logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat W8 4.0: Klimatyzacja nie działa mimo zasilania sprzęgła kompresora

diesel5857 18 Maj 2006 15:20 7369 11
REKLAMA
  • #1 2638118
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    witam

mam problem z autem typu VW passat W8
    chodzi o klime
    przestała działać VAG- nie ma błędów
    przeklepałem całą instalację do kompresora i
    normalnie sprzęgło kompresora jest załączane +12V z przekażnika który jest sterowany z panela
    ale w tu jest inaczej
    do sprzęgła idą 2 przewody 15 czyli + po kluczyku i brązowo zielony przewód bezpośrednio do panela
    panel załącza sprzęgło !!!!
    sterowanie do sprzęgła dochodzi ale nie załącza się tzn. wewnętrzna część koła nie kręci się
    nie mogę zobaczyć co i jak bo jest ciasno W8 4.0 litra

panel podaję masę do sprzęgła ale jest to napięcie które się wacha od 4-8V czyli płynna regulacja sprzegła kompresora
    podanie sztywnej masy też nie powoduje załączenia sprzęgła

ale se popisałem :)
  • REKLAMA
  • #2 2638949
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    A jak z czynnikiem chłodzącym?
  • REKLAMA
  • #3 2639272
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    skoro zasilanie jest a nie zalacza sie sprezarka to masz odp , sprezarka do wymiany
  • REKLAMA
  • #4 2639485
    diesel5857
    Poziom 21  
    ADI_Si napisał:
    skoro zasilanie jest a nie zalacza sie sprezarka to masz odp , sprezarka do wymiany

tak ale generalnie chodzi mi o to - czy jest to sprzęgło regulowane płynnie ( wachanie napięcia od 4 do 8 V) czy jest też walnięty panel i nie podaje sztywnej masy
    nie spotkałem sie nigdzie z takim rozwiązaniem ( nie wiem czy wewnętrzna część sprzęgła powinna się kręcic czy nie )
    normalnie powinna a tu ?
    ale to jest W8 i tam jest nawet połączenie wskażnika paliwa z czujnikiem paliwa w zbiorniku na szynie CAN
  • #5 2639765
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    odstając od tematu
    jeszcze troche to zarówka od pozycji bedzie miała połączenie z CAN , a niech to szlak
    a swoją droga to obstawiał bym na spreżarke, tak jak mówiłeś ze wymuszałeś go masą i nic z tego nie było
    chyba ze ne widzialeś wszystkich przewodów od tej spreżarki a ten o zmiennym stopniu wypełnienia to licznik obrotów
  • REKLAMA
  • #6 2639784
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3902
    To jest sprzęgło elektromagnetyczne i musi być pełne napięcie, a elektromagnes może mieć przerwę albo zwarcie
  • #7 2641051
    walo
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    powinna byc sztywna masa. zakladam uwalona spręzarkę
  • #8 2641191
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    moim zdaniem zatarła się sprężarka i padł w module elemęt wykonawczy (tranzystor)
  • #9 2641271
    papa10
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Sprzęgło sprężarki sterowane jest +12V, w każdym aucie jakie widziałem z jednoprzewodową instalacją (- jest na blasze), ew. na kostkę sprzęgła podany jest - sztywny, i +12 z przekaźnika lub centralki. Proponuję znaleźć miernikiem cewkę elektrosprzęgła i podać +12,
    Mechanicznie sprężarki padają bardzo rzadko jak do układu nie weszła woda.
  • #10 2641915
    diesel5857
    Poziom 21  
    w poniedziałek mechanicy wyciągają kompresor i wtedy będzie napewno wiadomo co

a co do tego co napisał papa10
    wiem że jest sterowane normalnie +12V ale nie tu
    ta wersja ma 12V podane po kluczyku niezależnie od tego czy jest klima załączona czy nie a samo załaczenie kompresora jest wykonane podaniem masy

wszystkim dzięki za info
    dalszy ciąg nastąpi
  • #11 2642446
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    ja rowniez nie widzialem "plynnie sterowanej " sprezarki, jego dzialalnie podyktowane jest warunkami pracy tj. czy nastapilo przyspieszenie czy jest gaz i inne takie zasilanie zawsze jest sztywne
  • #12 2673571
    Rocaria
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    W Twoim samochodzie zamontowana jest sprężarka o zmiennej geometrii,której sterowanie NIE odbywa się na zasadzie podania napięcia 12V.Jest sterowana impulsowo przez sterownik klimatyzacji.Podanie napięcia 12V powoduje uszkodzenie zworu regulacji w spręzarce.Pozdrawiam.Robert

Podsumowanie tematu

✨ W VW Passat W8 4.0 problem dotyczy niedziałającej klimatyzacji mimo prawidłowego zasilania sprzęgła kompresora. Sprzęgło jest zasilane +12V po stacyjce oraz masą sterowaną z panelu klimatyzacji, która waha się od 4 do 8 V, co sugeruje płynną regulację sprzęgła. Jednak wewnętrzna część sprzęgła nie obraca się, a podanie stałej masy również nie powoduje załączenia. Dyskusja wskazuje, że w tym modelu sprężarka ma zmienną geometrię i jest sterowana impulsowo przez sterownik klimatyzacji, a nie poprzez stałe napięcie 12V. Podanie stałego napięcia 12V może uszkodzić zawór regulacji sprężarki. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzenie elektromagnetycznego sprzęgła (cewki) lub samej sprężarki, a także elementów wykonawczych w module sterującym (np. tranzystora). Mechanicy planują wyciągnięcie kompresora w celu dokładnej diagnozy. Wskazano, że mechaniczna awaria sprężarki jest rzadka, jeśli do układu nie dostała się woda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA