logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-28LD4P po pięciu sekundach się wyłącza

Andrzej_B 13 Maj 2006 12:11 1937 8
REKLAMA
  • #1 2620724
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam. Tak jak w/w temacie TV wyłącza się.Po załączeniu napięcia są prawidłowe na linii i pozostałe,ale po krótkim czasie z powrotem wchodzi w stan czuwania.Odłączyłem zasilanie linii podłączyłem żarówkę i jest to samo.Wylutowałem też us.odchylania pionowego z tego względu ,że bardzo był wygrzany druk ,ale nic nie pomogło.Mam prośbę może ktoś spotkał się z podobną usterką?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2620775
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Zrobiłem to na samym początku zanim co kolwiek zacząłem robić.
  • REKLAMA
  • #4 2620905
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam. podchodzisz do tego jakoś przekonania, napisz chociaż czy wysokie na tą chwilę startuje czy nie, są różne drogi naprawy niewiadomo którą iść.
  • #5 2620957
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Wysokie razem z innymi napięciami też na krótką chwilę startuje.Sprawdzam teraz pozostałą część TV.
  • #6 2621304
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    teraz to jest punkt zaczepienia radziłbym tak, po sprawdzeniu HOT-a jeżeli dobry podłączyć miernik na stałe pod B+ i sprawdzić czy podczas startu nie spada napięcie B+ czy jest stabilne, chodzi o to czy dobre trafo, spodziewam się że uszkodzenie jest w pionie, sprawdź czy nie ma przerwy lub zwarcia w zasilaniu pionu tda 8175 jest drogi ja podstawiałem 8170.
  • #7 2621335
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Pion sprawdzony, nie ma tutaj takiego us.jak piszesz tylko LA 7845,ale to mało istotne.Napięcie jest cały czas stabilne do momentu wyłączenia się TV czy to jest żarówka lub trafo.
  • #8 2621512
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Posługiwałem się schematem tx-28ld2c post jest przeczytaj i powiedź czy to coś podobnego, sprawdź czy które z napięć wyjściowych z trafa nie zaniża po starcie jeżeli nie ma spadku na B+ to HOT się nie uszkodzi może też wyłączać się przez kineskop cofnij napięcie G2 spróbuj czy dłużej nie chodzi może na PK zwiera, zostaną już tylko układy a ja szukam schematu, jakie to chassis.

Dodano po 28 [minuty]:

mam schemat licz się z tym że siedzi vdp 3108
  • REKLAMA
  • #9 2623231
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    trzeba to inną drogą zrób zwarcie nogi 1 i 2 przekaźnika rl 801 wylutuj HOT-a podłącz żarówkę pod B+ jakby nie chciała się świecić sprawdź transoptor i okolice następnie sprawdź napięcia z przetwornicy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Panasonic TX-28LD4P wyłącza się po kilku sekundach od włączenia, mimo prawidłowych napięć zasilania na linii B+ i innych. Problem nie ustępuje po wymianie kondensatorów elektrolitycznych i sprawdzeniu zimnych lutów. Wysokie napięcia startują na krótko, a napięcie B+ pozostaje stabilne do momentu wyłączenia. Sprawdzono układ odchylania pionowego – zamiast TDA8175 zastosowany jest układ LA7845, który nie wykazuje uszkodzeń. Podejrzewa się uszkodzenie w obwodzie kineskopu, możliwe zwarcie na nóżkach przekaźnika RL801 lub uszkodzony transoptor. Zalecane jest sprawdzenie napięć wyjściowych z transformatora, stabilności napięcia B+, stanu HOT (High Output Transistor) oraz ewentualne zwarcie nóżek przekaźnika i pomiar napięć w przetwornicy. Schematy podobnych modeli TX-28LD2C oraz chassis VDP3108 mogą być pomocne w diagnozie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA