logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam silnika indukcyjnego pierścieniowego 27.6 kW, 478 obr/min, 552 Nm

romanik99 19 Maj 2006 15:36 4367 10
REKLAMA
  • #1 2641692
    romanik99
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    szukam katalogów silników, bo mam zrobić projekt w którym mam dobrać najpierw silnik a później rezystancje rozruchowe. Ma to byc silnik który poprzez przekładnię kręci bębnem na który nawijana jest lina która podnosi ciężar o masie 1500kg. ze wstępnych obliczeń wynika ze silnik powinien posiadać parametry zbliżone dotych:

P = 27.6 kW
    n = 478 obr/min
    M = 552Nm

i ma on byc silnikiem indukcyjnym pierścieniowym. Problem w tym ze w katalogach producentów polskich na stronach internetowych nie mogłem znaleźć odpowiedniego silnika.
    moze ma ktoś jakies starsze katalogi, chodzi o to żeby wartosci znamionowe były dopasowane.

z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 2642774
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Moc silnika nie jest za duża? 27 kW z hakiem żeby poderwać 1,5 tony to lekka przesada... Możesz podać dane wyjściowe do tego projektu? Jak szybko ma być podnoszony ciężar?

W/g katalogu Cantoni (dawnego Elektrimu) silniki o prędkościach synchronicznych 500 obr/min są wytwarzane na moce od 75 kW wzwyż i wątpię, żeby w starych czasach było inaczej.
  • REKLAMA
  • #3 2642831
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Nie wiem doprawdy cóż to za projekt .ze przewiduje silnik o takiej mocy ?? !!!
    Typowy podnośnik łańcuchowy dla takiej masy udzwigu ma zastosowany silnik klatkowy 3-faz o mocy ok 0,8 kW. !!!
    Chyba powinieneś skorygować trochę te dane .
    Co do katalogów ogólnych to chyba takowych nie ma ,za wyjątkiem konkretnego producenta .
  • #4 2643188
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    Katalogi danych silników istnieją , ale w pierwszej kolejności musi się kolega upewnić jakiej mocy potrzebuje . Sklaniał bym się do mocy podanej przez kol. hur , a zawsze można zastosować silnik o mocy katalogowej nieco wyższej od wyliczonej . Jaka jest szbkość liniowa podnoszenia ciężaru .
    Pzdrawiam .
  • #5 2643390
    romanik99
    Poziom 11  
    tu koledzy wrzuciłem początek tego projektu wraz z obliczeniami, te początkowe dane musza byc takie jakie sąa silnik pytalem babki ma być pierscieniowy. kwestia jest taka czy ona sie gdzieś nie walnęła przy wisywaniu tych danych a moze ja sie pomyliłem w obliczeniach i cos nie tak licze

http://www.megaupload.com/?d=LXCBBG41

pozdrawiam

znalazłem tutaj taki silnik ale jest to silnik klatkowy a ja musze mić pierscieniówke

http://ms.cantonimotor.com.pl/?show=200111
  • REKLAMA
  • #7 2643735
    romanik99
    Poziom 11  
    tak są ale prędkości synchroniczne 750 i 1000, prosze pprzeglądnijcie ten plik co wrzuciłem a upload są tam obliczenia w wordzie porobione i dane do tego projektu
  • #9 2643828
    romanik99
    Poziom 11  
    ok ale czy można zastosowac silnik o prawie 3 krotnie wiekszej mocy i momencie niż potrzebne i co to może spowodowac, pewnie przejde sie do babki niech mi wyjaśni jaki silnik dobrac albo niech dane skoryguje
  • REKLAMA
  • #10 2644664
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Proponowałbym żeby zmieniła przełożenie przekładni z 20 do np. 60. Wtedy prędkośc synchroniczna silnika wyniesie 1500 obr/min, a moment wymagany na wale silnika trzykrotnie mniejszy. Przy takich parametrach bez problemu dobierzesz silnik o mocy 30 kW (SUg 225 M4).
  • #11 2644859
    romanik99
    Poziom 11  
    jeszcze mam pytanko o wartośc z tych tabelek. otóz chciałem, zapytać czy wartość tabeli "Krotnosć momentu maksymalnego" to jest podawana na tabliczkach znamionowych "lambda"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest silnik indukcyjny pierścieniowy o mocy około 27,6 kW, prędkości obrotowej 478 obr/min i momencie 552 Nm, do projektu podnoszenia ciężaru 1500 kg za pomocą bębna i przekładni. W dyskusji zwrócono uwagę, że moc silnika wydaje się znacznie przewymiarowana w stosunku do typowych rozwiązań dla takiego udźwigu, gdzie stosuje się silniki klatkowe o mocy około 0,8 kW. Użytkownik potwierdził, że dane pochodzą z obliczeń projektowych i musi zastosować silnik pierścieniowy. Wskazano trudności z odnalezieniem katalogów silników o wymaganych parametrach, zwłaszcza o niskich prędkościach synchronicznych (około 500 obr/min). Zaproponowano poszukiwania w katalogach producentów takich jak Cantoni (dawny Elektrim) oraz Celma, gdzie dostępne są silniki pierścieniowe dźwignicowe, jednak zwykle o wyższych prędkościach synchronicznych (750 i 1000 obr/min). Sugerowano również zmianę przełożenia przekładni, co pozwoliłoby zastosować silnik o wyższej prędkości obrotowej (np. 1500 obr/min) i mniejszym momencie, ułatwiając dobór silnika o mocy około 30 kW (np. model SUg 225 M4). Poruszono także kwestie doboru rezystancji rozruchowych oraz interpretacji parametrów katalogowych, takich jak "krotność momentu maksymalnego" (lambda).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA