logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron 775FT FB775C-EP - mruganie i fioletowy ekran, co sprawdzić?

sebastian1983 20 Maj 2006 19:11 1350 4
REKLAMA
  • #1 2645957
    sebastian1983
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam taki problem,
    monitor LG FLATRON 775FT, model FB775C-EP

Pomruguje, ale wystarczy popukac w bok zeby przestal i zeby bylo ok, czasami sie pasy robią poziome, pukniecie pomaga na jakis czas....
    raz na jakis czas znika obraz a pojawia sie fioletowy kolor, wtedy wylaczam i wlaczam i juz jest ok, pomruga to pukne znow ok...

Czy ktos mi cos podpowie co to ? nie znam sie na tym wogole co tam w srodku... ale mam go teraz otwartego to moge zajrzec czy cos sie nie stalo itd... ale potrzebuje kogos kto mnie pokieruje...
  • REKLAMA
  • #2 2646014
    adamnocun
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    sprawdż zimne luty, płyta główna plus PK, a najlepiej zgłoś do serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 2646030
    sebastian1983
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    dla mnie te pojecia sa niezrozumiale....
  • REKLAMA
  • #4 2646047
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    zimne luty to luty, które nie gwarantują pewnego połaczenia elektrycznego. Są popekane lub wykonane niezgodnie ze sztuką (to drugie tu wyklucam). I przy wzroście temperatury i zmianach wymiarów i pojawieniu się choćby minimalnych napręzeń czy drgań, te luty rza przewodzą, raz nie, powodują jakieś dodatkowe zakłocenia. Pojaiwają się zazwyczaj wokół elementów nagrzewających sie i dużych. Musisz otworzyć monitor i przeglądnąć punkty lutownicze na płycie głównej i płytce za kineskopem. Wszelkie luty, które wzbudzają podejrzenia, czyli takie z peknięciem (często w formie okrągłej obwódki na lucie wokół nóżki elementu), jakimś zaszarzeniem przejeżdżasz lutownicą by znowu były błyszczące. Powinno pomóc.
REKLAMA