logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TSOP1333 vs TSOP1756 – różnice częstotliwości, dobór pilota do odbiornika IR

TakiJeden 17 Maj 2006 08:30 2354 11
REKLAMA
  • #1 2633661
    TakiJeden
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    TSOP1333 i TSOP 1756

--------------------------------------------------------------------------------

Witam. Nie mam pojecia o elektronice ale chcialem zmontowac czujnik podczerwieni do PC'ta http://www.elektroda.net/dla_kompa/girder.html
    Poszedlem do sklepu po czesci i zamiast TSOP 1756 dostalem TSOP1333. Jako zupelna zielenina nawet sie nie zorientowalem. Teraz powiedzcie mi, czy to duza roznica ? Wiem ze pracuja one na innych czestotliwosciach, ale czy mimo tego nie jest to ewidentny blad?
    Druga sprawa, zmontowany uklad niestety nie dziala, tzn prawdopodobnie mam zlego pilota - uzywam starego pilota od karty TV Leadtak WinView601FM. Teraz drugie pytanie - jak dobrac pilota pod odbiornik podczerwieni, lub raczej odwrotnie. Jak dobrac czujnik pod konkretnego pilota?

Dzieki za wszelkie odpowiedzi.

PS.
    Zamierzam isc do sklepu i wymienic ta czesc wiec prosze o szybka rade - bo nie wiem czy mam racje czy nie.
  • REKLAMA
  • #2 2633685
    przemkoprzemko
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Odbiornik podczerwieni powinien byc dobry. Jakikolwiek i bedzie działało. Tak samo jest z pilotem. Kazdy nie uszkodzony pilot działa. Lepiej, gorzej, ale przynajmniej widac ze odbiornik wychwytuje sygnał. Watpie zeby wina nie działania tkwiła w odbiornku podczerwieni. Moze podłonczyłes pod innego COMa. Sprawdz konfiguracje.
  • REKLAMA
  • #3 2633740
    TakiJeden
    Poziom 11  
    Sprawdzalem wszystko, porty COM, ustawienia w kompie itp no i niestety nie dziala. Grider laduje plugin IGOR'a ale niestety czujnik nie przechwytuje zadnego sygnalu. Probowalem dwoma pilotami i nic. Jeszcze raz bede musial sprawdzic wszystko od poczatku - o ile ten zamiennik jest OK.
  • REKLAMA
  • #4 2633914
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    przemkoprzemko napisał:
    Odbiornik podczerwieni powinien byc dobry. Jakikolwiek i bedzie działało.

Tsopy nie po to mają różne oznaczenia, żeby stosować jakikolwiek, ten który kupiłeś nie będzie działał, gdyż reaguje na światło zmodulowane częstotliwością 33Khz, Ty potrzebujesz takiego który reaguje na światło zmodulowane 56Khz i nic nie poradzisz, pozostaje kupić inny.
  • #5 2634046
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    McRancor chyba niestety ma rację. Gdyby ten tsop miał zbliżoną częstotliwość pracy to może by to przeszło. Niestety Twój ma znaczną rozbieżność i raczej to nie zadziała. Tsopy szybko tracą zasięg przy innych częstotliwościach niż znamionowa.
  • #6 2634157
    TakiJeden
    Poziom 11  
    W takim razie w jaki sposob moge sprawdzic czy dany TSOP pasuje do mojego pilota?
  • #7 2634246
    Anderian
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    podlaczyc diode nadawcz z pilota pod oscyloskop

P.S.
    wiekszosc pilotow pracuje na 36kHz wiec powinien byc uklad TSOP1736
  • REKLAMA
  • #8 2637303
    TakiJeden
    Poziom 11  
    pilocik dziala i buczy :) zamienilem na TSOP1738. Mam tylko problem z portem COM2 nie dziala niestety a mam starego kompa w ktorym myszka jest pod COM - tak wiec albo myszka albo IR :( - brak usb
  • #9 2638296
    McRancor
    Pewnie masz ustawiony drugi COM jako port IrDA w biosie
  • #10 2683196
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam
    Czytałem iż TFMS 5360 jest zamiennikiem TSOP 1736. Czy ktoś próbował już zbudować to urządzonko z tym odbiornikiem?? Jak działało??
    Pozdrawiam:!::!:
  • #11 2683477
    McRancor
    Skoro jak sam twierdzisz jest zamiennikiem, to zamiast jednego wsadzasz drugi i nie powinno być różnicy. Jak miałoby działać?
  • #12 2685218
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Chodziło mi o to czy dobrze odbierał sygnał z pilota.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru odbiornika podczerwieni TSOP do konkretnego pilota IR. TSOP1333 i TSOP1756 różnią się częstotliwością modulacji sygnału – odpowiednio 33 kHz i 56 kHz. Użycie odbiornika o nieodpowiedniej częstotliwości skutkuje brakiem odbioru sygnału z pilota. Zaleca się stosowanie odbiornika TSOP o częstotliwości modulacji zgodnej z pilotem, np. TSOP1738 (36 kHz), który jest powszechnie kompatybilny z większością pilotów. Sprawdzenie kompatybilności można wykonać poprzez pomiar sygnału pilota na oscyloskopie. W przypadku problemów z działaniem układu należy także zweryfikować poprawność podłączenia do portu COM oraz jego konfigurację w systemie. Wymiana TSOP1333 na TSOP1738 pozwoliła na poprawne działanie czujnika. Dodatkowo wspomniano o zamienniku TSOP1736 – TFMS 5360, który powinien działać podobnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA