Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komunikat "cmos checksum error-defaults loaded"

klimbs 21 May 2006 10:25 5111 3
    klimbs
    Level 1  
    Mam problem z komputerem !! Odkrecilem komputer,zauwazylem ze wiatraczek od procesora jest luzny zalozylem go tak jak trzeba a po wlaczeniu komputera pojawil sie napis "cmos checksum error-defaults loaded " Co z tym zrobic? jak to naprawic? Prosze o pomoc !!!

Moderated By jankolo:

Tytuł wątku zmieniłem

ul1002

Level 35  
    Naciśnij klawisz np. delete lub F2 tak jak podpowiada na dole ekranu bios ,wejdź do ustawień(jak trzeba to popraw ustawienia) i wyjdź F10, ale wcześniej wymień baterie(zmierz czy ma ona 3V) , wyłączyłes komputer z prądu przy zakładaniu wentylatora i jak bateria jest uszkodzona to stracił ustawienia .pozdr
    artbi
    Level 19  
    a czy twój bios nie jest zabezpieczony czujnikiem swiatła ,rejstrującym otwarcie obudowy ,przecierz nowe płyty są już tak fajnie zabezpieczane,"""""""nowe czasy jdz do autoryzowanego serwisu"""""""

(teraz tak bendzie to wyglondać jeśli nie znasz rozwiązania to jesteś w malinach a uczył się bendziesz na własnych błendach)

przejżyj dobrze instrukcje od płyty głownej

Proszę nie pisać niechlujnie i poprawić swoje własne błędy
    Za "pomoc" udzieloną w tym poście kolega otrzymał ostrzeżenie.
    [jankolo]
    AoT_Hunter_PL
    Level 21  
    wejdź do biosu (zresetował ci sie) - mozliwe ze bateryjka nie łączy lub nie trzyma.

Potem weź w biosie pogrzeb w bylejakiej opcji ... nastepnie przywroć ja do NOMINALNEJ WARTOSCI (tak jak była)

Wyjdż z biosu ZASEJWUJ ustawienia.

Juz nie powinno być problemu.

Jeśli bedzie nadal :

- spr połaczene bateryjki czy nie jest zaluzno wsadzona

- wymień bateryjke mogła padnąć

Pozdro