logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja - jak naprawić wskaźnik paliwa? Schemat instalacji?

chester8 20 Maj 2006 13:44 12424 16
REKLAMA
  • #1 2644973
    chester8
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Witam mam problem, nie działa mi wskaźnik paliwa i nie wiem czy uszkodzony jest wskaźnik , czy czujnik w baku, ma ktoś schemat instalacji tego autka, albo może juz się ktoś zetknoł z tym problemem??? Otwarłem kapsel nad zbiornikiem gdzie znajduje się pompa i są tam cztery styki dwa do pompy i dwa chyba do tego czujnika, nie wiem czy jest powiązane jedno z drugim i co mierzyć , próbowałem pomiędzy zaciskami z pompy i przejście jest ale pomiędzy tymi dwoma w dowolnej kombinacji nawet ze stykiem z pompy nie ma przejścia, ale nie wiem tez na jakiej zasadzie to działa, w maluchu był rezystancyjny ale kto wie co tam może być wsadzone....Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2645006
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    też nie wiem jak tam jest ale jeżeli piszesz że w maluchu jest rezystancyjny to po co mierzysz między zaciskami mierzy się między masą a zaciskiem jeden zacisk jest od pozimu paliwa a drugi do zapalenia kontrolki rezerwy przynajmniej tak jest w maluchu
    sprawdź między zaciskiem a masą
    Pozdrawiam
  • #3 2645148
    pvovo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Załącz zapłon, obserwując wskażnik paliwa zewrzyj do masy raz jeden przewod a potem drugi, wskażnik musi sie wychylić. jeżeli tego nie zrobi to uszkodzona instalacja lub licznik a jeżeli wychyli to czujnik...
  • REKLAMA
  • #4 2645452
    chester8
    Poziom 19  
    PVOVO jesteś pewien??? tam jest plastikowy duży korek tak że wydaje mi się , ze powinien dostawać mase z tej wiązki z przewodami bo inaczej nie da rady, a jak to jest teraz rozwiązywane??? tez tak jak dawniej czy jakos inaczej...Zastanawiam się , czy on nie mierzy poprostu rezystancji i jak jest juz zbyt duza lub zbyt małą to wtedy się rezerwa zapala. Tam się wszystko dzieje po czasie, jak wsune wtyczkie to po chwili dopiero się zapala rezerwa , więc nie jestem pewien co do tego zwierania, ma ktoś może schemat tego ustrojstwa albo coś podobnego
  • #5 2645509
    pvovo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jeżeli obudowa jest plastikowa to jest dokładnie tak jak piszesz. Na jednym musi być masa a drugi idzie z licznika, pełne zwarcie nie wychy wskażnika sory. Sprawdz omomierzem czy między tymi pinami na czujniku jest jakaś rezystancja a najlepiej go wyciągnij i przy ruszaniu pływakiem góra dół płynnie rośnie...
  • #6 2646685
    Michal_2055
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    W Felicji w zestawie wskaźników jest zastosowany układ elektroniczny od wskaźnika paliwa. Czujnik paliwa jest rezystorem bez dodatkowego styku na kontrolkę. Rezerwa paliwa jest dobrana przez dodatkowy rezystor w liczniku. Jest opuźnienie wskazań realizowane przez ten układzik. Jak odłączysz przewód od czujnika paliwa to po czasie powinna się zapalić rezerwa.
  • #7 2647514
    chester8
    Poziom 19  
    Witam dokładnie tak sie dzieje z tą rezerwą, jak odłącze to się po czasie zaswieci, mierzyłem te piny z rezystora i nie ma pomiędzy nimi żadnego przejścia... Musze go wymontować jeszcze raz i zoaczyć...
  • REKLAMA
  • #8 2647990
    Michal_2055
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Może masz walnięty sam wskaźnik. Jak odłączysz przewód od czujnika to po czasie oświecić się ma kontrolka oraz wskazówka ma zejść do zera.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #9 2650387
    chester8
    Poziom 19  
    wskazówka jest cały czas na zero i troche się porusza przy włączeniu stacyjki i to wszystko, nie wiem co z tym czujnikiem, wydaje mi się , ze powinien mieć jakomś rezystancje a tam przerwa tak jakby była, musze go wymontować i rozebrać ale to dopiero w czwartek... Pozdrawiam
  • #10 2665692
    chester8
    Poziom 19  
    Problem tkwił w braku styku na ślizgach i czujniku paliwa , ale po wyczyszczeniu działa:))
  • #11 6646999
    kubusiek007
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    chciałbym odnowić temat ponieważ u mnie w Felicji zaistniała taka sytuacja jak u tego Pana wyżej czyli wskaźnik jest ciągle na zero i przy odpaleniu trochę wskaźnik się unosi . A i kontrolka rezerwy pali się .

i mam pytanie o jakich ślizgach mowa i co mam wyczyścić ?

pozdrawiam
  • #12 6647301
    fermik
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    kubusiek007 napisał:

i mam pytanie o jakich ślizgach mowa i co mam wyczyścić ?
    pozdrawiam

Czujnik poziomu paliwa to po prostu potencjometr poruszany pływakiem
    w baku. Ślizgi tego potencjometru widac na zdjęciu poniżej (z allegro).
    Jednak przed wymontowaniem z baku warto sprawdzić omomierzem,
    bo winna może być instalacja, a nie czujnik.
    Pewnie dwa grubsze kable będą do pompy, a dwa cieńsze do czujnika.

Skoda Felicja - jak naprawić wskaźnik paliwa? Schemat instalacji?
  • #13 6647411
    kubusiek007
    Poziom 13  
    są tak jak mówisz cztery kable i dwa grubsze i 2 cieńsze . a co do omomierza czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie tego bo omomierza nie posiadam a i jeszcze mam pytanie jak jest z wymontowaniem tej całej pompy paliwowej z baku muszę wykręcić bak tez?

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz

a i jeszcze jeśli to pomoże wskaźnik przestał działać po tym jak uderzyłem w beczkę na podwórku u wsunęła się ona pod auto i wygięła kieszeń pod oponę zapasową i blachę pod nogami pasażera tylnego .
    ale z tym już sobie poradziłem :]
  • #14 6647638
    fermik
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    Bez miernika uniwersalnego szkoda czasu szukać. Taki za 19.99zł z marketu wystarczy.

A przy ataku beczki od spodu pewnie wgiął się na chwilę plastikowy bak
    i zespołowi pompy/pływaka też się dostało. Albo też kable w pobliżu zwarło. Wystarczy, że jeden z kabli do masy/obudowy przytarło.

dodano:
    Choć może być szybciej wyjąć zespół pompy. Nie trzeba do tego demontować baku. Popatrz na opis:
    http://www.marek.box.net.pl/SAMOCHODY/SERWIS%20SKODA/wymiana_wkladu_pompy_paliwa_150dpi.pdf
  • #15 6648327
    kubusiek007
    Poziom 13  
    i jeszcze mogę dodać bo przed chwilą zauważyłem ze jak odpalę i przygazuje trochę i po opuszczeniu pedału gazu i zgaszeniu auta wskaźnik wskakuje na full a potem powoli spada :P a co do baku to będę próbował i co z tego wyjdzie to napisze lub fotki dam ,
  • #16 6654842
    kubusiek007
    Poziom 13  
    no i naprawione okazało się ze jeden kabelek przy pompie się odłączył ale przy tej co znajduje się w baku:]

dzięki za pomoc i pozdrawiam .
  • #17 8158563
    kubusiek007
    Poziom 13  
    i problem znów powrócił . Niestety coś zaatakowało (kamien) moj bak od spodu i znów wskaźnik nie działa.

Mam pytanie jak wyjąc pompę mam skodzinke z 95 r i nie wysuwa mi sie ona razem z tym dekielkiem do którego są przewody paliwowe doczepione.

Zauważyłem ze jakaś blaszka odleciała widać ze byla kolo tego potencjometru nie mam jak wyjąc pompy zeby spróbować to naprawić jakoś
    lub czy moze uda sie wymienić cala ta czesc?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niedziałającym wskaźnikiem paliwa w Skodzie Felicji może wynikać z uszkodzenia wskaźnika, czujnika paliwa lub instalacji elektrycznej. Czujnik paliwa to potencjometr sterowany pływakiem w zbiorniku, posiadający ślizgi, które mogą tracić kontakt i wymagać czyszczenia. W Felicji zastosowano elektroniczny układ wskaźnika paliwa, gdzie czujnik jest rezystorem bez osobnego styku do kontrolki rezerwy – ta jest realizowana przez dodatkowy rezystor w liczniku i działa z opóźnieniem. Sprawdzenie działania polega na obserwacji wskaźnika przy zwarciu przewodu do masy oraz pomiarze rezystancji omomierzem między pinami czujnika. W przypadku uszkodzenia lub braku kontaktu na ślizgach czujnik wymaga demontażu i czyszczenia. Demontaż zespołu pompy paliwowej nie wymaga wykręcania całego zbiornika paliwa; pompa wysuwa się razem z plastikowym dekielkiem, do którego podłączone są przewody paliwowe. Uszkodzenia mechaniczne, np. uderzenia pod autem, mogą powodować odłączenie kabli lub uszkodzenie czujnika. W razie problemów z wyjęciem pompy należy zwrócić uwagę na elementy mocujące i ewentualne uszkodzenia blaszane przy potencjometrze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA