Witam!
Mam problem ponieważ potrzebuje zasilić motorek-zabawke dla dziecka z akumulatora 12V. Chciałbym zastosować jakiś regulator napięcia, ponieważ teraz efekt jest taki że silnik startuje z "kopyta" i zagraża bezpieczeństwu. Myślałem o zastosowaniu jakiegoś prostego regulatora opartego np. na którymś z układów LM3xx. To rozwiazanie wymusza zastosowanie potencjometru co nieco komplikuje układ pod kątem mechanicznym. Jako że nie jestem pewien jaki ostatecznie prąd będzie pobierał silnik liczę się z wartościami do 10 A / 12V. Znalazłem taki układzik oparty na LM338 nie wiem jednak czego dotyczy adnotacja z gwiazdeczką u dołu: Minimum load - 100mA? Jeśli chodzi o ten układ czy mogę go zastosować w takim kształcie jaki został podany przez producenta układu, jast to typowa aplikacja proponowana przez NSC. Nie wiem też czy można zamontować te dwa LMy na jednym radiatorze czy trzeba na dwóch?
Prostszym do wykonania dla mnie układem byłby soft-start czyli regulator który po załączeniu w określonym czasie rozpędza łagodnie silnik do określonych obrotów. Niestety nie dysponuje ani stosowną wiedzą jak taki układ wykonać ani gotowymi aplikacjami. W poszukiwaniu spędziłem sporo czasu w necie - bezowocnie. Jeśli ktos miałby coś co mógłbym zaaplikować na moje potrzeby to proszę o podpowiedzi. Dla ścisłości podam że na elektronice znam sie na tyle że jestem w stanie zbudować taki układ na podstawie schematu i opisu o ile samo uruchomienie nie przysporzy wielkich trudności. Nie ukrywam że poszukuje nie drogich rozwiązań.