logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Którą nagrywarkę DVD wybrać: stacjonarną czy komputerową do 700 zł?

VIOLATOR-DM 22 Maj 2006 00:28 2052 16
REKLAMA
  • #1 2650698
    VIOLATOR-DM
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki a poniewaz do kompa planuje tez kupic karte TV to zastanawiam sie ktora nagrywarka lepiej kupic,slyszalem opinie ze nagrywarki komputerowe nagrywaja filmy w lepszej jakosci,za nagrywarke DVD planowalem dac max 700 zl, z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2652199
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Ja tez kiedys sie zastanawialem. Polecam jednak mimo wszystko nagrywarke do PC + karte TV lub SAT. Znacznie wieksze mozliwosci i taniej wychodzi, ale trzeba troche poczytac i zapoznac sie z odpowiednimi softami, kodekami, itd... Poprostu jezeli ktos nie bardzo sie zna na kompach to dla niego tylko stacjonarka. Jezeli natomiast ktos sie dobrze zna, oraz wie jak i gdzie szukac rozwiązania problemu, to tylko PC. Jednak w tym rozwiązaniu główną kwestią jakości jest tuner TV i instalacja antenowa, tuner przechwytuje obraz, zmienia analogowy na cyfrowy i często jakość jest taka sobie. Więc lepiej dobrze wybrać, a nie kupowac co popadnie. Tunery SAT DVB mają obraz z reguły rewelacyjny.
  • #3 2686189
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    To zależy, do czego chce się jej używać. Na stacjonarnej nie skopiuje się większości płyt (blokada), za to o niebo lepiej sprawdzi się w charakterze cyfrowego magnetowidu. I jeszcze jedno - jeżeli stacjonarna to tylko z HDD. Na twardy dysk świetnie nagrywa się z TV, potem można zarchiwizować nagranie - kopia na płytę z usunięciem reklam.
  • REKLAMA
  • #4 2687641
    michał1201
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Czy są może dostepne nagrywarki z tunerem DVB-T?
  • #5 2689930
    Pablo1964
    Moderator
    Na rynku brytyjskim są na 99% SONY serii RDR-HX.... Na polskim nie chcę być pesymistą, ale chyba nie. Proponuję poszukać w sieci w parametrach poszczególnych modeli.
  • #6 2690358
    michał1201
    Poziom 18  
    A co sądzisz o nowej nagrywarce Panasonica DMR-ES15? Obecnie zastanawiam się nad jej kupnem. Czy jesteś w stanie zaproponować cos innego w tej cenie?
  • #7 2691671
    VIOLATOR-DM
    Poziom 12  
    Wlasnie z tych lepszych nagrywarek z twardym dyskiem polecacie Sony czy Panasonika,preferuje te dwie firmy ze wzgledu na jakosc wkonania i uzytecznosc,Philips jakos mi nie podchodzi,predzej jeszcze LG
  • REKLAMA
  • #8 2698973
    Pablo1964
    Moderator
    DMR-ES15 - dla mnie jedna ale podstawowa wada - brak HDD. Wyjeżdąjąc na dłuższy czas będziesz chciał nagrać więcej niż 2 godz i jest problem. Jakość bardzo skompresowanego obrazu pozostawia wiele do życzenia.
    Panowie, nie pytajcie o warte polecenia marki, lecz o modele. Sony czy Panasonic są równorzędnymi markami, którym ewidentny bubel raczej się nie zdarzy. Ja mogę np. polecić serię Sony RDR-HX 510, 710, 910, 1010. Modele różnią się pojemnością HDD i ceną. 1010 ma ponadto HDMI.
  • #9 2701926
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Od siebie mogę tylko dodać to co sam sprawdziłem.
    Panasonic DMR-EH50 spisuje mi się świetnie. Nie ma tylko wejścia IEEE np. do nagrywania z kamerki cyfrowej, ale jak nie masz kamery, to Cie to nie dotyczy. Co tu pisać, model łątwy w obsłudze, duże możliwości, jako jedna z niewielu (jeśli nie jedyna) potrafi - gdy jest wyąłczona - rozpocząć nagrywać w ciągu... 1 sekundy! Szczerze poleam ten model.

W komputerze tez mam nagrywarkę DVD, ale nie ma porównania z wygodą nagrywania z TV - jeden klawisz (no... dwa) i nagrywasz. komp jednak wymaga trochę więcej operacji. Dla mnie nagrywanie w kompie to męczarnia (choć robiłem to kilka razy i ni ejestem w tym zielony).

Jeśli wygoda przede wszystkim, to stacjonarny. Ale z jednym ważnym warunkiem: TYLKO I WYŁĄCZNIE Z DYSKIEM! Bo kupując bez HD, będziesz sobie pluł w twarz po 3... no, max 4 dniach. Słowo.
  • #10 2721511
    Pablo1964
    Moderator
    Widzisz... ja sprawdziłem Sony, Trabi Panasonica i obie opinie są pozytywne. Firma jest mało istotna, ważniejsza jest funkcjonalność. A tu ja także jeszcze raz dołączam się do opinii, żebyś nie kupował bez HDD, bo bardzo szybko zacznie Ci go brakować.
  • #11 2722942
    michał1201
    Poziom 18  
    Ale ja mam zamiar używac jej raz na mięsiąc (jak VHS) czy to na prawde jest warte dac prawie dwa razy więcej?
  • #12 2723368
    Pablo1964
    Moderator
    Oczywiście wybór należy do Ciebie. Zwróć jednak uwagę, że jeżeli nagrywasz z tv, na płytę bez utraty jakości zmieści się 2 godz. z reklamami. HDD rozwiązuje ten problem. Zresztą dziś ceny nagrywarek z małym dyskiem (np. 80 GB) zbliżają się już do cen nagrywarek bezdyskowych.
  • #13 2724219
    VIOLATOR-DM
    Poziom 12  
    Dzisiaj bylem w salonie SONY , maja tylko nagrywarki z dyskiem 250gb, gosc powiedzial ze nagrywarki z dyskiem mniejszym sa robione dla markietowcena tego z dyskiem 250gb to prawie 3500zl a zwyklej nagrywarki modele 210 i 220 to prawie tysiac zlotych, to juz chyba panasonik jest tanszy,sprawdze jeszcze jak nagrywarki LG sie spisuja,jak z funkcjonalnoscia bo mam i TV mam firmy LG i bym obslugiwal jednym pilotem
  • #14 2724488
    Pablo1964
    Moderator
    Mam RDR-HX910 z dyskiem 250GB, rok temu płaciłem 2600 zł, więc dziś powinny być tańsze. 3500 zł to cena modelu 1010 z HDD 400GB. Sony rzeczywiście należą do droższych ale również oferują wiele. Nie mam porównania z innymi ale wybrałem na podstawie wielu testów, gdzie model 710 (160GB) kilkakrotnie okazywał się bezkonkurencyjny. Osobiście sądzę, że wybór np. Panasonica czy LG nie będzie błędem, tu liczy się funkcjonalność, nie marka.
  • REKLAMA
  • #15 2778632
    VIOLATOR-DM
    Poziom 12  
    W cenie ponad 3tys byl model Sony z dyskiem 250GB, ja wybralem juz model LG 177, w cenie 1tys zl mam tez tej firmy TV i nie narzekam a ta nagrywarka jest wypasiona jak na swoja cene, brak dekodera dolby digital, DTS, ale kupie w przyszlosci amplituner rozbudowany w te dekodery to nie bedzie problemu. Na dodatek mozna wziasc naraty bez odsetek,wyglad tez ladny. Mysle ze w swojej cenie ne ma konkurencji.
  • #16 2779219
    Pablo1964
    Moderator
    Myślę, że to dobry wybór. Życzę zadowolenia z eksploatacji :-)
  • #17 2779541
    VIOLATOR-DM
    Poziom 12  
    Napewno sie pochwale jak kupie :D . Ma ktos moze tego LG177

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nagrywarki DVD do 700 zł, z rozważeniem między nagrywarką stacjonarną a komputerową. Nagrywarki komputerowe oferują większe możliwości i potencjalnie lepszą jakość nagrań, jednak wymagają znajomości oprogramowania, kodeków i konfiguracji sprzętowej, a jakość nagrania zależy głównie od tunera TV i instalacji antenowej. Nagrywarki stacjonarne są prostsze w obsłudze, szczególnie z wbudowanym dyskiem twardym (HDD), co umożliwia nagrywanie dłuższych materiałów i archiwizację bez konieczności natychmiastowego wypalania na płyty. Modele bez HDD są mniej praktyczne ze względu na ograniczony czas nagrywania i konieczność szybkiego zgrywania materiału. Wśród polecanych marek wymieniane są Sony, Panasonic i LG, z naciskiem na modele z dyskiem twardym. Przykładowo, seria Sony RDR-HX (510, 710, 910, 1010) oferuje różne pojemności HDD i funkcje, w tym HDMI w modelu 1010. Panasonic DMR-ES15 jest krytykowany za brak HDD, natomiast DMR-EH50 chwalony za szybkość i łatwość obsługi, choć bez wejścia IEEE. Nagrywarki z dyskiem 250 GB są droższe (około 2600-3500 zł), natomiast modele bez HDD kosztują około 1000 zł. Użytkownicy zwracają uwagę na funkcjonalność i wygodę obsługi, a także kompatybilność z pilotem TV (np. LG). Wybór zależy od częstotliwości użytkowania i preferencji dotyczących jakości i wygody nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA