logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT166B/58P – wąski obraz, brak dźwięku, uszkodzone elementy na płytce kineskopu

Keisi 10 Sty 2007 00:23 1544 12
REKLAMA
  • #1 3427973
    Keisi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witajcie też mam problem z tym telewizorkiem po właczeniu pojawi sie
    obraz szerokości około 8 cmw połowie kineskopu obraz jest obciety
    podlozyłem układ odchylania ale jest to samo , wymieniłem układ TDA8361e
    ale na nowym wogule nie chce wystartowa otworzy tranzystor kluczujacy i to wszystko , na starym startuje bez problemy tyleze obraz jest nie tak , pozatym ginie dzwiek i nie wyswietla teletextu OSD też nie widze.
    Gdy go otwarłem to na płytce kineskopu zwęglone były rezystory w obrebie
    sterowania jednym kolorem zwarte były tranzystory i djoda zenera, zweglił sie też rezystor sterujacy owym kolorem przy TDA8361E.Powiedzcie co może stanowić problem .
  • REKLAMA
  • #2 3428407
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam, a jak napięcia +B ,zasilające układ odch.V...Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3428411
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Odpisuję tylko ze wględu na to, że jest Pan nowym Forumowiczem.

Szanowny Panie !

Tak nie można. Przecież z opisu uszkodzenia zaprezentowanego powyżej bije tajemniczością. Nikt kto coś takiego czyta nie zechce się domyślać o jaki kolor chodzi !
    Proszę opisać to zdecydowanie szczegółowiej jeśli Pan oczekuje od kogokolwiek pomocy.
    Po tym, co jak myślę zdołałem z Pana postu wywnioskować problemem może być "strzelający" - zużyty kineskop lub uszkodzony trafopowielacz. Jednak zaznaczam są to tylko domysły wynikające z jakości Pana postu.

Proszę dokonać odpowiednich pomiarów i to wszystko dobrze i szczegółowo opisać.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #4 3428593
    Keisi
    Poziom 11  
    napiecie b+ wynosi 86 w stanie czuwania,i 99 w trakcie pracy
    napiecia z trafa jak działa to sa dobre napięcie zasilajace pion wynosi 31v
  • REKLAMA
  • #5 3428616
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    popalone elementy na PK świadczą na 100% o uszkodzeniu trafa WN! pozdrawiam
  • #6 3428689
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Keisi napisał:
    Gdy go otwarłem to na płytce kineskopu zwęglone były rezystory w obrebie
    sterowania jednym kolorem zwarte były tranzystory i dioda zenera

Objawy wskazują na strzelający trafo w.n.
    1. wymienić trafo wysokiego napięcia
    2. po wymianie trafo można naprawiać inne usterki
  • #7 3429012
    Keisi
    Poziom 11  
    Podłórzyłem trafo z takiego samego modelu ale nie pomogło.
  • #8 3429048
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

A elementy w kolektorze Hota ,przerwy i zimne luty sterowanie bazy .
  • REKLAMA
  • #9 3429453
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    a powymieniałeś elementy na PK, bardzo często uszkadza ramkę końcówkę fonii, napięcia z zasilacza? wszystkie? poprawne, "nowe" trafo ze sprawnego tv? scalaczek generatora TDA836261 założony? sprawny?
    pozdrawiam
  • #10 3433372
    Keisi
    Poziom 11  
    Załoze nowe trafo i Tda 8361 wtedy zobacze co z tego wyjdzie , jak bede miał jakieś komplikacje to sie odezw . dzieki za pomoc pozdzawiam.
  • #11 3744428
    gregory41
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam i sorki że podpiłem się do tematu ale mam takiego samego philipsa . Czasem się wyłączy nie świeci nic , czasem trzeba go włączać kilka razy i załapie . Może ktoś coś podpowie ?
    Nic na razie nie grzebałem , nie było czasu, ale muszę się zabrać .
  • #12 3744539
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    A co do tej pory zrobiłeś?
    Wymieniłeś elektrolity w zasilaczu,poprawiłeś lutowania w obrębie trafa WN,pionu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Philips 21PT166B/58P, który po włączeniu wyświetla wąski obraz o szerokości około 8 cm, z obciętym obrazem w połowie kineskopu, brakiem dźwięku oraz niewyświetlaniem teletextu i OSD. Uszkodzone zostały elementy na płytce kineskopu, w tym zwęglone rezystory, zwarte tranzystory i dioda zenera, a także rezystor sterujący kolorem przy układzie TDA8361E. Wymiana układu TDA8361E nie przyniosła poprawy, a podłożenie układu odchylania również nie rozwiązało problemu. Napięcia zasilające, w tym B+ (86 V w stanie czuwania, 99 V podczas pracy) oraz napięcie pionu (31 V), są prawidłowe. Uszkodzenia na płytce kineskopu wskazują na prawdopodobne uszkodzenie transformatora wysokiego napięcia (WN). Wymiana transformatora WN z tego samego modelu nie rozwiązała problemu. Sugerowano sprawdzenie elementów w kolektorze tranzystora Hota, lutowań oraz stanu końcówki fonii. W innym wątku dotyczącym tego samego modelu Philipsa, poprawna praca telewizora została przywrócona po wymianie kondensatora elektrolitycznego 470 µF/16 V (C2563) po wtórnej stronie przetwornicy oraz tranzystora C2563. Zalecane jest dalsze testowanie po wymianie transformatora WN i układu TDA8361E oraz dokładne pomiary i kontrola lutowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA