logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6600 - biały ekran i wyłączanie się po włączeniu, co robić?

bialyziom 14 Maj 2006 15:21 1325 7
REKLAMA
  • #1 2624247
    bialyziom
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Teefon przywieziony z UK nie wiem co wczesniej sie z nim dzialo. Gdy prubuje go wlaczyc zapalaja sie diody i ekran, ekran robi sie bialy i sie wylacza. Gdy podlacze ladowarke tel sie wlacza pojawia sei napis nokia i co jakis czas slychac pikniecie tak jak by nie ladowal (tak pikaja nokie jak wyskakuje napis nie laduje). Przeflaszowalem go zrobilem wszystko tak ze normalny fon wstal by napewno. A tu nadal to samo. W srodku fon byl tylko zakurzony ale wyczyscilem go nie widac sladow zalania. Co z nim czynic kompac go czy jakis element sie wysypal???
  • REKLAMA
  • #2 2624376
    dmkom
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wgraj najwyrzszą wrsje full flesza mtboxem razem z contem do tego zaznacz zeby mtbox naprawił pm:repair pm i powinien fon wstać
    opisz co dalej
  • REKLAMA
  • #3 2624399
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Nie wiem jakiego boxa używasz ale leżeli jest to tornado/twister to wgraj najnowszą wersję softu v5.53 wraz z PM a po zakończonej operacji wybierz zakładkę "format user area".
    Mialem kiedyś takiego nieboszczyka po simlocku w "super punkcie" ale przy opisanym działaniu udało się go ożywić.
    Pozdrawiam Grzesiek.
  • REKLAMA
  • #4 2624504
    bialyziom
    Poziom 21  
    Mam Jaf-a wgralem mu Full bez PM i to nie pomoglo. Wykompalem go i dopiero wstal. Ale jest zamulony wlacza si okolo 1 minuty. Zasieg trzyma w menu juz porusza sie oki, tylko to wlaczanie mnie martwi.
  • #5 2624521
    sherif
    Poziom 15  
    dmkom napisał:
    Wgraj najwyrzszą wrsje full flesza mtboxem razem z contem do tego zaznacz zeby mtbox naprawił pm:repair pm i powinien fon wstać
    opisz co dalej

nie wiem czy wiesz ale 6600 nie maiało CNT i nigdy nie bedzie miało :D
  • REKLAMA
  • #6 2624620
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    napisz jakim sprzętem dysponujesz będzie łatwiej Ci pomóc.
  • #7 2624963
    bialyziom
    Poziom 21  
    Aktualnie tylko Jaf-em.
  • #8 2629483
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Zanim zaczniesz na dobre bawić się flashowaniem spróbuj go przeformatować.

Robimy to włączając telefon z wciśniętymi trzema klawiszami.... zielona słuchawka+3+gwiazdka.

Jeżeli jest to błąd systemowy to pewnie fonik wstanie.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 6600 sprowadzony z UK po włączeniu wykazuje biały ekran i samoczynne wyłączanie się. Po podłączeniu ładowarki pojawia się napis Nokia, a telefon wydaje dźwięki sygnalizujące problem z ładowaniem. Próby przeflashowania urządzenia za pomocą JAF-a z pełnym softem bez PM nie przyniosły efektu, natomiast wykonanie pełnej kompilacji oprogramowania pozwoliło na uruchomienie telefonu, choć z długim czasem startu. Wskazano, że Nokia 6600 nie obsługuje plików CNT, więc nie należy ich używać. Zalecane jest wgranie najnowszej wersji oprogramowania (np. v5.53) wraz z PM oraz wykonanie formatowania obszaru użytkownika ("format user area") za pomocą odpowiedniego boxa (np. Tornado/Twister). Alternatywnie, przed dalszym flashowaniem, można spróbować twardego resetu telefonu przez włączenie z wciśniętymi klawiszami zielona słuchawka + 3 + gwiazdka, co może usunąć błędy systemowe i przywrócić funkcjonalność. Wskazano również, że posiadany sprzęt do flashowania to JAF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA