logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić statecznik w świetlówce 58 W po przepaleniu żarników?

rene_o2 23 Maj 2006 09:56 2226 4
REKLAMA
  • #1 2654565
    rene_o2
    Poziom 11  
    Witam i proszę o poradę. Mam świetlówkę 58 W (długość 1,5 m). Działała 5 lat bez zarzutu aż przestała. Wymiana startera nic nie mogła. Zakupiłem więc nową świetlówkę i po obsadzeniu i włączeniu na chwilę rozbłysła i koniec. Po wyjęciu świetlówki z oprawy słychać w środku świetlówki przy jej obracaniu jak "gruchoczą" kawałki prawdopodobnie żarników. Po zmierzeniu okazuje się że żarniki nie mają przejścia (pewnie uległy przepaleniu).
    Co może być przyczyną takiego stanu. Czy statecznik można w jakiś sposób zmierzyć?:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2654802
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    A na którym starterze Ci się przepaliła? starym czy nowym? Zasada działania startera jest taka iż w momencie startu swietlówki gaz rogrzewa się wewnątrz bańki i pod wpływem temp, elektrody stykaja się i następuje przepływ prąduprzez żarnikii i zapłon świetlówki. Po zapłaleniu się świetlówki spada na niej napięcie i starter się "wyłącza". jeśli jest trwale zwart to oczywiście po pewnym czasie przepali żarniki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2655645
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Jeśli zgon świetlówki nastąpił w ciągu 1-2 sekundy to istnieje wysokie prawdopodobieństwo że jest uszkodzony dławik. Towarzyszy temu "trzask" (żeby nie powiedzieć huk). Prawdopodobieństwo uszkodzenia świetlówki (nawet przy uszkodzonym - zwartym zapłonniku w ciągu 2-uch minut jest prawie niemożliwe). O ile pamiętam dławik 40W ma około 50 ohm i oczywiście nic do rdzenia.
  • #5 2657765
    rene_o2
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Dławik ma 12 ohm. Skombinowałem drugi dławik który miał 30 ohm. Po wymianie dławika świetlówka zadziałała. Jeszcze raz dzięki:D
REKLAMA