logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenia przetwornicy stby w TV Philips 28PV7970 FL1.6 - niskie napięcia

karol1716 13 Maj 2006 12:02 1715 3
REKLAMA
  • #1 2620704
    karol1716
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    Historia uszkodzeń w moim Philipsie 28PV7970 chassis FL1.6 składa się z dwóch etapów. W czasie pracy telewizor zgasł i po załaczeniu nic się nie zapalało. Uszkodzeniu uległ BUT12AF w przetwornicy głównej i bezpiecznik główny. Szczęście nie trwało długo. Na drugi dzień po ok 10 minutach pracy w telewizorze strzeliło i zamilkł. Myślałem, że poleciało to samo. Jednak nie. Tym razem poleciały elementy z małej przetwornicy stby: (7250)- BUX85F, (7251)-BC848, (6251)-C5V6, (1250)-250mA.
    Po ich wymianie na nowe przetwornica nadal nie pracuje. Pozostałe elementy sprawdziłem i wyglądają na dobre- zarówno po stronie pierwotnej jak i wtórnej małego trafo. Próby wykonuję z wpiętą zamiast bezpiecznika głównego żarówką 60W i odpiętym rozmagnesowaniu. Zauważyłem, że na wtórnej stronie małej przetwornicy pojawiają sie zaniżone o 70% napięcia. Napięcia te rosną trochę w miarę nagrzewania. Bux jest ciepły.
    Wygląda na to, że mała przetwornica nie wzbudza się prawidłowo.
    Nie mam oscyloskopu, aby zobaczyć przebiegi.
    Czy może mi ktoś coś poradzić?
    Z góry dziękuję Karol
  • REKLAMA
  • #2 2623599
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Podstaw płytkę przetwornicy jest to kit do naprawy przetwornicy w chassis FL cena nowego modułu około 300zł w serwisie Philipsa.
  • REKLAMA
  • #3 2623964
    karol1716
    Poziom 12  
    Czy w tej małej przetwornicy zamiast tranzystora BUX85F można zastosować tranzystor BUT 11AF?
    Karol
  • #4 2899268
    karol1716
    Poziom 12  
    Problem jest już rozwiązany. Wstawiłem uszkodzone elementy (wymienione z nazwy w moim poście). Pierwotną zaś przyczyną uszkodzenia się tych elementów był zimny lut na pinie od masy na jednym z gniazd łączących płyty odbiornika, powodowało to okresowe zmiany szerokości obrazu. Obraz drgał w poziomie. Trwało to dość długi okres czasu (kilka lat). Początkowo nie było to denerwujące, bo objawiało się bardzo rzadko. Później cześciej, ale czasami wystarczyło stuknąć w obudowę i usterka znikała. Ostatnio zaś szarpanie było nieznośne, aż doszło do opisanych uszkodzeń. Bardzo trudno było znaleźć to uszkodzenie, zwłaszcza, że była to masa.
    Kończę temat i myślę, że mój szczegółowy opis może komuś pomóc.
    Wszystkim, którzy mi doradzali dziękuję.
REKLAMA