logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola E398 nie ładuje baterii, działa tylko na podłączonej ładowarce

kwaku85 20 Maj 2006 17:34 2520 14
  • #1 2645671
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam, mam problem z tą motorolką. Jak podepnę ładowarkę, to ikona baterii znika, boczne diody wskazują ładowanie telefonu, ale bateria nie ładuje się. Telefon na ładowarce działa do momentu jej odłączenia. jak tylko odepnę to telefonik krzyczy o baterię i wyłącza się. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • #2 2645807
    Szusty
    Poziom 14  
    dokładnie wyczyść złącze ładowania (użyj PCC), jak nie pomoże to prawdopodobnie są zimne luty na złączu
  • #3 2645906
    kwaku85

Poziom 16  
    to już zrobiłem, trochę się na tym znam, wiec takich błędów nie robię :) Najprawdopodobniej bateria jest walnięta, jakiś prąd ładowania jest, bo telefon na ładowarce dziła. Podpiąłem baterię na krótko do zasilacza i po pół godziny takiego mordowania nie złapała w zasadzie nic prądu :( Czyli chyba bateryjka
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • #4 2647317
    Kolza
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    wtrące się...

zimne luty napewno nie, złącze tez nie, telefon czuje ladowarke... w/g mnie prawdopodobnie po zalaniu lub zawilgoceniu<sprawdz nalepki wigotnosciowe> tak czy tak lutownica i powodzenia...
  • #5 2693651
    kwaku85

Poziom 16  
    Telefonik zrobiny, strzelił układ załączający ładowanie. Puściłem go na krutko i teraz działa. Pozdrawiam :)
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • #6 2795887
    fraydi
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    kwaku85: mam ten sam problem. Wywaliłem już ten układ tylko że jakbym nie zwierał padów, które po nim zostały to albo nie reaguje wogóle na ładowarke albo jest to samo, tzn. znika wskaźnik baterii.

które piny ze sobą zwierałeś???

a może u mnie jeszcze cos innego poszło???
  • #7 2805684
    fraydi
    Poziom 16  
    a może ktoś inny jeszcze miał taki problem i wie co zewrzeć ze sobą???
  • #8 2875986
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    moze ktos moglby to dokladnij opisac bo ma to samo
  • #9 2876684
    fraydi
    Poziom 16  
    ja niestety nie doczekałem sie odpowiedzi i telefon wrócił do klienta nie zrobiony.
  • #10 3243988
    kwaku85

Poziom 16  
    Oj, ale się spóźniłem z odpowiedzią :/ W każdym razie po drodze filtrów jest kupę, więc teraz juz nie pamiętam, który zwarłem. Tak czy siak trzeba lecieć po kolei od gniazda ładowania do UEMa. sprawdzajcie napięcia przy podłączonej ładowarce i naładowanej baterii. Gdzieś znajdziecie przerwę. Tylko pamiętajcie, że jeżeli te "klucze" nie dostają napiecia "otwarcia" to problem jest innej natury. Trzeba się zastanowic czy po zwarciu na krótko takiego klucza nie poleci Wam kilka innych ciekawych rzeczy :] Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • #11 3261260
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    można Q950 zewrzeć i sprawdzić czy bateria się napełnia , ewentualnie sprawdzić załączenie tego tranzystorka ...
  • #12 3277610
    deltasystem
    Poziom 12  
    Spróbować połączyć tak jak na zdjęciu , w wielu przypadkach pomogło, bardzo często przy zalaniu tej motki pod środkowym padem ładowania przegnije ścieżka albo filtr FL1400 dostaje popalić.
    Załączniki:
    • Motorola E398 nie ładuje baterii, działa tylko na podłączonej ładowarce bez tytułu.JPG (55.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4997481
    kralex
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam-zrobiłem obejscie jak na rysunku powyzej i ładowanie się pojawiło. :))
    Przy okazji wymyłem płyte w odpowiednim do tego celu płynie i... przestał działać mikrofon.
    Pytanie: czy to obejscie może miec wpływ na działanie mikrofonu , czy zaszkodziło mycie ?
  • #14 4997708
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 115
    Witam

Jeżeli nie wyjąłeś mikrofonu możliwe że się uszkodził, jest przecież ,a wtyku.Podmień i sprawdzisz czy działa?:D
  • #15 4997898
    kralex
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Nie wyjąłem, ale zamówiłem już nowy i sprawdzę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Motorola E398, który działa tylko podłączony do ładowarki, natomiast bateria nie ładuje się i po odłączeniu zasilania telefon się wyłącza. Wskazówki diagnostyczne obejmują dokładne czyszczenie złącza ładowania oraz sprawdzenie ewentualnych zimnych lutów, choć w tym przypadku zimne luty i złącze zostały wykluczone. Podejrzenie padło na uszkodzoną baterię, co potwierdziło testowanie jej bezpośrednio na zasilaczu – bateria nie przyjmowała ładunku. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony układ załączający ładowanie, który po zwarciu zaczął działać. Dyskusja zawierała sugestie dotyczące zwarcia odpowiednich pinów tranzystora Q950 lub filtru FL1400, które często ulegają uszkodzeniu, zwłaszcza po zalaniu lub zawilgoceniu telefonu. Wskazano również na konieczność pomiaru napięć od gniazda ładowania do układu UEM oraz na ryzyko uszkodzenia innych elementów przy nieprawidłowym zwarciu. W jednym z postów opisano wykonanie obejścia układu ładowania, które przywróciło funkcję ładowania, jednak po wyczyszczeniu płyty specjalnym płynem przestał działać mikrofon, co mogło być skutkiem mycia, a nie samego obejścia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA