logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer 1330 po wgraniu flasha OFM wchodzi w service mode i wyświetla błąd GGF

no__name 19 Maj 2006 19:51 2516 15
REKLAMA
  • #1 2642604
    no__name
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Wgralem flasha OFM tuner wskakuje w servise mode i eeprom oryginalny leci podobno potem GGF a tam po negocjacji dziwny blad w zalaczniku widac.Pomocy i dziekuje.
    Załączniki:
    • Pionek.jpg (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2642764
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Masz problem z kablami....sprawdz je, kabel szeregowy i równoległy, no i w biosie ustawienie na ecp
  • REKLAMA
  • #3 2645299
    no__name
    Poziom 15  
    Kabel com jest dobry i lpt rowniez nie wiem co moze byc mam WINME.
  • REKLAMA
  • #4 2645447
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Program ggf chodzi w dosie, wiec nie ma znaczenia jaki windows.
  • #5 2645996
    no__name
    Poziom 15  
    Dalej zielony obraz nie wiem co jest wracam do oryginalnego flasha 27c800 wgrywam oryginal eprom i nic ciemnica.Kabel rs ok lpt ustawialem roznie i dalej to samo co w foto powyzej.
  • #6 2646588
    piero1969
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    PRZYPADEK NIE ODOSBNIONY!TYLKO PYTANKO: UZYWASZ ORYGINALNEGO EPROMU CZY FLASZ Z ORYGINALNYM OPROGRAMOWANIEM????JEZELI FLASZ TO TAKIE CUDA SIE DZIEJA POZNIEJ MOGA USTAPIC. JEZELI ORGINAL TO PO WGRANIU CYFRY LISTY I EPROMKU POWINNO OD RAZU RUSZYC!!!

Post był raportowany.
    Nie używaj dużych liter.

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • #7 2647010
    no__name
    Poziom 15  
    Wiec pokolei uzywam flasha z wsadem ofm oraz oryginalego 27c800 z wsadem z cyferki.Nie wiem jak wgrac liste bo mi GGF nie chce sie polaczyc foro powyzej daje blad -2 cokolwiek by to bylo :(.Tuner sie wlacza cyknie modem rozjasnia sie cyfry godziny i tak wisi a na TV zielono.Na jednym i drugim to samo i na 29f800 i 27c800 .
  • #8 2648336
    no__name
    Poziom 15  
    Wyeliminowalem blad z GGF leci teraz bez problemu ale dalej ciemno zielony obraz??
  • #9 2649048
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Jeżeli lista już ci sie wgrywa ggf-em, to masz zły wsad do eepromu
    Po liście wgraj odpowiedni patch eeprom i powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #10 2649138
    no__name
    Poziom 15  
    Wgrywa sie wszystko tylko nie moge listy kanalow wgrac niby mes sle ale emu pusto i lista nie wchodzi soft ot OFM jak wrzuce GGF to ciemno musze resetowac liste zworka serwisowa bo nic nawet menu nie ma.
  • #11 2649170
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Coś chaotycznie robisz ten tunerek.
    Wiec po kolei
    1. Wsad do flasha.
    2. Tryb serwisowy
    3. Oryginał eeprom
    4. Tryb serwisowy.
    5. GGF - czyli lista.
    6. Tryb serwisowy (jak nie zrobisz zworki to wyskoczy bład w pioniero)
    7. patch eeprom.
    I wszystko powinno chodzić...
    Jeżeli Flash ci sie poprawnie wgrywa ( z weryfikacją ) i eeprom bez błędów to nie ma możliwości aby tuner nie chodził.
  • #12 2649268
    no__name
    Poziom 15  
    Wiec robie tak jak opisujesz tylko jedno ale jak wlaczam tuner to jest ciemno dopiero jak dam reset listy czyli tryb serwisowy to wtedy sie wlacza przyczyna moze byc lista ale nie wiem jak ja podmienic bo mes niby mi ja wysyla ale jednak dalej jest ta z c+
  • #13 2649351
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    listę wgrywaj wyłacznie ggf-em
  • #14 2650734
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    no__name napisał:
    Wiec robie tak jak opisujesz tylko jedno ale jak wlaczam tuner to jest ciemno dopiero jak dam reset listy czyli tryb serwisowy to wtedy sie wlacza przyczyna moze byc lista ale nie wiem jak ja podmienic bo mes niby mi ja wysyla ale jednak dalej jest ta z c+

Po wgraniu orginalnego eepromu / listy gff-em/ patcha eepromu (ofm w tym przypadku) masz tylko jedną szansę na wgranie listy mesem. musisz po odpaleniu wejśc w menu i załączyć obsługę RS Potem odpalasz Mesa i wgrywasz listę.Przy wgrywaniu listy odhacz(nie zaznaczone) setings i emu.
    Po wgraniu naciskasz z pilota A A menu strzałka -> wyjscia i czerwony.(tuner zapamiętuje listę )Jeśli tego nie zrobisz 1330 gubi listę wgrana GFF i powstają objawy opisane przez ciebie.
    Potem po odpaleniu wgrywasz emu tej samej listy.
    Na chwilę obecna tylko D+ chodzi z emu , z TPS jest problem (chodzi tylko na niewielu 1330 i tylko samo w emu nagra)
  • #15 2653730
    no__name
    Poziom 15  
    Nie dziala zaden ze sposobow slyszalem ze mes nie dziala z 1330??
  • #16 2653942
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Max_Maximus napisał:
    Jeżeli lista już ci sie wgrywa ggf-em, to masz zły wsad do eepromu
    Po liście wgraj odpowiedni patch eeprom i powinno być ok.

Z ostatnim OFM do 1330 i lista jest trochę zabawy. Jeżeli po pierwszym odpaleniu tunera (jedyna szansa) nie wejdziesz w menu i nie załaczysz obsługi Rs ,następnie pobierania z PC a potem nie wgrasz listy mesem ponownie to tuner straci kanały z listy wgranej gff (po pierwszym restarcie tunera) i nic bez ponownego ładowania wszystkiego od początku nie zdziałasz.
    Zrobiłem już kilkanaście takich 13 i wiem coś na ten temat, a opisany sposób przez ciebie skutkował do tej pory ale nie na tym OFM z 13-04-2006
    Przy wgrywaniu GFFem po wgraniu listy nie restartuje tunera tylko komputer z dosa do windy i wgrywam pioniero eeprom patcha bez żadnych błedów.

Podsumowanie tematu

✨ Po wgraniu flasha OFM do tunera Pioneer 1330 pojawia się problem z wejściem w tryb serwisowy i wyświetlaniem błędu GGF. Przyczyną mogą być nieprawidłowe kable (szeregowy, równoległy) lub ustawienia BIOS (tryb ECP), jednak w tym przypadku kable i ustawienia zostały potwierdzone jako poprawne. Problem dotyczy również wgrywania oryginalnego EPROM-u 27c800 oraz listy kanałów, która nie chce się poprawnie załadować przez program GGF, powodując ciemnozielony obraz na ekranie. Kluczowe jest prawidłowe wgrywanie wsadu do flasha, oryginalnego EPROM-u, listy kanałów GGF-em oraz zastosowanie odpowiedniego patcha do EPROM-u. Lista kanałów musi być wgrana tylko programem GGF, a po jej wgraniu należy w tunerze włączyć obsługę RS i załadować listę przez program MES, odznaczając opcje "settings" i "emu". Po wgraniu listy z pilota należy zapisać ją w pamięci tunera, inaczej tuner traci listę po restarcie. Wgrywanie listy MES-em działa tylko przy pierwszym uruchomieniu tunera po wgraniu flasha i patcha. W przypadku nowszych wersji OFM (np. z 13-04-2006) proces jest bardziej skomplikowany i wymaga restartu komputera po wgraniu listy GGF-em oraz ponownego wgrania patcha EPROM-u bez błędów. Problemy z listą i obrazem wynikają z nieprawidłowego procesu wgrywania i konieczności ścisłego przestrzegania kolejności kroków: flash, tryb serwisowy, EPROM, lista GGF, patch EPROM, obsługa RS i lista MES.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA