logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-28XD4P - TV wyłącza się do stanu czuwania po kilku sekundach

cudzes 02 Sty 2007 23:29 1154 6
REKLAMA
  • #1 3398616
    cudzes
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam telewizorek załącza się w stan by po włączeniu zaczyna startować ale po paru sekundach wyłącza się w stan by po wylutowaniu hota i wstawieniu żarówki napięcie na żarówce po wystartowaniu 127V ale to tylko przez moment przelutowałem już prawie wszystkie luty nie wiem czy mógłbym zrobić zwore na przekaźniku aby pomierzyć napięcia będę wdzięczny za pomoc .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3398643
    rserej
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    zacznij od wymiany wszystkich elek w zasilaczu ja tam bym szukał przyczyny na początek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3398715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3399576
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Przelutuj okolice układu odchylania pionowego,oraz poziomego(trafoWN,trafo sterujące tranzystorem H).
    W zasilaczu też.
  • #5 3400330
    cudzes
    Poziom 15  
    Witam przelutowałem już wszystko co było możliwe nadal jestem w tym samym punkcje
    Cytat:
    Witam! Miałem już dwukrotnie taki przypadek gdzie w pierwszym przypadku zkleiło styki przekaźnika cewka działała ale styki nie a w drugim przekaźnik załączał gałąź zasilania na której zwarta była dioda do masy co blokowało przetwornice. pozdrawiam

tak tylko mnie startuje przetwornica rozchodzi mi się o to że przekaźnik daje napięcie bo jest ok tylko ze chciałem pomierzyć napięcia a on po paru sekundach rozłącza całość, a która to może być dioda? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3400636
    rserej
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    wracając do twojego pierwszego postu to jeśli tv nie startuje ci na żarówce 60w,to przyczyny szukaj w przetwornicy.
  • #7 3400685
    cudzes
    Poziom 15  
    Telewizorek już wystartował przyczyną był kondensator C851 tylko teraz mam jeszcze problem głos jest a obrazu nie ma są tylko linie białe poprzeczne i jasne tło jak pokręcę na trafie to się restartuje chyba któryś układzik tylko który?
    Dzięki wszystkim za pomoc telewizorek juz działa był zimny lut na płytce kineskopu jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Panasonic TX-28XD4P uruchamia się, lecz po kilku sekundach przechodzi w stan czuwania. Problem początkowo związany był z kondensatorem C851, którego wymiana umożliwiła start urządzenia. W trakcie diagnozy zalecano wymianę wszystkich elektrolitów w zasilaczu oraz przelutowanie połączeń w okolicach układów odchylania pionowego i poziomego, a także w zasilaczu. Wskazano również na możliwe uszkodzenie przekaźnika, który mógł mieć sklejone styki lub zwartą diodę blokującą przetwornicę. Po naprawie zimnych lutów na płytce kineskopu telewizor zaczął działać, jednak pojawił się problem z obrazem – brak obrazu, białe linie i jasne tło, który ustąpił po korekcie trafienia na transformatorze. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę kondensatora i naprawę zimnych lutów, co przywróciło pełną funkcjonalność telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA