – telefon ma zasięg (2-4 kreski), wykrywa sieci Era, Idea i Plus, ale po naciśnięciu zielonego przycisku natychmiast rozłącza połączenie, z wyjątkiem numeru alarmowego 112, na który połączenia są częściowo możliwe. Brak charakterystycznych trzech piknięć po zalogowaniu do sieci jest normalny dla tego modelu. Próby resetu systemu Symbian nie przyniosły efektu. Wymiana diplexu początkowo poprawiła sytuację, lecz problem powrócił. Sugerowano sprawdzenie i wymianę elementów sprzętowych takich jak diplex, końcówka mocy (PA), a także podgrzanie procesora i układu Dialog. Dyskutowano również o możliwości zablokowanego IMEI oraz ukrywania numeru telefonu jako potencjalnych przyczyn problemu. Zasięg w Siemensie SX1 jest powszechnie słaby, co jest cechą charakterystyczną tego modelu. Zalecane jest najpierw wykonanie resetu oprogramowania, a następnie wymiana elementów hardware, zwłaszcza końcówki mocy, aby przywrócić pełną funkcjonalność połączeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA