logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21pt2683/58 L7.2E - ciemny obraz, linie powrotu, brak dźwięku, diagnoza kineskopu

wojtek_21 23 Maj 2006 22:37 2300 12
REKLAMA
  • #1 2656893
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Witam.

Objaw jest następujący TV się załącza. Jedyna rzecz która się pojawia to w momencie wciskania volume widac OSD koloru chyba niebieskiegi bardzo ciemny obraz . W momencie przelaczania kanałów pojawia się obraz w postaci pola z liniami powrotu, przy czym jest ono zmniejszone z każdej ze stron. Czy przyczyna może tkwić w kineskopie jeśli tak to jak go sprawdzić (czy wystarczy odpiąć rezystory na pk dla każedego dziala i sprawdzić czy ekran bedzie świecić (zwarce) lub jeśli nie będzie świecić przywrzeć przy odłączonych rezystorach działa do masy i sprawdzić czy świecią, poza tym Fonia nie pracuje.
  • REKLAMA
  • #2 2657097
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3364
    No to jak raster zmniejszony, co w takiej sytuacji da operowanie katodami na PK :?
    A może tak na początek sprawdzić czy wszystkie podstawowe napięcia z zasilacza są prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #3 2660657
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Pomierzyłem napięcia na trafopowielaczu i tak
    160 ma 165
    9 ma 9,75
    5,5 ma 5,5
    13 ma 13,1
    -13 ma -14,8

Z tego co znalazłem na schemacie żarzenie podawane jes z trafa 3,3V ale nie wiem ile powiino tak naprawdę wynosić.

Pozatym odpiąłem rezystory i poprzywierałem działa miliamperomierzem do masy. Efekt był taki sam na wszystkich działach ekran zapalał sie na biało poprzebarwiany różymi kolorami, tylko podczas odłączania dział od masy migał odpowiedni kolor.

Po podpinaniu każdego działa z osobna obraz świeci na odpowiednie kolory przy czym czerwony najsłabiej.

Czy to oznacza że kineskop padł czy może jest problem z wysokim napięciem - nie slychać tego charakterystycznego trzeszczenia kiedy wchodzi wysokie.

Po podpinaniu każdego działa z osobna obraz świeci na odpowiednie kolory przy czym czerwony najsłabiej.
  • #4 2666241
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Witam.
    Ponownie wymienilem dla pewnosci elki w zasilaczu. Napięcia wygladają na prawidłowe.
    Nie wiem czy wysokie jest OK bo nie ma tego charakterystycznego trzeszczenia. Czy winę za zmniejszenie obrazu w poziomie i przesunięciu go do góry może ponosić tda8374. Poza tym nie ma żadnego dzwięku, a tda 8374 zawiera detektor Audio FM. Jedyny obraz który się pojawia jest przy skręceniu napięcia siatki drugiej na max. i nie jest to śnieżenie tylko cos w odcieniu szarości z widocznymi powrotami. Pamiętam że miałem kiedyś podobny problem z Royalem chodził on tylko Przez Euro z anteny nie chcial chodzić. Był czarny ekran czyli pewnie cos takiego jak tu tylko nie skręcalem w nim napiecia G2 żeby zobaczyc czy się coś wyświetli. chyba że jest to walniety kinol.
  • #5 2666357
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Ponownie prosimy o podanie napięć z zasilacza głownego.
    Czy wcześniej były wymieniane jakieś elementy, czy jest to początkowe uszkodzenie.
    Jakie 160V? W moich papierach jest 192, jesli chodzi o wzmacniacze wizji.
  • #6 2667271
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    wymień elka na głónym zasilaniu linii!!! to na początek nap.ma być ok.100V(najczęściej 95-97V),te elka to 47mF/250V,na nich ma być podane napięcie,jak nie będzie prawidłowego zasilania linii to nici z oglądania, następna sprawa jak to nie pomorze to przetwornica,czy po wym.w/w elek jest prawidłowe napięcie?jeżeli obraz jaki by nie był "faluje" na bokach sprawdz elko w zasilaczu:100mF/400V.może też być sprawa kond.w obwodzie tranzystora linii,do sprawdzenia!!!(sorry nie mam przed patrzałkami schematu więc nie podam Ci namiarów elementów o których napisałem)
  • REKLAMA
  • #7 2668758
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Witam.
    Napięcia głownego zasilacza:

95 jest 96,8
    14(13,1) jest 13,2V
    10/14 jest 15,2V

z TDA8139 są napięcia: 2V, 3V, 5V i 8,2V

V discharge wg. schematu powino mieć 1,3V jest 2,2V
    Napięcie 160V jest 162V nie wiem ile faktycznie powinno być bo według schematu na dwóch różnych stronach jest 160 i 192.

Elektrolity W gałęzi 160V i 96V wymienione. Co do obrazu to normalnie ekran jest ciemny widoczne jest ale bardzo slabo osd od dzwieku w momencie poglaszania lub sciszania. Po podkręceniu VG2 pojawia się prostokąt zwężony po bokach i przesunięty do góry z widocznymi liniami powrotu.

Nie wiem czy taki sam efekt jest po przełączeniu na AV bo nie mam pilota żeby to sprawdzić.

Co do wczesniejszych uszkodzen to widac ze był kiedyś lutowany układ TDA9302.
  • #8 2668990
    na kozlowce
    Spec od TV
    sprawdż dokładnie kond.:2469;2445;2462;2456;2450 diody:6456;6455, takimi różnicami napięć nie przejmuj się, są w granicach normy, sprawdż jeszcze sterowanie H:tranz.7440;7441-zwłaszcza ten ostatni(najlepiej podstawić nowy-BC368),zasilanie stopnia sterowania!(ok.14V) ew.możesz jeszcze podstawić tran.linii:7445(BU11AX)
  • #9 2669897
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Witam.
    Sprawdź jeszcze raz nogę 50 TDA8374. Tam składa się również BCI pobierane z trafopowielacza. Może jednak trafo?
    Jednakże jednoczesny brak głosu, problem zjaskrawością i kontrastem oraz złe wymiary bardziej by wskazywało na TDA. Szkoda, że nie masz oscyloskopu - to by chyba rozwiązało problem z diagnozą.
    Sprawdź jeszcze napięcie na nodze 37. Może R3430, 4,7Ω, zwariował i TDA ma zaniżone napięcie pracy.
  • #10 2673146
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Witam ponownie.

Tranzystory w sterowaniu H sprawdziłem, dla pewności podmieniłem tego BC368 efeku brak. Napiecie na 50 nodze TDA 8374 2,2V na 37 8,2V. Doszedłem jak wejść w tryb AV i jest w nim dzwięk z regulacją, co do obrazu tak jak w trybie TV czyli brak. OSD działa co prawda bardzo ciemne, ale da się zobaczyć. Przy zmianie kanałów na którymś z nich obraz rozciąga sie w pionie do normalnej wysokości, poziom pozostaje nienaruszony.

Co do oscyloskopu to faktycznie załatwiłby sprawę - trzeba się będzie zaopatrzyć w przyszłości.

Brak dzwięku tylko w trybie TV raczej potwierdza uszkodzenie TDA8374. Znalazlem w inter-chip'ie sprawne wylutowywane układy po 48zl nowe po 84zl. Jak myślicie warto kupic taki wylutowywany czy raczej kupić nowy.
  • REKLAMA
  • #11 2673854
    na kozlowce
    Spec od TV
    w inter-chip"ie możesz brać, części mają bez "pudła"można spokojnie brać z wylutu.mam jakieś mieszane uczucia to chyba nie ten scalak ale na odległość nic więcej Ci nie pomogę,martwi mnie ten"prostokąt zwężony i przesunięty do góry"bo to świadczy że to gabaryty są do "d"czyli i WN,a jak nie ma odpowiedniego nap.WN to z poprawnego obrazu też
    nici.pozdrawiam
  • #12 2674108
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Nie mam oscyloskopu więc przekonam się jak wstawię nowego scalaka. Brak dźwięku z toru antenowego raczej wskazuje na niego.Głowica i cała reszta pracuje bo podczas przełączania z wpiętą anteną pojawia się jakiś napis w prawym dolnym rogu. Kiedyś miałem taki przypadek z Royalem na AV chodził a na sygnale z anteny nie było obrazu i dźwięku. Po wymianie scalaka podobnego do tego w tym philipsie telewizor ruszył i pracuje do dzisiaj.
  • #13 2681062
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Witam.

Po wymianie TDA8374C na nowy i małej regulacji na trafie telewizor śmiga jak nowy.

Dzięki za wszelkie sugestie dotyczące usterki.

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Philips 21pt2683/58 L7.2E pojawił się problem z bardzo ciemnym obrazem, widocznym tylko przy wyświetlaniu OSD, oraz z polem obrazu z liniami powrotu, które jest zwężone i przesunięte do góry. Dodatkowo brakowało dźwięku w trybie TV, natomiast w trybie AV dźwięk był obecny. Pomiar napięć zasilacza wykazał wartości mieszczące się w normie, a wymiana elektrolitów w gałęziach zasilania nie przyniosła poprawy. Testy katod kineskopu wykazały, że ekran świeci na odpowiednie kolory, choć czerwony najsłabiej. Podejrzenie padło na układ TDA8374, który odpowiada za wzmacniacz wizji i detektor audio FM. Po wymianie TDA8374C na nowy układ i drobnej regulacji napięcia na trafie telewizor powrócił do prawidłowej pracy, obraz i dźwięk zostały przywrócone. W trakcie diagnozy zwracano uwagę na napięcia zasilania, stan tranzystorów sterowania poziomem H, kondensatory elektrolityczne oraz potencjalne uszkodzenie wysokiego napięcia kineskopu, jednak ostatecznie problem rozwiązała wymiana TDA8374.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA