Odpowiedź nie jest taka prosta. Miałem do czynienia z większością z tych telefonów, nie znam tylko motoroli.
Mój poprzednik napisał, że sl45i. Problem z tym, że ciężko jest kupić telefon z tego modelu który sie nie wiesza, ja miałem takie 2 i problemy były w każdym. Jeżeli potrzebujesz odtwarzacza mp3 to jest to dobry wybór, musisz jednak pamiętać, że będziesz musiał często ładować telefon.
Alcatel 735. To według mnie jedna z lepszych propozycji, choć ja bym polecił model 535 to samo tylko bez aparatu. Bateria trzyma dość długo 4000 kolorów na wyświetlaczu też ładnie wyglądają, dość głośne dzwonki, ogólnie dość udany model, mimo, że Alcatel nie jest popularny.
Siemens MC60 dość duży i naprawdę nieporęczna klawiatura, dla mnie to raczej zabawka niż telefon.
Siemens M55 ciekawy wzór, jednak nie chciałbym żeby w nocy na ulicy zaczął mi dzwonić i świecić, ma diody po bokach (oczywiście można wyłączyć) które świecą podczas dzwonienia i rozmowy, telefon ogólnie dobry ale trochę bazarowy wygląd, wyświetlacz ma 256 kolorów, nie jest to zbyt efektowne. Podobnie jest z nokią 3510i, wygląd.... jak dla mnie równie bazarowy, taki sam kiepski wyświetlacz do tego telefon jest duży za to bateria trzyma dość długo. Lepszy wyświetlacz ma nokia 2600, jest to telefon nowszy.
Podsumowując, z 10 telefonów wybrałbym 3. Alcatela, siemensa st55 (nie ma możliwości łączenia przez podczerwień) i samsunga c100 (troszkę mały wyświetlacz, ale bardzo wyraźny)
Mam nadzieję że troszkę pomogłem.