logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 1996 – niedziałający wskaźnik paliwa i obrotomierz, od czego zacząć?

street 14 Maj 2006 19:34 4747 8
REKLAMA
  • #1 2625099
    street
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, problem dotyczy skody felicji 96r. Nie działa w niej wskaźnik poziomu paliwa i obrotomierz. Od czego zacząć szukanie usterki? Może ktoś wie co w tych samochodach najczęściej pada że wskaźnik nie działa. Słyszałem ze to częsta przypadłość tego modelu. Jak najłatwiej sprawdzić poszczególne elementy mające wpływ na wskaźnik paliwa? Mam jutro wolny dzień i chciałbym to naprawić, więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2625262
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Sprawdź na tylnej części licznika kostki, zobacz czy nie ma zimnych lutów i sprawdź stabilizator czy podaje napięcie. To na początek.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2625276
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2625282
    street
    Poziom 10  
    Czy można w łatwy sposób wykluczyć czujnik w zbiorniku paliwa ?

PS. z zimnymi lutami poradze sobie. Coś tam sie bawiłem już przy lutowaniu :)
  • REKLAMA
  • #5 2625308
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2625679
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    elekrtit- podałem kilka możliwych uszkodzeń, sprawdzenie stabilizatora nie zaszkodzi (zimne luty) biorąc pod uwagę wiek auta oraz wyjęty cały licznik. A jeżeli będziemy zakładali, że pytający nie rozróżnia kostki od np. akumulatora to strata czasu jego i nasza na takim forum. Jak widać street ma jakieś pojęcie.

Pozdrawiam.

i bez urazy oczywiście :lol:
  • #7 2625688
    street
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi, zostaje sprawa obrotomierza. Czy sygnał do niego idzie z cewki zapłonowej? Może ktoś wie gdzie znajde pinout zegarów?
  • #9 2628630
    street
    Poziom 10  
    Troche dziś obadałem zegary, ale nic nie udało sie zrobić. Po przelutowaniu zimnego lutu obrotomierz ożył, ale albo pokazuje 0 albo 4 tys innych wartości nie pokazuje, do tego wskazówka nie chce czasem opadać. Na przewodzie który wchodzi wchodzi do zegarów od czujnika paliwa, jest masa, samochód zatankowany do pełna, więc chyba masa powinna być, wskaźnik jednak nie drgnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Skodzie Felicia z 1996 roku występuje problem z niedziałającym wskaźnikiem poziomu paliwa oraz obrotomierzem. Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od sprawdzenia tylnej części licznika pod kątem zimnych lutów oraz stabilizatora napięcia, który zasila układ pomiarowy. W przypadku obrotomierza sygnał może pochodzić z cewki zapłonowej, a pinout zegarów dostępny jest na dedykowanych stronach internetowych. Można także łatwo wykluczyć uszkodzenie czujnika paliwa poprzez uziemienie przewodu sygnałowego. Po przelutowaniu zimnych lutów obrotomierz może częściowo działać, jednak wskazania bywają nieprawidłowe, a wskaźnik paliwa pozostaje nieruchomy mimo pełnego zbiornika i obecności masy na przewodzie. Diagnostyka wymaga zatem dokładnej kontroli połączeń lutowanych oraz stabilizatora, a także weryfikacji sygnałów z czujnika paliwa i cewki zapłonowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA