logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Ducato 2.5 TDI - podłączenie komputera do centralki

spam027 22 Maj 2006 15:01 4170 6
REKLAMA
  • #1 2652018
    spam027
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Problem polega na podlaczeniu komputera do centralki samochodu, nawet w autoryzowanym serwisie nie mogl sie polaczyc. W zwiazku z tym mam pytanie.

Gdzie standardowo znajduje sie centralka w tym modelu (rocznik 1995).
    Wiem ze napeno jest to centralka Bosch'a.

Prosze o jakas podpowiedz jak sie z nia skomunikowac, a przede wszystkim czym.

Z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2652875
    bojler1
    Poziom 12  
    na srodkowej konsoli wewnątrz samochodu pod spodem
  • REKLAMA
  • #3 2653369
    spam027
    Poziom 12  
    Znalazlem, ale u mnie znajduje sie pod siedzeniem pasarzera. Jest to centralka Bosch (u gory na pokrywie pisze DIESEL).

Czym moge sie z nia komunikowac, jezeli w serwisie nie mogl sie podlaczyc??? Jak sprawdzic czy jest sprawna???
  • REKLAMA
  • #4 2657220
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    posprawdzać wszystkie połączenia elektryczne, ciagłości, zasilania, masy, zwarcia dla wszelkich obwodów ważnych.
  • REKLAMA
  • #5 2661573
    spam027
    Poziom 12  
    Instalacja sprawdzona, wszystko jest w porzadku.

Okazalo sie ze oni nie maja oprogramowania do tego modelu (jeden z pierwszych komputerow jakie wstawiali do Ducato ) :D

W srode czeka mnie nastepna wizyta w "Autoryzowanym Serwisie" :D

Czym moge sam sie z nim polaczyc???
  • #6 8723111
    KARLOS11A
    Poziom 1  
    mam też ducato 2,5 tdi 94-95r. sterownik bosch bardzo słaby max prędkość na 5 biegu 90km/h i pod siedzeniem pasażera. podpiołem się do kostki 3 piny obok modułu solusem i brak komunikacji. jak rozwiązać problem ???
  • #7 8760699
    spam027
    Poziom 12  
    Niestety nie posiadam już tego samochodu.
    Złączem bezpośrednio przy sterowniku nie udało się skomunikować do samego końca żadnym sprzętem. Pojechałem do serwisu BOSCH'a, tam też się nie udało przez to złącze. Z tego co pamiętam jest drugie takie samo złącze w komorze silnika po stronie kierowcy za filtrem powietrza. Przez nie udało się skomunikować, nawet w późniejszym czasie "nieautoryzowanym" sprzętem ;]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia komputera diagnostycznego do centralki silnika w Fiat Ducato 2.5 TDI z 1995 roku, wyposażonej w sterownik Bosch. Centralka znajduje się zazwyczaj pod siedzeniem pasażera lub w środkowej konsoli pod spodem. Pomimo wizyty w autoryzowanym serwisie, nie udało się nawiązać komunikacji z centralą, co wynikało z braku odpowiedniego oprogramowania do tego wczesnego modelu sterownika. Instalacja elektryczna została sprawdzona pod kątem ciągłości, zasilania i masy, bez wykrycia usterek. Próby komunikacji przez złącze 3-pinowe obok modułu oraz bezpośrednio przy sterowniku nie powiodły się. Udało się natomiast nawiązać połączenie przez drugie złącze, znajdujące się w komorze silnika po stronie kierowcy za filtrem powietrza, nawet przy użyciu nieautoryzowanego sprzętu diagnostycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA