logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować generator sinusoidalny 20kHz +/-12V w PSpice?

kartonik 21 Maj 2006 14:34 1183 3
REKLAMA
  • #1 2648414
    kartonik
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Mam mały problem.
    Musze zaprojektować generator napięcia sinusoidalnego w pspice , niestety elektronika nie jest moją mocną stroną i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić.
    Dlatego proszę was o pomoc.
    Poszukuje schematu takiego generatora i danych do tego schematu.

Amplituda sygnału wyjściowego +/-12V i częstotliwość 20kHz.

Za udzieloną pomoc z góry dziękuje.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2649413
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Znalazłem na stronie „edw” bardzo prosty generator wraz dokładny opisem. Jest to co prawda generator, dla 60Hz, ale po odpowiedniej zmianie niektórych elementów będzie generował falę sinusoidalną 20Hz. Artykuł, w którym jest mowa o tym generatorze to –„generator kwadraturowy”. Oto link: http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=63&meid=17
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2650878
    kartonik
    Poziom 2  
    Dzięki. Tylko jest małe ale... na tym schemacie jest wzmacniacz operacyjny, a o ile mi wiadomo to w Pspice takie coś nie występuje. Ale mimo wszystko dzięki. Szukam dalej.
  • #4 2650896
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Wzmacniacz operacyjny, jego kompletna biblioteka symulacyjna, PCB i symbol schematyczny jest dostepny w Pspice. Mowa tu o Microsim 9.0. W razie problemow z obsluga polecam ksiazke PSpice, Symulacja i optymalizacja ukladow elektronicznych-Artura Krola i Joanny Mroczko.

Posted from a mobile
REKLAMA