logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po wprowadzeniu ustawień fabrycznych nie wyszukuje kanałów .

ochus 16 Maj 2006 08:45 1837 8
REKLAMA
  • #1 2630041
    ochus
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Chodzi o Protek 9000 DVB .Monoblock.Miałem już ostrą kaszanę z kanałami i chciałem zrobić czystkę.Po wprowadzeniu fabrycznych na obu satelitach ściągam niektóre programy więc ust.LNB powinny być ok.
    Jednak przy skanie satelit nie wyszukuje programów na Hotbirdzie (nie wszystkie ) i na Astrze wcale.Zuważyłem lekki spadek jakości sygnału czy to może być przyczyną?Czy może co innego?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2632789
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Musisz sprawdzić czy masz wprowadzone wszystkie transpondery, ewentualnie dopisać brakujące i zrobić ponowny skan.Sprawdż też w menu tunera ustawienia Diseqc.
  • #3 2634155
    ochus
    Poziom 16  
    Transpondery sprawdzę .
    Często są zmiany?

Diseq powinien być ok bo jakieś programy z obu odbieram.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2635822
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Zmiany na transponderach są dość często np. ostatnio HB 1 zastąpiono HB 7 i wzwiązku z tym zmieniły się częstotliwości transponderow.
    Odnośnie diseqc to miałem takie przypadki, że nie działała jedna polaryzacja oraz że nie przepuszczał górnego pasma - te usterki powodowały, że brak było niektórych kanałów. O ile się nie mylę to był diseqc Interstara, a konwertery były Inverto.
  • REKLAMA
  • #5 2635875
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam a nie masz jakiegos edukacyjnego softu w tunerku to po przy wprowadzeniu fabrycznych ustawien jest kaszanka nieraz tak bywa.A tuner podłoncz pod normalny konwenter i sprawdz co znajduje.
  • #6 2637045
    ochus
    Poziom 16  
    FTOMEK napisał:
    Zmiany na transponderach są dość często np. ostatnio HB 1 zastąpiono HB 7 i wzwiązku z tym zmieniły się częstotliwości transponderow.
    Odnośnie diseqc to miałem takie przypadki, że nie działała jedna polaryzacja oraz że nie przepuszczał górnego pasma - te usterki powodowały, że brak było niektórych kanałów. O ile się nie mylę to był diseqc Interstara, a konwertery były Inverto.

Dzięki za info.
    Mam właśnie monblock Inverto , ale pudło chyba już wyrzuciłem.
  • #7 2640480
    ochus
    Poziom 16  
    Więc Hotbird ruszył.
    Astra niestety nie.Jak wcześniej pisałem jakieś stacje odbieram (fabrycznie zaprogramowane) jednak przy nowym skanowaniu niestety nic nie znajduje.
    Jak można to rozgryżć?

Pozdrawiam.
  • #8 2641637
    samja
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam.
    Nie pisz że DiseqC powinien być O'K, tylko sprawdź czy jest. Dając ustawienia fabryczne przywracasz nie tylko fabryczną listę, ale wszelkie ustawienia, łącznie z portami DiseqC. W znakomitej większości tunerów fabrycznie ustawiony jest ToneBurt: A-Astra, B-Hotbird. Raz - że niektórym monoblockom ToneBurst nie wystarcza, dwa - możesz mieć zamienione porty, wtedy coś tam z którejś satelity na ogół chodzi. Więc podsumowując: dajesz pełny DiseqC 1.0, ustawiasz np: Astra-Port 1 (lub A w zależności od tunera), Hotbird-Port 2 (lub B). Jeśli obie nie działają 100/100, to zamieniasz: Hotbird-Port 1, Astra-Port 2. Jeśli to wcześniej działało to musi działać nadal.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 2642151
    JaB
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Nie musisz robić całej "rewolty" z kanałami za jednym strzałem...
    Ściągnij sobie z jakiegoś uploada listę np. z 17maja i MES'em lub DSXEdit'em podejrzyj interesujące Cię transpordery...wpisuj po koleji i skanuj...
    Jak dodasz wszystko co dla Ciebie intersujące..."poprzestawiaj klocki" wg swojego uznania i masz gotowe... . Gotowców na Protka raczej nie szukaj...całość zajmie Ci 20-40 min.
    Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Po przywróceniu ustawień fabrycznych w tunerze Protek 9000 DVB Monoblock pojawiły się problemy z wyszukiwaniem kanałów, szczególnie na satelicie Astra, a częściowo na Hotbirdzie. Pomimo odbioru niektórych programów, nowy skan nie znajduje wszystkich stacji. Możliwe przyczyny to nieaktualne lub brakujące transpondery, zmiany częstotliwości (np. zastąpienie Hotbirda 1 przez Hotbirda 7), niewłaściwe ustawienia DiseqC lub problemy z polaryzacją i pasmem konwertera. Zaleca się sprawdzenie i uzupełnienie listy transponderów, dokładne skonfigurowanie protokołu DiseqC 1.0 z odpowiednim przypisaniem portów dla Astra i Hotbird (np. Astra na port 1, Hotbird na port 2) oraz ewentualną zamianę portów w celu diagnozy. Dodatkowo warto użyć oprogramowania do edycji list transponderów (MES, DSXEdit) i wprowadzać je stopniowo, aby uniknąć problemów z pełnym skanem. Problemy mogą wynikać także z uszkodzenia lub niewłaściwej pracy monoblocka Inverto, zwłaszcza jeśli brak jest możliwości testu z innym konwerterem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA