logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomóżcie w budowie Tuby, subwofera do GDN-27-300-8-SC

paweloo8 16 Maj 2006 12:02 1677 10
REKLAMA
  • #1 2630547
    paweloo8
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam prośbe żebyscie pomogli mi w budowie tuby lub subwofera do głośnika STX GDN-27-300-8-SC.

Mam Altusy 110, do których zamontowałem STX i nie uzyskałem takiego efektu na jaki liczyłem, czyli za mały bass (wcześniej miałem włozone głośniki Alphard LW1000 i minimalnie lepiej grały) nie wiem w czym jest problem, ale myśle, że to złe wymiary obudowy.
    Więczrobiłem sobie bude o wymiarach wewnętrznych 48cm/wys. 49cm/szer. 50cm/dł. wrzuciłem do niej jeden głośnik STX GDN-27-300-8-SC, bez zwrotnicy bezpośrednio pod terminal, i podłączyłem pod wzmacniacz i gra jeszce gorzej niż w altusach110.

Chciałbym żebyście mi pomogli w dopracowaniu tej tuby. Nie wiem, czy jest ona za duża bo nie umiem tego obliczyc, a może to wina tego, że nie mam zwrotnicy. Nie wiem jaki rodzaj zwrotnicy dać, bo nie umiem tego obliczyć. Może byla by dobra subwoferowa.
    Dane głośnika podaje w linku http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=356&vItemDB=itemdb

Prosze mi o napisanie co mam zrobic jaka konkretnie zwrotnice dać i czy zmienic rozmiary obudowy.
    Prosiłbym o pisanie przez osoby zajmujące się tym na codzień.

W załączniku dodałem szkic jak mniej więcej wyglada ta buda z bass reflexami
    Średnica montażowa 55mm
    Średnica wewnętrzna 51mm
    długość 97mm
    materiał Polipropylen
    Załączniki:
    • Pomóżcie w budowie Tuby, subwofera do GDN-27-300-8-SC szkic budy.JPG (10.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2630591
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Po pierwsze nie tuba tylko subwoofer.
    Obudowa jest o wiele za duuuza. Zrob lub zmniejsz obecna skrzynie do 45 litrow i zestroj na 40Hz rurka o srednicy 10cm i dluga na 26cm.
    Jezeli chodzi o zwrotnice to mozesz zastosowac taka
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=271&vItemDB=itemdb

Jaki masz do tego wzmacniacz?
  • #3 2630624
    paweloo8
    Poziom 14  
    Mam amplituner technics SA-5560 2x85 8ohm.
    Subwofer mam zmniejszyc do 45l ale jakie dokładniej wymiary, nie wiem jak ma być wysunięta obudowa.
    A i jeszce jedno, czy idzie kupić zwrotnice do samych głośników wysokotonowych, a jak nie to czy jakbym jeszcze dorzucił do tej budy głośnik wysokotonowy http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=9&vItemDB=itemdb
    To czy taka zwrotnica by była dobra http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=272&vItemDB=itemdb

No chyba, że lepiej by było zrobić osobno satelitki, ale nie wiem czy idzie zwrotnice jednodrożną kupic tylko pod głośnik wysokotonowy.
  • REKLAMA
  • #4 2630651
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    ten glosnik nie nadaje sie do kolumny 2-way.
    Jezeli chcesz na tym GDN-ie robic kolumne a nie suba to musisz zastoswoac jakis glosnik sredniotonowy.
  • #5 2630667
    paweloo8
    Poziom 14  
    Artur_87 napisał:
    ten glosnik nie nadaje sie do kolumny 2-way.
    Jezeli chcesz na tym GDN-ie robic kolumne a nie suba to musisz zastoswoac jakis glosnik sredniotonowy.

Co oznacz 2-way?
    No to zrobiłbym sobie 2-wa subwofery i 2-ie satelitki, ale czy dostane zwrotnice tylko pod głośnik wysokotonowy?
    I jakie najlepiej zrobić wymiary tego subwofera?
    Jak to sie oblicza?
  • REKLAMA
  • #6 2630676
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    2-way to znaczy kolumna dwudrozna czyli jeden glosnik nisko-sredniotonowy i jeden glosnik wysokotonowy
  • #7 2630699
    paweloo8
    Poziom 14  
    Czyli głośnik jest typowo do subwoferów.
    Hmmm to dlatego tak kiepsko mi grał w Altusach.
    Mógłbyś, mi jeszcze podać link do jakiejś zwrotnicy, żebym mógł sobie zrobić satelitki, z tych głośniczków
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=9&vItemDB=itemdb

Dodano po 24 [minuty]:

Poprosiłbym o jakiś dokładniejszą pomoc w budowie tego subwofera
  • REKLAMA
  • #8 2630813
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    z samych glosnikow wysokotonowych satelitek nie zrobisz.
    Jezeli chcesz dobrze grajace satelity to zrob nie tak: w jednej kolumnie ten glosnik jako nisko-sredniotonowy
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=354&vItemDB=itemdb
    do tego glosnik wysokotonowy
    http://www.visaton.de/english/artikel/art_380_1_8.html zwrotnica taka jak w zalaczniku
    Załączniki:
    • Pomóżcie w budowie Tuby, subwofera do GDN-27-300-8-SC 181200ed.JPG (125.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2630855
    paweloo8
    Poziom 14  
    Ale głownie chodzi mi o ten subwofer
    A wszystko chciałbym zrobić, z tych głośników co mam.
    Ten wysokotonowy jest tubowy mógłbym wrzucić do małej obudowy i podłączyć zwrotnice od Altusów bo tak mi dobrze grają ale myślałem, że dostane gdzieś zwrotnice GDWT (głośnik wysokotonowy tubowy).
    A mam głośniki:
    STX
    GDWT GDWT-9-150-8-PJ x2
    GDN GDN-27-300-8-SC x2

Alphard
    GDM 60/80w czy cos takiego x2

I z tych głośników chcę zrobić dwa subwofery, lecz zwrotnice będe musiał kupić. I dwie satelitki lub coś podobnego.
    A satelitki raczej da rady zrobić, gdyż jak odłącze głośnik niskotonowy z altusów to ładnie gra. Wydaje mi sie, że to jest kwestia zwrotnicy. Nie znam się na tym, ale z tego co zaobserwowałem to jest taka możliwość.
    Jeśli nie to mnie poprawcie.
    Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.

Jeszcze jedno niedawajcie mi takich schematów bo mi nic to niemówi. Nieznam się na tym więc chcem kupić gotową zwrtonice.

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

tyle odwiedzających a nikt nie ma zamiaru mi pomóc oprócz Artur_87, czy tu niema żadnego szpeca w tej dziedzinie??
  • #10 2631922
    *dj*eliot*
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Cześć
    Jesli masz możliwość samemu zrobienia kolumny to weź skorzystaj z tych glosników jakie masz i zrób sobie dwa suby na 27-300-8sc w budzie typu Band Pass Front 20L@80hz rear 23L@40hz w winisd beta 0.44 wychodzi bardzo fajnie :]
    A Bass Reflex na tym glosniku nie bardzo program pokazuje :(
    Jeszcze sprawdze na nowszym winisd:)
    I do takich dwóch subów jakies satelitki na wysokotonowych tych co masz ale średnie za bardzo nie bo satelitki by musialy grać calym pasmem i pod osobnym wzmacniaczem a sredniotonowe glosniki z altusów raczej nie wytrzymią 300hz a co dopiero 100 ... wiec moze by sprzedać srednie i kupić jakieś niskośreniotonowe ciągnące do 4,5khz albo nic nie zmieniac tylko zrobić te suby i do nich jakiś wzmacniacz drugi .
    Czyli byś mial wtedy 2x300wrms w subach i 2x100wrms w altusach na basach alpharda :D
  • #11 2632493
    paweloo8
    Poziom 14  
    *dj*eliot* napisał:
    Cześć
    Jesli masz możliwość samemu zrobienia kolumny to weź skorzystaj z tych glosników jakie masz i zrób sobie dwa suby na 27-300-8sc w budzie typu Band Pass Front 20L(małpa)80hz rear 23L(małpa)40hz w winisd beta 0.44 wychodzi bardzo fajnie :]

Możesz językiem anmatorskim to wytłumaczyć bo nierozumiem Band Pass Front 20L(małpa)80hz rear 23L(małpa)40hz i jak to mam zrobić. Jaką zwrotnice dać np. link jakbyś mógł podać, i jak obliczyć wymiary obudowy. I o co chodzi z "(małpa):

Ach jeszcze jedno, te subwofery i satelitki chciałbym podłączyć pod ten wzmacniacz co mam.

tu masz stronke z programami ja sie nie znam na tym wiec nie mam co w nich grzebac http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=19

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera lub tuby basowej dla głośnika STX GDN-27-300-8-SC, który użytkownik zamontował w kolumnach Altus 110, ale nie uzyskał oczekiwanego efektu basowego. Problemem jest prawdopodobnie zbyt duża objętość obudowy (około 48-50 litrów), co negatywnie wpływa na brzmienie. Zalecane jest zmniejszenie objętości do około 45 litrów oraz strojenie obudowy typu bass reflex z rurką o średnicy 10 cm i długości 26 cm, dostrojoną do około 40 Hz. Głośnik ten jest typowo subwooferowy i nie nadaje się do kolumn dwudrożnych bez zastosowania głośnika średniotonowego. Wskazano, że do satelitek potrzebne są zwrotnice dostosowane do głośników wysokotonowych, a zwrotnice gotowe można znaleźć na stronach producenta STX. Proponowano także budowę subwoofera typu Band Pass z podziałem na komory frontową 20 l strojoną na 80 Hz i tylną 23 l na 40 Hz, co według symulacji w programie WinISD Beta 0.44 daje dobre efekty. Wzmacniacz Technics SA-5560 (2x85 W przy 8 Ω) jest wykorzystywany do zasilania zestawu. Podkreślono, że do satelitek lepiej zastosować głośniki nisko-średniotonowe i wysokotonowe z odpowiednią zwrotnicą, a głośniki wysokotonowe tubowe (GDWT) można umieścić w małych obudowach. Autor prosił o proste wyjaśnienia i linki do gotowych zwrotnic, gdyż nie zna się na projektowaniu filtrów. Wskazano również, że zwrotnice dwudrożne (2-way) to filtry dla kolumn z głośnikiem nisko-średniotonowym i wysokotonowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA